De Tribune over 1e speeldag: "Krampen als doelman? Het was geen komedie, hoor"

    De doelman van Eupen had in de slotfase last van krampen.

    De eerste speeldag in de Jupiler Pro League heeft heel wat verrassingen opgeleverd. Zo kon de top 4 van vorig jaar amper 2 punten rapen. In onze podcast De Tribune bestudeerden voetbaldieren Wim De Coninck (Proximus) en Bart Lagae (Het Nieuwsblad) de opvallendste resultaten.

    "Gekke uitslagen zijn niet verwonderlijk"

    Landskampioen Club Brugge kon maar op het nippertje met een gelijkspel aan het nieuwe seizoen beginnen. Een seizoen dat volgens coach Philippe Clement veel te vroeg is begonnen.

     

    Voetbaljournalist Bart Lagae kan de Club-trainer wel begrijpen. "Als je ziet dat wij als enige land al aan de competitie begonnen zijn, terwijl in veel andere landen de transfermarkt zelfs nog op gang moet komen, is het niet verwonderlijk dat er gekke uitslagen komen op de eerste speeldag."

     

    "De teams die goed gestart zijn, zijn de ploegen die konden doorgaan op hun elan van vorig jaar", zegt Lagae. "Neem nu Eupen: we hadden een laatste plek voorspeld voor de Oostkantonners, omdat in Qatar de geldkraan wordt dichtgedraaid."

     

    "Wat blijkt: ze halen geen nieuwe spelers, maar raken ook niet van hun huidige spelers af, die vaak nog dikke contracten hebben. Er staat dus nog steeds dezelfde ploeg, en dat is best wel een goede ploeg. Ze hebben er baat bij om vroeg in het seizoen te spelen tegen de topploegen."

    Lees ook:

    "Krampen voor een doelman? Dat kan zeker"

    Eupen pakt meteen een punt tegen de landskampioen, mede met dank aan zijn Ghanese doelman Abdul Manaf Nurudeen. De keeper viel niet alleen op met zijn reddingen, maar ook met zijn krampen.

     

    Wim De Coninck, zelf een ex-doelman, maakte het zelf mee. "In mijn eerste wedstrijden in eerste klasse had ik ook last van krampen. Je kent je lichaam nog niet zo goed, warmt te stevig op en staat tussendoor de hele tijd te springen. Bovendien zit er extra spanning op de spieren. Het was geen komedie, hoor."

    Het was zeker geen komedie van de doelman van Eupen.

    Wim De Coninck

    Uiteindelijk telde scheidrechter Bram Van Driessche onder meer daarom 13 speelminuten erbij. Een controle van het optelsommetje geeft de ref gelijk. "Er valt zeker iets voor te zeggen", aldus Bart Lagae. "Maar in de praktijk wordt het weinig toegepast. Ik ben benieuwd of we dat nu vaker gaan zien."


    Zijn er oplossingen om het vele tijdrekken tegen te gaan? De UEFA bekeek onder meer al het idee van wedstrijden van 2 keer 30 minuten, waarbij de klok telkens wordt stilgezet bij een onderbreking.


    "Ik denk niet dat dat een oplossing is, want er zijn twintig andere manieren om het tempo uit een wedstrijd te halen. De scheidsrechter zou vooral sneller een gele kaart moeten geven voor tijdrekken."

    "Anderlecht is een beetje in hetzelfde bedje ziek"

    Union kon voor het eerst sinds 1971 de Brusselse derby winnen tegen Anderlecht op het hoogste niveau. De nieuwkomer gaf meteen zijn adelbrieven af. "Ook bij Union kan een ongewijzigde ploeg doorgaan op het elan van vorig jaar, mét veel automatismen en veel kwaliteit", zegt Bart Lagae.

     

    "De kampioen van 1B prijkt de voorbije jaren steevast in de linkerhelft van het klassement. Vorig jaar begonnen Beerschot en OHL goed, ook KV Mechelen en Antwerp verteerden de overgang goed."

     

    Voor Anderlecht begon het seizoen in mineur. "Ze lieten steken vallen", zag Wim De Coninck. "Vooral achterin waren ze schutterig. Sardella was een groot probleem. Hij leek na de eerste goal van slag en kon geen bal meer stoppen."

     

    "Union was heel erg slim, uitgekookt en had meer maturiteit. Ze hebben alle zwakke punten van Anderlecht blootgelegd. Kompany moet blijven zoeken."

     

    Bart Lagae stelt zich ook vragen bij aanwinsten Refaelov en Raman. "Ik hoop dat ze zich kunnen bewijzen, maar het zijn toch weer namen die vooral uit het verleden komen. Zoals Chadli en Nasri. Anderlecht blijft wat in hetzelfde bedje ziek."

    Lees ook: