Corona verpest EK-voorbereiding Yellow Tigers, hoofdaanvalster Grobelna past

  Kaja Grobelna mist het EK volleybal vanwege corona: "Ze heeft het zwaar te pakken gehad."

  Komende vrijdag openen de Belgische vrouwen hun EK volleybal met een wedstrijd tegen Azerbeidzjan. Bij Sporza blikt bondscoach Gert Vande Broek terug op de chaotische voorbereiding en vooruit naar het EK zelf.

  De Volley Nations League waren voor de Yellow Tigers een groot succes, met maar liefst 9 zeges in 15 topmatchen. Dat beloofde voor het EK volleybal. Maar door corona werd de volledige voorbereiding op dat EK in de war gestuurd.

  "Het was met 4 weken sowieso al een korte voorbereiding en dan werden we na 1 week ook nog eens met Covid geconfronteerd", zegt bondscoach Gert Vande Broek.

  "Eerst was het 1 speelster, daarna 2, 3 en 4. We hebben de trainingen een tiental dagen moeten stilleggen en online moeten trainen, maar dan enkel fysiek. Daarna hebben we het stelselmatig weer opgestart, in kleine groepjes met mondmaskers."

  "Hierdoor hebben we een belangrijke stage in Polen, met ook enkele oefenmatchen, niet kunnen laten doorgaan. De belangrijkste problemen zijn nu van de baan, met 1 uitzondering: Kaja Grobelna (de hoofdaanvalster van de Tigers) is niet voldoende hersteld en zal niet meegaan naar het EK."

  "Grobelna heeft het zwaar te pakken gehad, is heel ziek geweest. Een aantal tests hebben het licht niet meer op groen gezet om door te gaan met de trainingen."

  Kaja Grobelna heeft het zwaar te pakken gehad. Ze is heel ziek geweest van corona.

  Gert Vande Broek

  "Eerst de schade beperken, daarna kan het alle kanten op"

  Gert Vande Broek wil die verstoorde voorbereiding niet als een excuus inroepen. "Voor het EK hadden we top 8 als doel ingesteld en dat gaan we nu niet veranderen."

   

  "Alleen moet onze focus nu niet op het resultaat liggen, wel op het proces. Ons eerste doel is om zo snel mogelijk het niveau te halen van de Volley Nations League."

  "We zitten met dezelfde groep als in die VNL en daar hebben we toch veel automatismen ontwikkeld. Die verleer je niet zomaar. Door het forfait van Grobelna komt er meer verantwoordelijkheid op Britt Herbots, maar ze kan dat aan."

  "We hebben nog een halve week om goed werk te leveren en spelen dan de cruciale openingsmatch tegen Azerbeidzjan. Een start op een toernooi is altijd belangrijk, maar nu nog wat meer."

  "Daarna krijgen we Servië en Rusland, 2 matchen waar het niet per se hoeft. We beschouwen dat als extra oefenmatchen, ook al willen we uiteraard winnen. De laatste 2 matchen tegen Bosnië en Frankrijk zijn weer heel belangrijk met het oog op die 3e plaats in de groep. Daarna kan het alle kanten op. Maar eerst moeten we de schade beperken."

  yellow tigers op ek volleybal

  1/8e finales
  Nederland Duitsland 3-1  
  Bulgarije Zweden 2-3  
  Kroatië Frankrijk 2-3  
  Turkije Tsjechië 3-1  
  Servië Hongarije 3-0  
  Polen Oekraïne 3-1  
  Italië België 3-1 (25-14, 23-25, 25-17, 25-12) verslag
  Rusland Wit-Rusland 3-1  
  groep A
  20/08 Azerbeidzjan - België 0-3 verslag
  22/08 Servië - België 3-0 verslag
  23/08 België - Rusland 3-2 verslag
  24/08 Bosnië - België 0-3 verslag
  26/08 België - Frankrijk 1-3 verslag
  stand in groep A
      W-V sets ptn
  1. Servië 5-0 15-2 14
  2. Rusland 3-2 13-7 11
  3. Frankrijk 3-2 10-8 9
  4. BELGIE 3-2 10-8 8
  5. Bosnië 1-4 3-12 3
  6. Azerbeidzjan 0-5 1-15 0

  België speelde zijn groepswedstrijden in Belgrado (Ser). De top 4 in de 4 poules stoot door naar de 1/8e finales.