Ga naar de inhoud

Rode Duivels na zinderende partij tegen potig Portugal naar kwartfinale

 zo 27 juni 2021 22:55
België
einde
1-0
Portugal
  1. 70' - Verv. Diogo Jota door André Silva
  2. 72' - Geel - Thomas Vermaelen
  3. 90+5' - Verv. Thorgan Hazard door Leander Dendoncker
  Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 27/06/21 - 21:00

  Met bloed, zweet en tranen richting kwartfinales op het EK. De Rode Duivels hebben zich - bijna letterlijk - voorbij Portugal gevochten. In een duel op het scherpst van de snee scoorde Thorgan Hazard met een heerlijke zwabberbal het enige doelpunt. Cristiano Ronaldo op de knieën. Laat nu Italië maar komen. Siuuuu!

  België - Portugal in een notendop:

  • Sleutelmoment: Drie minuten voor de rust krijgt Thorgan Hazard even wat ruimte om naar binnen te schuiven vanaf de flank. De jongste van de twee Hazards haalt verwoestend uit en ramt het winnende doelpunt in de verste hoek.

  • Man van de match: Thomas Vermaelen heeft getoond dat hij dit niveau absoluut nog aankan. Met een combinatie van ervaring en verbetenheid was hij de rots in de branding in de Belgische defensie en hield hij Ronaldo aan de ketting.

  • Opvallend: Maar liefst 23 doelpogingen ondernamen de Portugezen in deze wedstrijd. De laatste keer dat België zoveel doelpogingen tegen kreeg, was in de kwartfinale tegen Brazilië in 2018. Ook toen trokken de Belgen aan het langste eind.

  Bekijk de samenvatting:

  De zwabberbal van Thorgan Hazard

  Soms lopen matchen helemaal niet zoals je het op voorhand verwacht.

   

  België - Portugal was zo’n geval.

   

  De Rode Duivels hadden in het Estadio de La Cartuja in Sevilla allerminst controle over de bal tegen Portugal. Onze gouden connectie De Bruyne - Lukaku? Bijna compleet onzichtbaar in de eerste 45 minuten.

   

  België, met Thomas Vermaelen en Eden Hazard aan de aftrap, kwam een paar keer goed weg voor rust. Na amper 5 minuten kreeg Jota al een enorme mogelijkheid, maar de Liverpool-aanvaller kruiste naast.

   

  Op het halfuur moest Courtois een vrijschop van Ronaldo pareren. Het waren kansen die de Duivels voor rust niét kregen. Portugal legde De Bruyne lam en Lukaku kende een zeldzame off-day - het kan de beste overkomen.

   

  Wanneer de spits zijn motor in minuut 37 toch eens op volle toeren kreeg, stopten de sluwe Portugezen hem met alle mogelijke middelen af. Het zou niet bij die ene keer blijven.

   

  En dan viel er kort voor rust plots een geschenk uit de Spaanse hemel. Een aanval die begon bij Courtois - geweldig hoe hij Ronaldo uitkapte - en eindigde bij Thorgan Hazard.

   

  Het soms onderschatte broertje van Eden besloot in minuut 42 om aan te leggen aan de rand van de 16. Met een heerlijke zwabberbal zette de aanvaller Rui Patricio helemaal op het verkeerde been.

   

  Een goal van levensbelang. Plots zaten de Duivels in de driver's seat.

  Bibberen en beven in de slotminuten

  In de extra tijd van de eerste helft kreeg de euforie toch een tikje. Bij een late Belgische counter haalde Palhinha zijn mes boven op de enkel van De Bruyne. 

   

  De metronoom van de Duivels trok een pijnlijke grimas, maar stapte toch uit de tunnel voor de 2e helft. Het was van korte duur. 2 minuten later strompelde De Bruyne dan toch naar de kant. Een domper.

   

  Portugal gooide beetje bij beetje zijn troefkaarten op tafel. Bruno Fernandes kwam, Joao Felix eveneens. Het leverde kansjes op. Zo trapte Jota over en testte Felix de concentratie van Courtois met een kopbal.

   

  Maar écht dicht bij een goal kwam Portugal niet. Het begon Cristiano en co te frustreren. Fernandes deelde een zoveelste venijnige tik uit op de gevoelige enkel van Eden Hazard, die een uitstekende partij speelde.

   

  Wanneer Pepe door ging op Thorgan Hazard en Lukaku een tik op het hoofd te verwerken kreeg, gingen de poppen helemaal aan het dansen.

   

  Voor de Duivels geen slechte zaak. De Portugezen verloren zichzelf in hun frustratie. Ondertussen tikten de minuten langzaam weg.

   

  In het slot werd het toch nog pompen of verzuipen. Courtois - een zoveelste topprestatie - stond pal op een kopslag van Ruben Dias en zag hoe Guerreiro de paal trof. Ook Eden Hazard sneuvelde nog in de Spaanse veldslag.

   

  Het zweet parelde op het voorhoofd van Roberto Martinez. Maar de Duivels bleven overeind. Niet met mooi voetbal, maar op vechtlust en strijd.

   

  Wie gaat erom malen als de Duivels op 11 juli in Wembley staan? Laat Italië maar komen. Afspraak vrijdag in München.

  lees/bekijk ook:

  Courtois: “Eden Hazard is echt terug”

  Vidarsson: “Het verschil tussen de 2 ploegen? De keeper”

  Zo beleefden Vandenbempt en Snelders de goal van Hazard: "Belangrijk, belangrijk!"

  Fase per fase

  90+6' tweede helft
  90+6'

  Einde

  Het verlossende fluitsignaal! België plaatst zich na een prangende wedstrijd voor de kwartfinales! Een schicht van Thorgan Hazard was voldoende voor de zege. De Portugezen kwamen in de tweede helft nog gevaarlijk opzetten, maar onder meer de paal en Courtois hielden België overeind.

  90+5'

  Carrarsco verprutst counter, Felix trapt aan de overkant net naast

  90+5'

  Felix naast

  Na opnieuw een slecht uitgespeelde tegenaanval van de Duivels gaat het snel naar de overkant. Silva kan uithalen, maar plaatst de bal naast. Was dit de laatste kans?

  90+4'

  De Belgen spelen met de daver op het lijf en verliezen andermaal de bal, maar Thomas Vermaelen ruimt alles op achterin. Wat een wedstrijd speelt hij!

  90+2'

  Fernandes mikt opnieuw over: 'Het is niet zijn EK'

  90+2'

  Even ademhalen, Bruno Fernandes probeert het met een overmoedig afstandsschot dat meters over vliegt.

  90+1'
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  90+1'

  5 - extra time

  Er komen 5 minuten extra tijd bij.
  90'

  Courtois gooit zich net voor Silva op de bal

  90'

  extra time

  89'

  Lukaku kan nog eens uitbreken en meegeven aan Carrasco, maar de defensie van Portugal staat als een huis. De Rode Duivels komen er niet doorheen.

  88'

  Het is echt overleven nu. Ronaldo kopt door tot bij de tweede paal, waar Courtois zich net voor Silva op de bal gooit. De Portugese bondscoach Santos grijpt zich naar de haren.

  87'

  Ook Eden Hazard moet naar de kant met een blessure

  86'

  Ook Hazard naar de kant

  Nog meer averij: Eden Hazard hinkt geblesseerd naar de kant, wellicht met een verrekking, Carrasco valt in.

  85'

  Lukaku knalt vrije trap over

  85'

  België tussen hangen en wurgen nu. Het is een beetje een belegering.

  Peter Vandenbempt