Yellow Tigers beginnen vrijdag aan EK: "Kans groot dat 1e duel al beslissend is"

  De Yellow Tigers kenden geen vlekkeloze voorbereiding op het EK.

  Vrijdag beginnen de Yellow Tigers aan hun EK met een wedstrijd tegen Azerbeidzjan. Ondanks een corona-uitbraak tijdens de voorbereiding mikken onze volleybaldames nog steeds op een top 8-plaats. "De kans is groot dat de eerste wedstrijd al beslissend is", vertelt commentator Marc Willems.

  Een gemiste stage in Polen en een aantal geschrapte oefenwedstrijden. Het coronavirus schudde de EK-voorbereiding van de Yellow Tigers stevig door elkaar. Dat hoofdaanvalster Kaja Grobelna door een coronabesmetting ook nog eens verstek moest geven, maakte de chaos compleet.

  Volgens volleybalcommentator Marc Willems zullen de Tigers door die ontbrekende schakel op een compleet andere manier moeten spelen. "Bijna elke ploeg speelt met een hoofdaanvalster die ook het merendeel van de passen krijgt. Als die ontbreekt, verandert het spelsysteem ook volledig."

  "Gelukkig hebben de Tigers ook tijdens de Volley Nations League het zonder Grobelna moeten doen. Ze zijn het dus wel gewoon, waardoor ze niet van nul moeten beginnen. De automatismen zullen er wel nog zijn."

  Door de afwezigheid van Grobelna komt er meer gewicht op de schouders van Britt Herbots.

  Marc Willems

  Het forfait van Grobelna hoeft dus niet meteen een catastrofe te zijn voor de Tigers. "Als team kunnen ze dat wel opvangen, maar er komt nu wel veel meer gewicht op de schouders van Britt Herbots", legt Willems uit.

  "Ze is een geweldige speelster, maar de dag dat zij iets minder draait,  hebben we wel minder aanspeelpunten. De receptie zal daarom enorm belangrijk zijn. Als die op punt staat en de Belgen snel door het midden kunnen spelen, hoeft de afwezigheid van Grobelna geen drama te zijn."

  Herbots moet de afwezigheid van Grobelna opvangen.

  "Ontzettend belangrijk om niet 4e te worden in de poule"

  Op het EK komen onze volleybaldames in een poule terecht met Servië, Rusland, Frankrijk, Azerbeidjan en Bosnië-Herzegovina. Een stevige groep, waarin alleen de top 4 doorstoot naar de volgende ronde.

  "De kans is groot dat de eerste match tegen Azerbeidjan al beslissend is", maakt Willems duidelijk. "Als de logica gerespecteerd wordt, eindigen Servië en Rusland als 1e en 2e."

  Als we 3e eindigen, krijgen we misschien nog een haalbare tegenstander in de volgende ronde.

  Marc Willems

  "Vervolgens zijn er nog 2 plaatsen over, maar het is ontzettend belangrijk om de 4e plaats te ontlopen. Anders kom je tegen de winnaar van een andere poule uit en dat is zo goed als zeker een topland. In de 1/8ste finales is het toernooi dan waarschijnlijk al voorbij."

  "Als je 3e kan worden, kom je tegen de nummer  2 van een andere poule, waarin de landen beduidend minder sterk zijn. Dan krijg je in de volgende ronde misschien nog een tegenstander waarvan je kan winnen."

  yellow tigers op ek volleybal

  1/8e finales
  Nederland Duitsland 3-1  
  Bulgarije Zweden 2-3  
  Kroatië Frankrijk 2-3  
  Turkije Tsjechië 3-1  
  Servië Hongarije 3-0  
  Polen Oekraïne 3-1  
  Italië België 3-1 (25-14, 23-25, 25-17, 25-12) verslag
  Rusland Wit-Rusland 3-1  
  groep A
  20/08 Azerbeidzjan - België 0-3 verslag
  22/08 Servië - België 3-0 verslag
  23/08 België - Rusland 3-2 verslag
  24/08 Bosnië - België 0-3 verslag
  26/08 België - Frankrijk 1-3 verslag
  stand in groep A
      W-V sets ptn
  1. Servië 5-0 15-2 14
  2. Rusland 3-2 13-7 11
  3. Frankrijk 3-2 10-8 9
  4. BELGIE 3-2 10-8 8
  5. Bosnië 1-4 3-12 3
  6. Azerbeidzjan 0-5 1-15 0

  België speelde zijn groepswedstrijden in Belgrado (Ser). De top 4 in de 4 poules stoot door naar de 1/8e finales.