Rode Duivels na zinderende partij tegen potig Portugal naar kwartfinale

  1. 45' - Geel - João Palhinha
  2. 42' - Doelpunt - Thorgan Hazard (1 - 0)
  1. 90+5' - Verv. Thorgan Hazard door Leander Dendoncker
  2. 87' - Verv. Eden Hazard door Yannick Carrasco
  3. 81' - Geel - Toby Alderweireld
  4. 79' - Verv. Renato Sanches door Sérgio Oliveira
  5. 78' - Verv. João Palhinha door Danilo Pereira
  6. 77' - Geel - Pepe
  7. 72' - Geel - Thomas Vermaelen
  8. 70' - Verv. Diogo Jota door André Silva
  9. 56' - Verv. Bernardo Silva door Bruno Fernandes
  10. 56' - Verv. João Moutinho door João Félix
  11. 51' - Geel - Diogo Dalot
  12. 48' - Verv. Kevin De Bruyne door Dries Mertens
  42'goalThorgan Hazard1 - 0

  Met bloed, zweet en tranen richting kwartfinales op het EK. De Rode Duivels hebben zich - bijna letterlijk - voorbij Portugal gevochten. In een duel op het scherpst van de snee scoorde Thorgan Hazard met een heerlijke zwabberbal het enige doelpunt. Cristiano Ronaldo op de knieën. Laat nu Italië maar komen. Siuuuu!

  België - Portugal in een notendop:

  • Sleutelmoment: Drie minuten voor de rust krijgt Thorgan Hazard even wat ruimte om naar binnen te schuiven vanaf de flank. De jongste van de twee Hazards haalt verwoestend uit en ramt het winnende doelpunt in de verste hoek.

  • Man van de match: Thomas Vermaelen heeft getoond dat hij dit niveau absoluut nog aankan. Met een combinatie van ervaring en verbetenheid was hij de rots in de branding in de Belgische defensie en hield hij Ronaldo aan de ketting.

  • Opvallend: Maar liefst 23 doelpogingen ondernamen de Portugezen in deze wedstrijd. De laatste keer dat België zoveel doelpogingen tegen kreeg, was in de kwartfinale tegen Brazilië in 2018. Ook toen trokken de Belgen aan het langste eind.

  Bekijk de samenvatting:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De zwabberbal van Thorgan Hazard

  Soms lopen matchen helemaal niet zoals je het op voorhand verwacht.

   

  België - Portugal was zo’n geval.

   

  De Rode Duivels hadden in het Estadio de La Cartuja in Sevilla allerminst controle over de bal tegen Portugal. Onze gouden connectie De Bruyne - Lukaku? Bijna compleet onzichtbaar in de eerste 45 minuten.

   

  België, met Thomas Vermaelen en Eden Hazard aan de aftrap, kwam een paar keer goed weg voor rust. Na amper 5 minuten kreeg Jota al een enorme mogelijkheid, maar de Liverpool-aanvaller kruiste naast.

   

  Op het halfuur moest Courtois een vrijschop van Ronaldo pareren. Het waren kansen die de Duivels voor rust niét kregen. Portugal legde De Bruyne lam en Lukaku kende een zeldzame off-day - het kan de beste overkomen.

   

  Wanneer de spits zijn motor in minuut 37 toch eens op volle toeren kreeg, stopten de sluwe Portugezen hem met alle mogelijke middelen af. Het zou niet bij die ene keer blijven.

   

  En dan viel er kort voor rust plots een geschenk uit de Spaanse hemel. Een aanval die begon bij Courtois - geweldig hoe hij Ronaldo uitkapte - en eindigde bij Thorgan Hazard.

   

  Het soms onderschatte broertje van Eden besloot in minuut 42 om aan te leggen aan de rand van de 16. Met een heerlijke zwabberbal zette de aanvaller Rui Patricio helemaal op het verkeerde been.

   

  Een goal van levensbelang. Plots zaten de Duivels in de driver's seat.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Bibberen en beven in de slotminuten

  In de extra tijd van de eerste helft kreeg de euforie toch een tikje. Bij een late Belgische counter haalde Palhinha zijn mes boven op de enkel van De Bruyne. 

   

  De metronoom van de Duivels trok een pijnlijke grimas, maar stapte toch uit de tunnel voor de 2e helft. Het was van korte duur. 2 minuten later strompelde De Bruyne dan toch naar de kant. Een domper.

