Aster Nzeyimana begint met Oostenrijk - N-Macedonië aan EK: "Heerlijke match!"

  Aster Nzeyimana begint aan zijn eerste EK als commentator.

  Sporza stuurt tijdens het EK voetbal zijn zonen uit. Aster Nzeyimana en Peter Vandenbempt zijn er twee van. De ene jong, fris en fruitig, de andere ervaren, welbespraakt en een man van vele oorlogen. Aster en Peter hebben veel gemeen, hun voorbereiding op het toernooi bijvoorbeeld.

  Voor Aster Nzeyimana is het EK 2020 zijn vuurdoop als voetbalcommentator op een groot toernooi.

   

  "Mijn EK begint met het duel tussen Oostenrijk versus Noord-Macedonië, in groep C, waar ook Nederland en Oekraïne in zitten", zei Aster deze week in een EK-special van onze podcast De Tribune.

   

  "Een heerlijke wedstrijd! Want het is niet omdat de affiche niet meteen flitsend oogt dat de wedstrijd per se moet tegenvallen."

   

  "Neen, ik kijk er echt naar uit. Het is dan ook mijn allereerste wedstrijd als commentator op een EK voetbal."

   

  "Ik kan het basisteam van Noord-Macedonië al zetten, ja. Al durft de bondscoach wel eens te variëren. Het is heel leuk om je ook in een voetbalteam als dat van Noord-Macedonië te verdiepen."

   

  Peter Vandenbempt: "Mijn allereerste wedstrijd voor televisie was op het WK 2010 in Zuid-Afrika: Algerije tegen Slovenië. Dat is een beetje dezelfde categorie. Het was geen goeie match (lacht)."

   

  "Het beeld bij de commentatoren viel ook een keer of 5 weg, waardoor ik toch weer even radiocommentaar moest geven, als het ware."

  "Nieuwe energie bij nieuw toernooi"

  Het EK is de apotheose van een lang voetbalseizoen, dat vorige zomer al begon.

   

  "Na die campagne, afgesloten met de Champions League-finale, vroeg ik me even af: ga ik me nu meteen kunnen opladen voor het EK? De vraag is ja! Het zou ook maar erg zijn, want ik begin nog maar net", zegt Aster Nzeyimana.

   

  Peter Vandenbempt: "Als er een nieuw toernooi aankomt, ontstaat er altijd een nieuwe soort energie. Op het einde van een seizoen zijn we allemaal opgebrand door al dat binnen- en buitenlandse voetbal, maar ik heb nog nooit gedacht: oei, nu moet ik nog aan een Europees kampioenschap beginnen."

   

  "De voorbije 2,5 weken zijn - alle verhoudingen in acht genomen uiteraard - wel de ergste die er zijn in het leven van een voetbalcommentator."

   

  "Als je je werk goed wil doen, ben je je van 's ochtends tot 's avonds aan het voorbereiden. Ik zoek alles op: wat hebben die spelers allemaal gedaan? Hebben ze veel gespeeld? Zijn ze geblesseerd geweest? Waren ze invaller of basisspeler? Hoeveel doelpunten hebben ze gemaakt?..."

   

  "Dat is een soort basisvoorbereiding, gekoppeld aan het lezen van veel internationale pers. De laatste week heb ik ook veel oefeninterlands bekeken. Daar kruipt allemaal zeer veel tijd in."

  Als er een nieuw toernooi aankomt, ontstaat er altijd een nieuwe soort energie.

  Peter Vandenbempt

  "Matchen bekijken in de hotelkamer"

  Is het belangrijk dat de eigen nationale ploeg er ook bij is?

   

  "Ik mag het niet luidop zeggen, maar het is leuker als de Belgen er bij zijn en het goed doen. Dat leidt tot een extra vibe in eigen land", zegt Vandenbempt. 

   

  "Toch heb ik in mijn loopbaan heel wat toernooien gevolgd waarin de Belgen afwezig waren en ook toen heb ik me ongelofelijk geamuseerd."

   

  "Maar als je eigen nationale ploeg er is en ze doet het goed, dan is het dubbel interessant. Zoals op het WK in Rusland, waar België één van de grote attractiepolen was. Zonder overdrijven was België het meest geliefde voetballand ter wereld. Iedereen sprak je aan over dat geweldige Belgische elftal. Dat is ooit anders geweest."

   

  De Sporza-commentatoren vliegen dezer dagen alle kanten van het Europese continent uit, al zullen er door de omstandigheden ook matchen vanuit Brussel verslagen worden.

   

  "Ik heb heel veel respect voor de mensen van productie van Sporza. Het is een ongelofelijke klus geweest om alles te regelen en bijvoorbeeld al die commentatoren op de juiste plaats te krijgen. Met alle coronamaatregelen, PCR-tests en dergelijke", zegt Aster Nzeyimana.

   

  "Het wordt op den duur al een uitdaging om nergens een vlucht te missen of ergens terecht te komen waar je vergeet om een test te laten doen. Dat zou wat zijn: ergens vastzitten, zodat je niet naar je volgende wedstrijd kan."

   

  De bewegingsvrijheid van de journalisten wordt in elk geval tot een noodzakelijk minimum beperkt, geeft Peter Vandenbempt aan.

   

  "Ik vond een EK in al die Europese landen aanvankelijk een geweldig idee, maar ze hadden dat vorig jaar in volle coronacrisis meteen moeten schrappen en alle matchen in 1 land moeten laten spelen. Want in deze omstandigheden is dit waanzin."

   

  "Er zijn richtlijnen die je beperken tot de luchthaven of het treinstation, het hotel en het voetbalstadion. Er wordt gevraagd om daarbuiten niet te veel activiteiten te ontplooien."

   

  "Maar dat is eigenlijk op elk toernooi zo. Je bereidt je voor op je volgende wedstrijd, werkt van 's ochtends tot 's avonds en bekijkt wedstrijden in je hotelkamer. Dat is het dan."