"PSG met Messi dat nu plots City of Bayern belachelijk maakt? Zie ik niet gebeuren"

  Lionel Messi zwaait naar zijn nieuwe aanhang.

  Parijs had met alle sterren van Paris-Saint Germain al aan één troon niet genoeg en nu is er nog een voetbalprofessor geland. Lionel Messi (34) is de nieuwste god in Frankrijk. Zal hij ook in de Franse hoofdstad uitblinken? Filip Joos analyseert dé transfer van de meest recente voetbalgeschiedenis.

  Lionel Messi in het truitje van PSG, dat is toch even knipperen met de ogen. 

   

  "Eén ding is positief: Messi hoeft het spuuglelijke shirt van Barcelona, het ergste in 50 jaar, niet te dragen", zegt Filip Joos.

   

  "We zullen er wel aan wennen", zegt de commentator. "Er zullen ook oude tijden herleven met Neymar in hetzelfde elftal."

   

  "En ik heb niet het gevoel dat dit het allergekste is wat er in het voetbal kon gebeuren. Dit is wat je krijgt als voetbal een soort sport voor risicokapitalisten wordt. Dit is de normale toestand als de miljoenen ons om de oren vliegen."

   

  "Natuurlijk gaat het ook over de manier waarop hij betaald wordt en over hoe hij zichzelf zal terugbetalen. Via de shirtverkoop, maar ik heb enkele jaren geleden eens gelezen dat dat lelijk tegenvalt, maar ik weet niet of ook dat nog actueel is. Is die verkoop slechts een zoethoudertje?"

   

  "Het is alleszins een kluwen, zoals alles in het voetbal. Alles is duister en Messi is het licht. Die zal dat nog even laten schijnen. In Frankrijk zeggen ze dat dit "le crépuscule de sa carrière" is, het winteruur van zijn loopbaan. Hij zit bij Wim Helsen in de studio in Parijs."

  Ik heb niet het gevoel dat dit het allergekste is wat er in het voetbal kon gebeuren. Dit is wat je krijgt als voetbal een soort sport voor risicokapitalisten wordt. 

  Filip Joos

  "Harlem Globetrotters, maar when the going gets tough..."

  Welke Lionel Messi zullen de uitzinnige PSG-fans te zien krijgen? "Ik moest denken aan wat Fabio Capello zei: hij vergeleek dit team met het Roma waar hij in 2001 kampioen mee werd."

   

  "Dat was het team met Vincenzo Montella, Gabriele Batistuta en Francesco Totti. Capello zei: mijn middenveld moest heel hard lopen. Dat krijg je nu ook."

   

  "Natuurlijk zal PSG een aantal matchen met de vingers in de neus winnen. In de groepsfase van de Champions League worden ze de Harlem Globetrotters, maar when the going gets tough... Dan wil ik nog wel zien of ze er zomaar door lopen. Ik denk eigenlijk van niet."

   

  Bovendien liep het de voorbije jaren bij Barcelona (af en toe) stroef. "Barcelona, nog altijd met goeie spelers, werd genadeloos afgestraft qua modern voetbal. Dan is dit een soort lakmoesproef voor Messi."

   

  "PSG heeft krijgers op het middenveld, maar ik ben benieuwd. Mauricio Pochettino: begin er maar aan als coach. Wat zal hij zeggen tegen Messi? Ik wil dat je dit doet? Hij zal zijn trio voorin vrijheid moeten laten."

   

  "Ik kan me niet indenken dat je met Messi en Neymar pressievoetbal speelt. Als hij daar in slaagt, dan is hij de trainer van het jaar. Maar pressievoetbal, dat is wat andere teams tegen PSG zullen doen en dan wordt het interessant."

  "Ik zie hen niet City oprollen of Bayern belachelijk maken"

  Op papier oogt PSG onklopbaar. Zijn ze af te stoppen? "Ja, natuurlijk", antwoordt Filip Joos. "Met een ploegprestatie. Het Bayern München dat de Champions League won, met die vorm, is zeker niet de mindere van PSG."

   

  "Pour la petite histoire: de geboorteplaats van Pochettino is Murphy. Als die wet toeslaat, dan halen ze niets."

   

  "Neen, kampioen worden ze sowieso. Maar de Champions League is de bedoeling. Qatar wil dat en doet dat via PSG. Of dat lukt, is een ander paar mouwen."

   

  "In wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling zie ik hen niet ineens Manchester City oprollen of Bayern belachelijk maken. Messi heeft de Champions League al een tijd niet meer gewonnen. Het is niet dat die vergelijking altijd 100 procent klopt."

   

  "Zorg er ook maar voor dat die 3 prima donna's overeen blijven komen. En dat de rest van het team het niet beu wordt om in de schaduw te spelen. Als dat lukt, dan is het een straffe prestatie van Pochettino."

  Pour la petite histoire: de geboorteplaats van Pochettino is Murphy. Als die wet toeslaat, dan halen ze niets.

  Filip Joos