   

  Portugal gooide beetje bij beetje zijn troefkaarten op tafel. Bruno Fernandes kwam, Joao Felix eveneens. Het leverde kansjes op. Zo trapte Jota over en testte Felix de concentratie van Courtois met een kopbal.

   

  Maar écht dicht bij een goal kwam Portugal niet. Het begon Cristiano en co te frustreren. Fernandes deelde een zoveelste venijnige tik uit op de gevoelige enkel van Eden Hazard, die een uitstekende partij speelde.

   

  Wanneer Pepe door ging op Thorgan Hazard en Lukaku een tik op het hoofd te verwerken kreeg, gingen de poppen helemaal aan het dansen.

   

  Voor de Duivels geen slechte zaak. De Portugezen verloren zichzelf in hun frustratie. Ondertussen tikten de minuten langzaam weg.

   

  In het slot werd het toch nog pompen of verzuipen. Courtois - een zoveelste topprestatie - stond pal op een kopslag van Ruben Dias en zag hoe Guerreiro de paal trof. Ook Eden Hazard sneuvelde nog in de Spaanse veldslag.

   

  Het zweet parelde op het voorhoofd van Roberto Martinez. Maar de Duivels bleven overeind. Niet met mooi voetbal, maar op vechtlust en strijd.

   

  Wie gaat erom malen als de Duivels op 11 juli in Wembley staan? Laat Italië maar komen. Afspraak vrijdag in München.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Courtois: “Eden Hazard is echt terug”

  Vidarsson: “Het verschil tussen de 2 ploegen? De keeper”

  Zo beleefden Vandenbempt en Snelders de goal van Hazard: "Belangrijk, belangrijk!"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. Het verlossende fluitsignaal! België plaatst zich na een prangende wedstrijd voor de kwartfinales! Een schicht van Thorgan Hazard was voldoende voor de zege. De Portugezen kwamen in de tweede helft nog gevaarlijk opzetten, maar onder meer de paal en Courtois hielden België overeind. .
  3. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij België, Leander Dendoncker erin, Thorgan Hazard eruit
  4. tweede helft, minuut 95. Carrarsco verprutst counter, Felix trapt aan de overkant net naast.

   Carrarsco verprutst counter, Felix trapt aan de overkant net naast

  5. tweede helft, minuut 95. Felix naast. Na opnieuw een slecht uitgespeelde tegenaanval van de Duivels gaat het snel naar de overkant. Silva kan uithalen, maar plaatst de bal naast. Was dit de laatste kans? .
  6. tweede helft, minuut 94. De Belgen spelen met de daver op het lijf en verliezen andermaal de bal, maar Thomas Vermaelen ruimt alles op achterin. Wat een wedstrijd speelt hij! .
  7. tweede helft, minuut 92. Fernandes mikt opnieuw over: 'Het is niet zijn EK'.

   Fernandes mikt opnieuw over: 'Het is niet zijn EK'

  8. tweede helft, minuut 92. Even ademhalen, Bruno Fernandes probeert het met een overmoedig afstandsschot dat meters over vliegt. .
  9. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  10. tweede helft, minuut 90. Courtois gooit zich net voor Silva op de bal.

   Courtois gooit zich net voor Silva op de bal

  11. tweede helft, minuut 90.
  12. tweede helft, minuut 89. Lukaku kan nog eens uitbreken en meegeven aan Carrasco, maar de defensie van Portugal staat als een huis. De Rode Duivels komen er niet doorheen. .
  13. tweede helft, minuut 88. Het is echt overleven nu. Ronaldo kopt door tot bij de tweede paal, waar Courtois zich net voor Silva op de bal gooit. De Portugese bondscoach Santos grijpt zich naar de haren. .
  14. tweede helft, minuut 87. Ook Eden Hazard moet naar de kant met een blessure.

   Ook Eden Hazard moet naar de kant met een blessure

  15. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij België, Yannick Carrasco erin, Eden Hazard eruit
  16. Ook Hazard naar de kant. Nog meer averij: Eden Hazard hinkt geblesseerd naar de kant, wellicht met een verrekking, Carrasco valt in. . tweede helft, minuut 86.
  17. tweede helft, minuut 85. Lukaku knalt vrije trap over.

   Lukaku knalt vrije trap over

  18. tweede helft, minuut 85. België tussen hangen en wurgen nu. Het is een beetje een belegering. Peter Vandenbempt.
  19. Schot van Guerreiro strandt tegen de paal! Hoe lang blijft dit duren? Courtois is nu wel geklopt bij een schot van Guerreiro, maar de paal brengt redding voor de Belgen! . tweede helft, minuut 83.