Clement over competitiestart: "Zo vroeg beginnen is niet goed voor Belgisch voetbal"

Club Brugge-coach Philippe Clement tijdens de Supercup vorige zaterdag.

Het EK is nauwelijks achter de rug en de Jupiler Pro League staat alweer op het punt om helemaal los te barsten. Kampioen Club Brugge kan er na de winst in de Supercup in elk geval met vertrouwen aan beginnen, maar coach Philippe Clement minimaliseerde in De Tribune het belang van die eerste prijs.

"Zo vroeg starten is geen goede zaak voor het Belgische voetbal"

"Wat het resultaat ook was, je moet het belang van deze wedstrijd minimaliseren", benadrukt Club-coach Philippe Clement in onze podcast. "De competitie begint nu nog vroeger dan in andere jaren, beide teams waren nog niet in conditie om topvoetbal te brengen."

 

De grote Europese competities beginnen pas in de tweede helft van augustus: "We beginnen 4 of 5 weken vroeger dan in andere landen en dat maakt onze voorbereiding zeer kort", gaat Clement verder.

 

"Een goede basis is cruciaal om een volledig seizoen op niveau te blijven presteren. De Supercup had dan ook geen enkel belang in mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. De voorbereiding gaat nu gewoon verder voor ons, wij focussen ons op de herfstmaanden."

 

De vroege start is volgens de trainer van Club Brugge dan ook niet wenselijk: "Dit is eigenlijk niet goed voor het Belgische voetbal. Als je de focus legt op de competitiestart, dan zal je kracht missen wanneer de cruciale Europese wedstrijden in november en december op het programma staan."

De Supercup had geen enkel belang in mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen, wij focussen op de herfstmaanden.

Philippe Clement, trainer Club Brugge

Voor heel wat spelers was de vakantie bijzonder kort: "De competitie begint dan wel een week vroeger, maar ik wilde mijn spelers geen vakantie afnemen. Het is allemaal al extreem kort, want nu wachten er ons weer 11 maanden voetbal."

 

"Er zijn ook nog heel wat jongens die actief waren op het EK en die nu nog op vakantie zijn. Dit is niet het Club Brugge dat er straks in de competitie en in de Champions League moet staan."

 

(lees verder onder de video)

Herbekijk de samenvatting van de Supercup

"Aanbiedingen uit China en het Midden-Oosten interesseren me niet"

Na het behalen van een nieuwe landstitel was er toch wat twijfel of Philippe Clement zou aanblijven als coach bij Club Brugge. Uiteindelijk tekende hij een nieuw contract van onbepaalde duur bij blauw-zwart.

 

"Na 3 titels op een rij komt er wel wat interesse", stelt Clement. "Er zijn aanbiedingen geweest uit China en het Midden-Oosten, maar die konden mij sportief gezien niet overtuigen. Er was ook wel wat interesse uit de grotere competities, alleen heb ik geen zin in een jaar strijden tegen de degradatie."

 

Club Brugge deed nog geen transfers, maar daar maakt de coach zich geen zorgen in: "Het is niet mijn eerste seizoen en ik weet hoe deze club werkt. Vincent (Mannaert) en Bart (Verhaeghe) zijn even ambitieus als ik."

 

"Bij transfers ben je afhankelijk van 3 partijen. Je moet geen miljoenen extra betalen om spelers erbij te hebben voor de Supercup of de start van de competitie. De Champions League begint pas in september en dat is een reden waarom we later de markt opstappen."