Ga naar de inhoud

Zo werd er geschiedenis geschreven in Gent-Wevelgem: de koers in 6 momenten

Hamvraag was of de Kemmelberg voor het verschil zou zorgen. De brokken die de gevreesde helling maakte, werden steeds gelijmd. Tot vier mannen op het perfecte moment voor de aanval kozen en eentje onder hen geschiedenis schreef. 

1. De eerste brokken: valpartij luidt de finale in

Windstil in de Moeren en dus bleef het peloton netjes samen voor de finale van Gent-Wevelgem.  Alleen is met een grote groep de smalle baantjes induiken om problemen vragen. Een valpartij kon niet uitblijven. Sénéchal, Vermeersch en Vanmarcke liepen de grootste averij op en moesten achtervolgen.

2. Brokken na eerste keer Kemmelberg? Netjes gelijmd

Een mooie groep met Campenaerts, Asgreen en Van Avermaet maakt zich los na de eerste passage op de Kemmelberg. De beloftevolle groep kan de voorsprong niet vasthouden. In de plugstreets grijpt het peloton ze terug. Alles te herdoen. 

3. Brokken na de 2e Kemmel-passage? Netjes gelijmd

Ook na de tweede passage over de Kemmelberg scheidt een groep zich af. Kasper Asgreen zit er alweer bij, maar deze keer krijgt de Deen onder meer topfavoriet Wout van Aert mee. Beloftevol, dus. Maar ook deze groep wordt gegrepen. 

4. Brokken na de 3e keer Kemmel? Netjes gelijmd

De laatste beklimming van de Kemmelberg gaat over de steilste kant: de Ossuaire. Wout van Aert toont zich er ijzersterk, maar kan onvoldoende het verschil maken. Eerst sluit een groepje met Asgreen en Stuyven weer aan, later volgt de volledige groep. 

5. Of toch niet...groep met Girmay, Stuyven, Laporte en Van Gestel glipt weg

Net op het moment dat ook sprinter Merlier komt aansluiten, kiest een klein groepje het hazenpad. Stuyven, Laporte, Girmay en Van Gestel. 

 

Blijven ze voorop? 

6. Girmay schrijft geschiedenis, hij is de eerste Afrikaan die Gent-Wevelgem wint

Ja, de groep blijft voorop. 

In de sprint legt de Eritreër iedereen erop. Hij is de eerste Afrikaan die een klassieker wint.