Factcheck: waren de 14 minuten extra tijd in Club - Eupen terecht?

  Eupen-keeper Nurudeen kampte minutenlang met krampen. Echt of geveinsd?

  Na de ultralate gelijkmaker van Club Brugge tegen Eupen in de 103e minuut was er veel te doen over de enorm lange extra speeltijd. Waren die 14 extra gespeelde minuten wel terecht? Wij haalden onze chronometer boven om alle gebeurtenissen op te tellen. Wat blijkt: de bijgetelde speeltijd was gewettigd.

  De spelers en coach van Eupen begrepen er geen sikkepit van en ook op Twitter regende het uiteenlopende reacties. Waarom liet scheidsrechter Bram Van Driessche maar liefst 14 minuten extra spelen, waardoor Club Brugge op de valreep kon gelijkmaken?

   

  De tweede helft van Club Brugge - Eupen stond bol van de spanning én van het tumult. Zo lag het spel maar liefst 3 minuten en 20 seconden stil voor een VAR-fase, ruim een minuut voor een communicatieprobleem bij de scheidsrechter, bijna twee minuten voor een opstootje en bleef Eupen-keeper Nurudeen in de slotfase van de reguliere speeltijd nog eens 2 minuten en 50 seconden spartelen met krampen.

   

  Als je daar nog de wissel- en vieringstijd bijtelt, kom je uit op 15 minuten 50 seconden. De 10 minuten extra tijd die scheidsrechter Bram Van Driessche bijtelde, werden er dus met legitieme reden bijgeteld.

   

  In die extra tijd wilde Eupen, met doelman Nurudeen alweer in een hoofdrol, de tijd zolang mogelijk laten tikken zonder effectief te voetballen. Dat er daardoor nog drie minuten bijkwamen, was volgens onze chronometer opnieuw terecht. 

  Speelminuut

  Gebeurtenis

  Tijd dat spel stil ligt

  50’

  Heris blijft liggen na tik van Dost

  1 minuut 30 seconden

  53’

  VAR-fase: strafschop voor Club Brugge

  3 minuten 20 seconden

  56’

  Brugge viert openingsgoal

  1 minuut 10 seconden

  60’

  Eupen viert gelijkmaker

  1 minuut

  63’

  Communicatieprobleem bij scheidsrechter

  1 minuut 10 seconden

  69’ – 74’

  Twee wissels Eupen + wissel Club Brugge

  Alles samen 1 minuut

  77’

  Eupen viert de 1-2

  1 minuut 20 seconden

  80’

  Wissels Eupen

  40 seconden

  85’

  Opstootje tussen Lang, Perez en Beck

  1 minuut 50 seconden

  89’

  Keeper Eupen heeft krampen en trekt handschoenen uit

  2 minuten 50 seconden

    Totaal reguliere speeltijd 15 minuten 50 seconden
  Extra tijd Tijdrekken Cools, inworpen en uittrap 1 minuut 20 seconden
  Extra tijd Nurudeen heeft krampen (deel 2) 1 minuut 50 seconden
    Totaal extra tijd 3 minuten 10 seconden
    Totaal reguliere speeltijd + extra tijd 19 minuten

  Lees ook: