Union legt de pijnpunten van Anderlecht nog eens duidelijk bloot

  1. 45+2' - Doelpunt - Yari Verschaeren (1 - 1)
  2. 20' - Doelpunt - Deniz Undav (0 - 1)
  1. 90+5' - Geel - Francis Amuzu
  2. 90+4' - Geel - Michael Murillo
  3. 90+1' - Verv. Dante Vanzeir door Damien Marcq
  4. 80' - Geel - Felipe Avenatti
  5. 77' - Verv. Deniz Undav door Felipe Avenatti
  6. 75' - Verv. Isaac Thelin door Mustapha Bundu
  7. 73' - Doelpunt - Lazare Amani (1 - 3)
  8. 66' - Geel - Wesley Hoedt
  9. 65' - Verv. Senne Lynen door Lazare Amani
  10. 64' - Verv. Guillaume François door Bart Nieuwkoop
  11. 63' - Verv. Benito Raman door Lior Refaelov
  12. 63' - Verv. Yari Verschaeren door Anouar Ait El Hadj
  13. 62' - Doelpunt - Deniz Undav (1 - 2)
  14. 52' - Geel - Loic Lapoussin
  15. 49' - Geel - Guillaume François
  20'goalDeniz Undav0 - 1
  45+2'goalYari Verschaeren1 - 1
  62'goalDeniz Undav1 - 2
  73'goalLazare Amani1 - 3

  Union heeft een feestelijke rentree gemaakt op het hoogste niveau. De 1B-kampioen won de Brusselse derby met 1-3. Anderlecht deelde achteraan cadeautjes uit en voetbalde amper kansen bij elkaar. 

  Anderlecht - Union kort samengevat

  • Sleutelmoment: Anderlecht heeft in de tweede helft de bal én het momentum, maar geeft opnieuw een doelpunt weg met een grote roze strik errond. Daarna komt Union eigenlijk geen seconde meer in de problemen.
  • Man van de Match: Deniz Undav kwam bij Union eigenlijk amper aan de bal, maar met twee doodeenvoudige tikjes velde hij wel de grote Brusselse broer. De Duitser werkte zijn kansen bijzonder koelbloedig af.
  • Opvallend: De laatste die voor vandaag scoorde in een competitieduel tussen deze beide ploegen was Paul Van Himst. We vermoeden dat de levende legende niet meteen opgezet is met de uitslag van vandaag.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Union (1-3):

  Verschaeren veegt plotse 0-1 van Union uit

  Anderlecht kwam met een legertje verse namen aan de aftrap. Hoedt, Harwood-Bellis, Gomez en Raman moesten nog wat zoeken naar de automatismen met hun nieuwe ploegmaats, waarschuwde Kompany. Die zorgen waren er aan de kant van Union hoegenaamd niet. Daar behield Mazzu het vertrouwen in elf jongens die vorig seizoen de promotie naar 1A hadden afgedwongen.

   

  Union snakte al bijna een halve eeuw naar eersteklassevoetbal en was niet van plan om zich in het Lotto Park te laten afbluffen. Het zette veel inzet en direct voetbal tegenover het balbezit van Anderlecht. Toch kwamen de bezoekers goed weg toen Amuzu een diepe bal van Cullen aannam en hem enigszins onhandig tegen de paal prikte.

   

  Het antwoord uit de geel-blauwe hoek van Brussel liet niet lang op zich wachten. Sardella ging kinderlijk onder een hoge bal door en verleende Lapoussin de vrije doorgang. Die bediende de vrije Undav en het stond plots 0-1. Sardella was helemaal de kluts kwijt en zag de wendbare Lapoussin nog een paar keer passeren. Undav en Teuma konden de afleggers van de flankspeler echter niet verzilveren.

   

  Anderlecht piepte en kraakte en was niet meteen in staat om echt een vuist te maken. Met een halve kopbal van Thelin en een geblokt schot van Amuzu als magere oogst leek paars-wit de rust te halen, tot Union iets te voortvarend opschoof bij een hoekschop. De thuisploeg counterde gevat en Gomez bood Verschaeren de 1-1 aan.

  VIDEO: Lapoussin zet Sardella enkele minuten na openingsdoelpunt opnieuw in zijn hemd

  Tweede geschenkje wordt Anderlecht fataal

  Met die fikse opsteker op zak en Murillo in de plaats van de verfoeide Sardella had Anderlecht de beste kaarten om aan de tweede helft te beginnen. De recordkampioen ontwikkelde ook een kwartier lang steriele druk. Kansen kwamen er niet van, maar Union verspilde veel brandstof en had steeds meer foutjes nodig om overeind te blijven.

   

  En toen schoot Anderlecht zichzelf weer eens domweg in de voet. Murillo, uitgerekend ingebracht om meer zekerheid te brengen, leverde lichtzinnig in op de rand van de zestien. De hoofdrolspelers bij Union waren bijna dezelfde, Vanzeir zorgde ditmaal voor de assist op maat en Undav werkte simpel af. Het Lotto Park uitte zijn ergernis, en die zou alleen maar groter worden.

