België speelt troosteloze Daviscup in Paraguay: "Veel meer dan wat velden is hier niet"

  De Belgische tennismannen zijn dit weekend aan zet in de Daviscup. In Paraguay nemen ze het op tegen Bolivia met als inzet een ticket voor de Qualifiers van volgend jaar. "We hebben een ploeg die moet kunnen winnen", zegt kapitein Johan Van Herck, ondanks de afwezigheid van David Goffin en Kimmer Coppejans.

  Door de coronasituatie speelt Bolivia tegen de Belgen niet voor eigen volk, wel in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion. "Dat is wel een beetje speciaal, want veel meer dan wat velden is hier niet. Alles is hier wel oké, al is het heel beperkt. Er mogen ook maar 200 mensen aanwezig zijn. Je voelt niet echt de Daviscupsfeer", zegt Johan Van Herck aan Sporza.

  België treedt aan met een onuitgegeven team. David Goffin stapt in het huwelijksbootje dit weekend en is er niet bij, net als Kimmer Coppejans die elk moment vader kan worden. "Dat wisten we al lang. Daarom hebben we verder gekeken", aldus Van Herck, die met Zizou Bergs en Michael Geerts twee debutanten selecteerde.

  "Zizou is de laatste maanden sterk gestegen op de ATP-ranking en staat nu in de top 200. Hij won een aantal Challengertoernooien en vorig jaar gaf hij ook zijn visitekaartje af in Antwerpen. Zijn talent komt nu eindelijk tot ontplooiing."

  Een psycholoog reist met Zizou Bergs het circuit af en heeft een heel positieve invloed op hem.

  Johan Van Herck

  Bergs heeft zelfs een psycholoog mee naar Paraguay. "Dat is een privé-initiatief van hem en Tennis Vlaanderen steunt hem daarin. De psycholoog reist met hem het circuit af en heeft een enorm positieve invloed op Zizou, voor wie het een droom is om Daviscup te mogen spelen."

  "Ook Michael Geerts ken ik al lang. Hij stijgt de laatste maanden goed door. Michael is een allroundspeler, die vanaf de baseline een hoog tempo kan ontwikkelen. Hij heeft nog groeimarge."

  "Samen met ervaren jongens Sander Gillé, Joran Vliegen en Ruben Bemelmans moet dat toch nog altijd voldoende zijn om dit weekend te kunnen winnen en ons te plaatsen voor de Wereldgroep."

  "Denk dat wij favoriet zijn"

  Bolivia rekent dit weekend op gravelspecialist Hugo Dellien, de nummer 144 van de wereld. "Hun ploeg draait inderdaad rond Dellien, hij wordt onze zwaarste tegenstrever", beseft Van Herck.

  "Dellien heeft al in de top 100 gestaan en is nu wat weggezakt. Bolivia rekent zeker op hem, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel. Toch denk ik dat wij in het dubbelspel en in de wedstrijden tegen hun nummer 2 de favoriet zijn."

  "Dat wil niet zeggen dat wij het licht zullen oppakken. In de Daviscup moet je altijd opletten. Maar ik denk dat wij meer kwaliteit hebben dan Bolivia en die willen we gebruiken om te winnen, zodat we volgend jaar voor de Wereldgroep kunnen spelen."