"Zullen harder moeten knokken voor top 8, maar dit team heeft mogelijkheden"

  Door het forfait van Kaja Grobelna (corona) zal er op het nakende EK volleybal nog meer druk op de schouders van Britt Herbots komen te liggen. "Speel maar zoveel ballen naar mij als jullie willen", gaat de sterspeelster van de Yellow Tigers die uitdaging niet uit de weg.

  Britt Herbots is nog altijd maar 21 jaar, maar ze deed al heel wat ervaring op in topvolleyballand Italië en ontpopte zich ook bij deze generatie Yellow Tigers tot de drijvende kracht. Het succes van de Belgen op het EK zal dan ook voor een groot deel van haar afhangen.

   

  "Dat vind ik niet erg", lacht ze die druk weg. "Ze mogen zoveel ballen aan mij geven als ze willen. Als ik de ploeg daarmee kan helpen doe ik dat met de glimlach."

   

  "Maar door het verlies van Kaja (Grobelna) zal iedereen iets meer op zijn schouders moeten pakken. We mogen als groep de afwezigheid van Kaja niet in ons hoofd steken. In de Volley Nations League bewezen we dat we dat ook zonder haar kunnen opvangen. Daar hebben we zowel als groep als individueel stappen gezet."

   

  Toch geeft Herbots toe dat door de hobbelige voorbereiding het doel van de top 8 iets moeilijker zal zijn. "We zullen iets harder moeten knokken, maar ik geloof erin. Deze ploeg heeft mogelijkheden. De moeilijke voorbereiding kan een extra boost zijn: het is niet gelopen zoals we wilden, maar we staan er wel."

  Van de Vyver: "We kunnen op stevige basis terugvallen"

  Spelverdeler Ilka Van de Vyver is met haar 28 jaar de ouderdomsdeken van de Belgische EK-selectie. Haar ervaring zal straks cruciaal zijn, zeker nu er met Kaja Grobelna een andere "ervaren rot" wegvalt.

   

  "Het was 3-4 dagen balen toen we hoorden dat ze er niet bij zou zijn, maar je moet je erover zetten. Kaja had een meerwaarde kunnen zijn, maar de ploeg heeft er goed op gereageerd."

   

  "De voorbereiding is door die coronagevallen iets trager op gang gekomen. We hadden wel een extra week kunnen gebruiken, maar het is niet anders. Gelukkig kunnen we op een stevige basis terugvallen."

  yellow tigers op ek volleybal

  1/8e finales
  Nederland Duitsland 3-1  
  Bulgarije Zweden 2-3  
  Kroatië Frankrijk 2-3  
  Turkije Tsjechië 3-1  
  Servië Hongarije 3-0  
  Polen Oekraïne 3-1  
  Italië België 3-1 (25-14, 23-25, 25-17, 25-12) verslag
  Rusland Wit-Rusland 3-1  
  groep A
  20/08 Azerbeidzjan - België 0-3 verslag
  22/08 Servië - België 3-0 verslag
  23/08 België - Rusland 3-2 verslag
  24/08 Bosnië - België 0-3 verslag
  26/08 België - Frankrijk 1-3 verslag
  stand in groep A
      W-V sets ptn
  1. Servië 5-0 15-2 14
  2. Rusland 3-2 13-7 11
  3. Frankrijk 3-2 10-8 9
  4. BELGIE 3-2 10-8 8
  5. Bosnië 1-4 3-12 3
  6. Azerbeidzjan 0-5 1-15 0

  België speelde zijn groepswedstrijden in Belgrado (Ser). De top 4 in de 4 poules stoot door naar de 1/8e finales.