In de Tour-tijdrit sneuvelt zijn PR: 27 km is onbekend terrein voor Van der Poel

  Mathieu van der Poel tijdens het WK voor junioren in 2013.

  Hangt de gele trui ook vanavond nog om de schouders van Mathieu van der Poel (26)? De Nederlander is in de tijdrit in de Tour de France van 27,2 kilometer een prooi voor onder meer Wout van Aert. Van der Poel zal deze namiddag alleszins op ontdekkingstocht gaan, want een tijdrit van die afstand is voor hem een onbekende factor.

  Mathieu van der Poel heeft het de jongste dagen meermaals benadrukt: zijn tijdritfiets is niet zijn beste speelkameraad. 

   

  De Nederlander blinkt uit in zowat elke wielerdiscipline, maar een tijdritfiets behoort niet tot het zeer uitgebreide en diverse assortiment in zijn woonst.

   

  Staat Van der Poel dan zonder referentiepunten aan de start? Niet helemaal, want hij heeft in zijn - al bij al - prille profcarrière uiteraard al tijdritten gereden, maar nooit met de maillot jaune in zijn bezit. 

   

  Opvallend bovendien: de opdracht van vandaag bedraagt 27,2 kilometer en dat wordt de langste afstand ooit voor Van der Poel tegen de klok. 

  Mathieu van der Poel tijdens Tirreno-Adriatico.

  50e op WK junioren in 2013

  Dit jaar reed hij al tijdritten in Tirreno-Adriatico (10,1 km, 67e) en de Ronde van Zwitserland (10,9 km, 25e) en vorig jaar eindigde hij 5e in de tijdrit van de BinckBank Tour, weliswaar een onderneming van slechts 8 kilometer.


  Voor de recordafstand van Van der Poel moeten we zowaar terug naar Firenze 2013. Op het WK voor junioren eindigde hij na 22 kilometer 50e.


  De betreurde Igor Decraene werd die dag wereldkampioen. Nathan Van Hooydonck eindigde 17e, net voor Edoardo Affini. 


  Nog namen die (meer dan) een belletje doen rinkelen: Mark Padoen (26e), Daniel Martinez (31e), Filippo Ganna (32e), Sam Oomen (36e) en Rémi Cavagna (51e).


  Wat Van der Poel betreft: 4 dagen na die anonieme tijdrit zette hij de wegrit volledig naar zijn hand. In Firenze bleef hij het spurtende peloton - met Mads Pedersen als snelste man - net voor.

  Lees ook: