Ga naar de inhoud

Wielergeschiedenis! Debutant Biniam Girmay is de eerste Afrikaanse winnaar in Gent-Wevelgem

Gent - Wevelgem
Wegwedstrijd
11 °C
256.8 km
11:14 Ieper - 16:50 Wevelgem
Biniam Girmay
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 240
 8. 256.8

  Hij was bijna naar huis vertrokken, maar bleef in België en wint Gent-Wevelgem. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) was de snelste van een kwartet met Christophe Laporte, Jasper Stuyven en Dries Van Gestel. Hij is de eerste Afrikaan op de erelijst van Gent-Wevelgem.

  Gent-Wevelgem in een notendop

  • Winnaar van de dag: Biniam Girmay kwam er pas in laatste instantie bij, zag het juiste moment om aan te vallen in de finale en overwon. In zijn eerste volledige profseizoen verbaasde de 21-jarige Eritireeër al in Milaan-Sanremo en de E3, waardoor hij in allerlaatste instantie nog aan de startlijst van Gent-Wevelgem werd toegevoegd. Als een ervaren rot dirigeerde hij zichzelf naar de zege. Een monumentaal moment voor het Afrikaanse wielrennen.
   
  • Verliezers van de dag: Wout van Aert was op de beklimmingen van de Kemmelberg telkens duidelijk de sterkste, maar in de finale trok Jumbo-Visma de kaart van Christophe Laporte. Die eindigde net als in de E3 op de tweede plaats, maar was er toen nog een brede glimlach dan was er nu een pruillip bij de Fransman.
   
  • Statistiek: Biniam Girmay is de eerste Afrikaanse renner die een wielerklassieker weet te winnen.

  Van Aert maakt indruk op de Kemmelberg

  Saai, saaier, saaist. De eerste 150 kilometer van de 84e editie van Gent-Wevelgem werden de wielerfans niet verwend. Zelfs De Moeren konden niet beroeren.

   

  De eerste van 3 lussen rond de Kemmelberg liet het stressniveau in het peloton de lucht inschieten. Door een valpartij brak het pak in verschillende stukken. De toon was meteen gezet voor de rest van de namiddag. Versnippering was het codewoord.

   

  Na de 3 Plugstreets - onverharde stroken die doen denken aan de veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog - was het rijk van de 7 vluchters (met de Belgen Wallays, Robeet en De Vylder) uit.

   

  Op de twee volgende beklimmingen van de Kemmelberg herhaalde volgend scenario zich: Wout van Aert blufte iedereen af, Kasper Asgreen en Mads Pedersen volgden het vlotst. Maar het bleef bij spierenballen rollen.

  Sprintersteams krijgen het niet geregeld

  In de finale leek er op die manier toch een elitegroepje in de maak, maar vanuit de achtergrond kwam het ene na het andere trosje renners terug.

   

  Een groot peloton met snelle jongens als Merlier, Philipsen, Démare en Kristoff, maar zonder sprintbommen als Jakobsen, Groenewegen en Bennett, vormde zich.

   

  Vlak voor de samensmelting smokkelde een kwartet toch nog wat seconden bij elkaar. Biniam Girmay, Jasper Stuyven, Dries Van Gestel en Christophe Laporte vonden elkaar wonderwel.

   

  Achter hen werd perfect afstoppingswerk geleverd, onder meer door Benoot en Van Aert. De 250 kilometer over onbekende wegen hadden de sprintsnelheid van Girmay niet afgebot. Hij ging vroeg aan en verwees Laporte naar de 2e plaats.

  Laporte: "Ontgoocheld voor de ploeg en voor mezelf"

  • Christophe Laporte (tweede): "Ik ben heel ontgoocheld voor de ploeg en voor mezelf. Je krijgt niet elke week zo'n kans. Maar ik ben blij voor Girmay. In de sprint werd ik vroeg de kop opgedrongen Girmay kwam er snel uit en ik was verrast door zijn splijtende demarrage. Hij sloeg meteen een gat. Ik maak een fout, ik had zelf moeten aangaan. Ik kwam nog opzetten, maar het was te laat."
   
