Bongonda behoedt Genk in extremis voor nederlaag na aangename seizoensopener

  1. 32' - Geel - Moussa Sissako
  1. 90+2' - Doelpunt - Théo Bongonda (1 - 1)
  2. 87' - Verv. Patrik Hrošovský door Carel Eiting
  3. 87' - Verv. Ángelo Preciado door Bastien Toma
  4. 87' - Geel - Joseph Paintsil
  5. 80' - Verv. João Klauss door Olivier Dumont
  6. 74' - Verv. Gojko Cimirot door Eden Shamir
  7. 74' - Verv. Hugo Siquet door Collins Fai
  8. 71' - Verv. Junya Ito door Joseph Paintsil
  9. 70' - Verv. Jackson Muleka door Denis Dragus
  10. 69' - Doelpunt - Kostas Laifis (1 - 0)
  11. 62' - Verv. Paul Onuachu door Cyriel Dessers
  12. 55' - Geel - Bryan Heynen
  69'goalKostas Laifis1 - 0
  90+2'goalThéo Bongonda1 - 1

  In een aangename seizoensopener is het ambitieuze Racing Genk met de schrik vrijgekomen. Standard leek lange tijd op weg naar een stunt, maar in de blessuretijd wist Bongonda toch nog een punt uit de brand te slepen.

  Standard - Racing Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Het ambitieuze Racing Genk dreigt met een valse noot aan het seizoen te beginnen, maar Bongonda redt in minuut 92 toch nog een punt voor Genk.

  • Man van de match: Nicolas Raskin kwam pas na de pauze boven water, maar heerste vanaf dan wel op het middenveld. Zijn balrecuperaties waren haast niet te tellen.

  • Opvallend: Onuachu beleefde geen gelukkige avond, en dat is niet voor het eerst tegen Standard. De Nigeriaan kon in zes wedstrijden nog geen enkele keer scoren tegen Bodart.

  Bekijk de goals uit Standard – Racing Genk (1-1):

  Veel inzet en actie, maar geen goals voor de pauze

  Aangevuurd door zo’n 9.000 enthousiaste supporters vlogen Standard en Racing Genk er meteen stevig in. De wedstrijd ging vanaf de eerste minuut vloeiend op en neer, maar het waren vooral de bezoekers die ook kansen wisten te creëren.

   

  Onuachu miste nog binnen het openingskwartier twee prima kopkansen, Sadick knalde even later van heel dichtbij over. Het Luikse aanvalswerk bleef intussen beperkt tot een schot van Bastien op Genk-doelman Vandevoordt.

   

  Na een intens halfuur ging het tempo er wat uit. Bongonda was wel nog twee keer gevaarlijk, eerst met een verschroeiende uithaal uit de tweede lijn, daarna in een één-op-éénsituatie met Bodart waarbij hij te lang treuzelde om af te werken. 0-0 bij de rust, daar mocht vooral Standard tevreden mee zijn.

  VIDEO: Vandevoordt kapt Muleka uit à al Courtois bij Ronaldo op het EK

  Genk graait in de blessuretijd nog een puntje mee

  Ook het begin van de tweede helft was nog voor Genk, met opnieuw een misser van Onuachu, maar daarna was het de thuisploeg die het laken naar zich toe trok. Onder aanvoering van een herboren Raskin drukte Standard de bezoekers achteruit, weliswaar zonder echt gevaarlijk te zijn.

   

  Twintig minuten voor tijd ging het spreekwoordelijke dak er dan toch af op Sclessin. Laifis liep bij een hoekschop slim naar de eerste paal en kopte de 1-0 snoeihard tegen de touwen: extase in de tribunes, vertwijfeling in het Genkse kamp.

   

  Van den Brom had intussen vaste waarden als Onuachu en Ito naar de kant gehaald, maar ook de invallers kregen de motor niet meer aan de praat. Pas in de blessuretijd wist Genk alsnog een doorbraak te forceren. Dessers en Eiting combineerden knap door het hart van de verdediging, Bongonda werkte van dichtbij af. Zuur voor Standard, maar op basis van de hele wedstrijd toch een terecht gelijkspel.