   

  Zelfs met Refaelov en El Hadj tussen de lijnen slaagde paars-wit er maar niet in om doelkansen te versieren. De mot zat er stevig in en tot overmaat van ramp streelde Lazare de 1-3 nog heerlijk tegen de touwen. Anderlecht blijft zich dus maar aan dezelfde steen stoten en heeft nog steeds geen afdoend vaccin gevonden tegen zijn kinderziekten. Voorin onmondig en achteraan lek als een mandje, dan ben je kansloos tegen een enthousiast en efficiënt Union.

  VIDEO: Frustratie bij Anderlecht, Murillo geeft Teuma een klap in zijn gezicht

  Van Crombrugge: "Veel te veel fouten gemaakt"

  Voor Hendrik Van Crombrugge was het een frustrerende match. "Ik denk dat er van alles misliep", trapte de keeper van Anderlecht een open deur in. "We begonnen nog relatief goed met een kans voor Amuzu die op de paal strandt. Het eerste tegendoelpunt geven we veel te gemakkelijk weg op een counter. Bij het tweede doelpunt hoef ik geen tekeningetje te maken."

   

  "Je wilt met goeie intenties aan de competitie beginnen, maar als je jezelf twee keer in de voet schiet, dan wordt het moeilijk", foeterde Van Crombrugge. "Als je wil groeien, moet je minder fouten maken. En als je fouten maakt, moet je zorgen dat je er snel uit leert. Ik denk dat we vandaag weer veel te veel fouten hebben gemaakt."

   

  "De manier waarop we speelden bij ons doelpunt, dat moet er veel meer uitkomen. We hebben over het algemeen heel weinig kansen gecreërd. Buiten die kans voor Amuzu hebben we Moris weinig bedreigd. Ik denk dat het vooral mentale druk is."

  Bekijk de persconferentie met Van Crombrugge:

  Undav: "Ik denk dat het goed ging"

  Deniz Undav glunderde na afloop. "Ik voel me geweldig. Ik heb twee goals gemaakt en heb mijn team geholpen om te winnen. Ik ben gewoon blij met de overwinning. Voor mij is het collectieve belangrijk, dat ik Man van de Match ben doet me niet veel."

   

  "De coach zei tijdens de rust dat we ons hoofd omhoog moesten houden, ook al hadden we in de laatste tien seconden die goal tegen gekregen. Als we speelden zoals in de eerste helft, zouden we winnen. En zie, we wonnen ook", lachte de Duitse spits.

   

  "Ikzelf moest gefocust zijn, druk zetten en de bal bijhouden, want af en toe hadden we een adempauze nodig. Ik denk dat het goed ging", vond Undav van zijn debuut in 1A. "Het is leuk om met Vanzeir te spelen. Hij is zo snel en je kan hem overal aanspelen", bewierookte hij zijn maatje nog.

  Bekijk de persconferentie met Felice Mazzu:

  Bekijk de persconferentie met Lapoussin en Van der Heyden:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. Gele kaart voor Francis Amuzu van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 95
  3. tweede helft, minuut 95. Einde. Anderlecht gaat in eigen stadion pijnlijk de boot in tegen de Brusselse buren van Union. De promovendus pakte twee domme paarse geschenkjes dankbaar uit en maakte het daarna in stijl af. .
  4. Gele kaart voor Michael Murillo van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 94
  5. 1,62-1,52. De xG is lichtjes in het voordeel van Anderlecht, maar dat is natuurlijk van geen tel in de eindafrekening. En die is keihard. . tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Union, Damien Marcq erin, Dante Vanzeir eruit
  7. tweede helft, minuut 90. Anderlecht sleept zich met tegenzin naar het laatste fluitsignaal. .
  8. tweede helft, minuut 87. Een man met een geel-blauwe sjaal zit met een brede grijns te genieten op de tribune. Dat moet zowat de enige gelukkige fan zijn in het stadion, op de bestuursleden van Union na dan. .
  9. tweede helft, minuut 84. De lichaamstaal bij de thuisploeg verraadt een zekere gelatenheid. .
  10. tweede helft, minuut 82. Geen zorgen voor Union. Het blijft wachten op de eerste voldragen aanval van Anderlecht na de rust. Het is voor de thuisploeg toch een bijzonder mager beestje geweest in de tweede helft. .
  11. Gele kaart voor Felipe Avenatti van Union tijdens tweede helft, minuut 80
  12. tweede helft, minuut 79. De aanwezige supporters van Anderlecht zitten er verveeld en geërgerd bij. Hun ploeg blijft maar in dezelfde val trappen. .
  13. tweede helft, minuut 77. Undav, de man van de twee goals, wordt afgelost door Avenatti. .
  14. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Union, Felipe Avenatti erin, Deniz Undav eruit
  15. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Mustapha Bundu erin, Isaac Thelin eruit
  16. tweede helft, minuut 74.
  17. tweede helft, minuut 74. Lazare met de 1-3! Union gaat deze Brusselse derby winnen! Invaller Lazare snijdt zonder veel tegenstand naar binnen en streelt de bal volmaakt in het zijnetje. Anderlecht ligt op apegapen. .
  18. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 73 door Lazare Amani van Union. 1, 3.