  • Dries Van Gestel (derde): "Ik had wel gedacht dat ik niet de snelste zou zijn in de sprint, maar de wind stond slecht om in de laatste kilometer nog iets te proberen. Ik wist dat Bini heel snel was, maar hij ging al aan bij het bord van de 250 meter, met heel veel snelheid én met wind tegen. Het deed al pijn om op zijn wiel te komen. Voor mij draait het heel goed dit jaar. Er waait een nieuwe wind bij de ploeg, sinds de komst van Peter (Sagan) onder andere, en dankzij ons nieuwe materiaal."

  Reacties na Gent-Wevelgem:

  Rituitslag Gent - Wevelgem
  naamresultaatploeg
  1
  Biniam Girmay
  5:37:57
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  2
  Christophe Laporte
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Dries Van Gestel
  +0
  TotalEnergiesTEN
  4
  Jasper Stuyven
  +0
  Trek - SegafredoTFS
  5
  Søren Kragh
  +8
  Team DSMDSM
  6
  Tim Merlier
  +8
  Alpecin - FenixAFC
  7
  Mads Pedersen
  +8
  Trek - SegafredoTFS
  8
  Iván García
  +8
  Movistar TeamMOV
  9
  Matej Mohoric
  +8
  Bahrain VictoriousTBV
  10
  Arnaud Démare
  +8
  Groupama - FDJGFC

  Fase per fase

  1. 16 uur 52. Christophe Laporte wordt net als in de E3 tweede, maar zijn grote glimlach van toen heeft nu plaatsgemaakt voor een pruillip. .
  2. 16 uur 51. Uitslag. 1. Girmay 2. Laporte 3. Van Gestel 4. Stuyven 5. Kragh Andersen 6. Merlier .
  3. 16 uur 51. Wielergeschiedenis! Biniam Girmay sprint naar winst in Gent-Wevelgem.

   Wielergeschiedenis! Biniam Girmay sprint naar winst in Gent-Wevelgem

  4. 16 uur 50. Dit is wielergeschiedenis! José De Cauwer.
  5. 16 uur 49 match afgelopen
  6. 16 uur 49. Laporte, Van Gestel, Stuyven en Girmay... in die volgorde gaan ze de sprint in. .
  7. 16 uur 49. Kragh Andersen komt snel dichterbij, zeker omdat het vooraan nu heel traag gaat. Maar het zou voldoende moeten zijn. .
  8. Laatste km. Onder de rode vod hebben de andere Laporte de kop opgedrongen. Girmay heeft zich in laatste positie gezet. . 16 uur 48.
  9. 16 uur 48. Kragh Andersen kijkt eerder achterom dan vooruit. Dat zegt voldoende over zijn illusies op de zege, zeker? .
  10. 16 uur 47. Vanuit het peloton schiet Kragh Andersen nog weg. Dat wordt dan voor de 5e plaats. .
  11. 16 uur 46. Gianni Vermeersch perst er nog een laatste inspanning uit, maar het verschil loopt nu niet meer terug. De winnaar zal voorin zitten. .
  12. 16 uur 46. Op 3 kilometer van de finish is het verschil 19 seconden. Het kan nog voor het peloton, maar het wordt heel nipt. .
  13. 16 uur 45. Het begint hier warm te worden in de cabine. José De Cauwer.
  14. Tijdsverschil. Vooral dankzij Küng wordt er aan de achterstand geknabbeld. Nog 25 seconden. Wel nog minder dan 4 kilometer. Wordt het een prangertje? . 16 uur 44.
  15. 16 uur 41. Van Gestel. Dries Van Gestel is op papier misschien de traagste, maar hij is zeker niet traag. In Kuurne werd hij 6e in de massasprint. Hij blijft zich in ieder geval smijten, gaat nog niet linkeballen. .
  16. 16 uur 39. Ik denk dat Van Aert liever heeft dat Laporte 2e wordt dan hijzelf. José De Cauwer.
  17. Tijdsverschil. Het verschil tussen het kwartet en het peloton wordt weer een beetje kleiner: 32 seconden. Benoot gaat zich dan maar wat pesterig tussen de achtervolgers zetten. . 16 uur 37.
  18. 16 uur 36. Op deze strook met tegenwind en lichtjes bergop flirten ze nog altijd met de 50 km/u. Je krijgt het gevoel dat het binnen is voor de vier. Renaat Schotte vanop de motor.
  19. 16 uur 34. Er is nog geen sprake van pokeren bij de 4 vooraan. De ketting draait nog altijd mooi rond. Dat kan niet gezegd worden van de achtervolging, waar er af en toe een stok in de wielen wordt gestoken. .