  VIDEO: Onuachu wordt na een uur gewisseld en trekt recht naar de kleedkamers

  VIDEO: Dessers wordt pijnlijk geraakt tussen de benen: "Hij raakte niet de bal waarmee we aan het spelen waren"

  Van den Brom: "Genoten van onze eerste helft"

  John van den Brom (Racing Genk): "Ik sta hier met een dubbel gevoel, omdat ik vind dat we deze wedstrijd hadden kunnen, misschien wel moeten winnen. Aan de andere kant mag je op het einde nog blij zijn met een punt. Ik heb echt genoten van hoe we in de eerste helft speelden, met mooie aanvallen en loopacties, en een aantal kansen om met meer dan 0-0 de rust in te gaan. Maar dat lieten we na. Dat kun je alleen jezelf verwijten."

  "De tweede helft was een andere wedstrijd. Standard was veel agressiever, en wij hadden moeite om in de duels te komen en in de organisatie te blijven. Dat vind ik als trainer vervelend, omdat we daarop hameren: de posities moeten bezet worden en blijven. En dat was in de tweede helft minder. Gelukkig scoren we nog een heel mooie gelijkmaker, maar uiteindelijk hebben we onszelf tekortgedaan door hier niet te winnen."

  Mbaye Leye (Standard): "Ik ben heel tevreden over de prestatie van mijn ploeg. Dit was een moeilijke wedstrijd, tegen een sterke ploeg. In de eerste helft hadden we wat moeite met de vrije rol van Hrosovsky en met Preciado als opkomende man, maar in de tweede helft zat het goed met onze intensiteit en onze pressing. Als je met deze mentaliteit speelt, kun je beter doen. Dit was nu de eerste wedstrijd. We waren nog niet helemaal klaar, maar ik kan wel fier zijn op wat mijn spelers hebben laten zien."

  "Ik heb in de voorbereiding gezegd dat dit seizoen anders zou worden dan het voorbije seizoen. Play-off 2 was een catastrofe voor ons. Dit seizoen komt het collectief op de eerste plaats en het individu pas op de tweede plaats. Dat was ook mijn visie als speler, en dat is ook de filosofie bij Standard."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Afgelopen! Standard en Racing Genk delen de punten in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De Genkse gelijkmaker viel pas in de blessuretijd: 1-1 na een boeiende partij. .
  3. tweede helft, minuut 94. Zo is het plots nog alle hens aan dek bij Standard. Genk wil meer. .
  4. tweede helft, minuut 92. Bongonda sleept nog een punt uit de brand! Racing Genk hijst zich in de blessuretijd toch nog naast Standard. Eiting en Dessers zetten de actie op, Bongonda kan van heel dichtbij afwerken: 1-1! Plots wordt het heel stil op Sclessin. .
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Théo Bongonda van KRC Genk. 1, 1.
  6. tweede helft, minuut 91. Raskin onderstreept zijn sterke tweede helft met een rush richting Vandevoordt. Hij plaatst de bal nipt naast, maar liep ook buitenspel. .
  7. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij KRC Genk, Carel Eiting erin, Patrik Hrošovský eruit
  9. tweede helft, minuut 87. Van den Brom speelt zijn twee laatste troeven uit: Toma en de debuterende Eiting krijgen nog een handvol minuten om zich te tonen. .
  10. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij KRC Genk, Bastien Toma erin, Ángelo Preciado eruit
  11. Gele kaart voor Joseph Paintsil van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 87
  12. tweede helft, minuut 85. Nog 5 minuten. Standard komt voorlopig niet meer in de problemen. Zo dreigt de seizoensstart voor Racing Genk toch op een serieuze ontgoocheling uit te draaien. .
  13. tweede helft, minuut 82. Racing Genk raakt niet meer voorin. Het zit vooral op de eigen speelhelft. Tom Boudeweel op Radio 1.
  14. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Standard, Olivier Dumont erin, João Klauss eruit
  15. tweede helft, minuut 80. Bij Klauss is het vat af. Mbaye Leye laat Olivier Dumont (19) debuteren op het hoogste niveau. .
  16. tweede helft, minuut 78. Genk laat zich weer verrassen bij een hoekschop. Deze keer is het Klauss die kan koppen aan de eerste paal, maar hij knikt over. .
  17. tweede helft, minuut 77. Bijna Dessers. Met nog een kwartier op de klok knutselt Genk eindelijk nog eens een aanval in elkaar. Het subtiele passje van Hrosovsky is net te hard voor Dessers. .
  18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Standard, Eden Shamir erin, Gojko Cimirot eruit
  19. tweede helft, minuut 74. Opvallend: na Muleka is Siquet al de tweede Luikenaar die met krampen naar de kant moet. .