"Ik zou Eden Hazard tegen Portugal als troefkaart gebruiken"

  Filip Joos en Ruben Van Gucht aan het Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan in Sevilla.

  Om 21 uur kan het duel tussen België en Portugal in de 1/8e finales van het EK losbarsten. De vraag de komende uren is wie Roberto Martinez aan de aftrap brengt. Ruben Van Gucht en Filip Joos probeerden zaterdagavond in Sevilla al enkele antwoorden op die kwestie te formuleren.

  Moet je in dit soort wedstrijden voor je meest ervaren ploeg kiezen, dus met Eden Hazard en met Thomas Vermaelen? Dat is de eerste vraag die Ruben Van Gucht aan commentator Filip Joos voorlegde.

   

  Joos: "Moeten is veel gezegd. Maar ik zou Vermaelen wel zetten. Ik geloof in het trio Vertonghen-Vermaelen-Alderweireld. Als ik dat scherpe hoofd en die killer-blik van Vermaelen zie, dan geloof ik - in toernooien zoals het EK - in Vermaelen."

   

  "Hazard vond ik niet goed spelen tegen Rusland, maar wel goed invallen tegen Denemarken. Dus heb ik het gevoel: houd hem achter de hand en gebruik hem als troefkaart. Dan heb je nog iets om de Portugezen schrik mee aan te jagen."

   

  "Stel dat je achter komt en het is nog een halfuur, dan zul je automatisch meer op de helft van Portugal gaan spelen. Daar kan Eden Hazard iets forceren. Dus op basis van wat hij op het EK getoond heeft, zou ik hem op de bank zetten. Maar ik hoop dat hij me met zijn talent logenstraft als hij toch zou starten."

  Houd Eden Hazard achter de hand op de bank. Dan heb je nog iets om de Portugezen schrik mee aan te jagen.

  Filip Joos

  "Goeie ploeg die kan versnellen"

  In de voorbeschouwingen legden de Belgen er de nadruk op dat ze hun lessen getrokken hebben uit het verleden. Dat ze nu ook kunnen afwachten, dat het niet mooi moet zijn, dat enkel het resultaat telt.


  Joos: "Het is een toernooi, dus ja. Maar het is wel een grote verandering tegenover het WK 2018. De verloren halve finale daar tegen Frankrijk heeft er enorm ingehakt. Dat voel je bij de spelers."


  "We zijn op dit moment niet het mooiste elftal van het EK. Maar we kunnen natuurlijk wel groeien."


  "Misschien krijg je zondagavond wel een heel trage wedstrijd, want Portugal is geen team dat mega-veel tempo maakt. Ik zou de Belgen graag nog eens tegen zo'n ploeg zien spelen, omdat dat mooie wedstrijden geeft. Maar dan hebben we het wel lastig. Herinner je je de recente duels van de Duivels tegen Tsjechië en Denemarken."


  "Misschien is het geen nadeel dat de Portugezen er geen hels ritme op nahouden. Maar het is een goeie ploeg die kan versnellen. Ze hebben Renato Sanches die iedereen nu plots weer ontdekt en ze hebben mooi volk op de bank zitten. Het wordt absoluut een stevige wedstrijd."

  Filip Joos en Ruben Van Gucht blikken in een prachtig kader vooruit op België-Portugal:

  Lees ook: