Coucke over diversiteit in het voetbal: "Ik zou quota durven in te voeren"

  Anderlecht-eigenaar Marc Coucke (l) en Genk-aanvaller Cyril Dessers (r).

  Volgende week is op Canvas de eerste aflevering van FC United te zien, een documentaire over racisme in het voetbal. Cyriel Dessers is een van de getuigen. De speler van Racing Genk kwam in De Afspraak zijn verhaal vertellen. Ook Marc Coucke was te gast. "Waarom voeren we geen quota in", opperde de eigenaar van Anderlecht.

  Cyriel Dessers heeft een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder. "De eerste keer dat ik bewust racisme ervaren heb op een voetbalveld was ik 11 of 12 jaar", vertelt hij. "Ik stak er wel bovenuit en dan word je snel geviseerd door de ouders van tegenstanders. Dat is heel onwezenlijk."

   

  "Toen begreep ik het niet, maar als ik er nu over spreek, komen die emoties terug. Dat doet toch wel pijn.” Dessers noemt het ontmenselijken. "Je wordt een object. Je bent geen mens, maar een wegwerpartikel. Ik kan goed om met kritiek op wat ik doe, maar niet op wie ik ben."

   

  Een ander thema dat aan bod komt in de documentaire is het gebrek aan diversiteit in het voetbal. Marc Coucke, hoofdaandeelhouder van Anderlecht, pleit schuldig. "Bij ons zijn het ook blanke mannen van gemiddeld 50 jaar. Kompany heeft me daar een jaar geleden ook over aangesproken. We zijn een heel open club, zei hij, maar daar helemaal bovenaan niet."

  Bij Anderlecht zijn het ook blanke mannen van gemiddeld 50 jaar. Kompany heeft me daar een jaar geleden ook over aangesproken. 

  Dessers: "Op het veld is het ongelooflijk divers en dus is het des te gekker dat het niet wordt doorgetrokken naar trainersposities en bestuursposities. De Rode Duivels van nu zijn daar wel perfect voor. Kompany is trainer bij Anderlecht, Witsel investeert in Standard, ..."


  Dessers gelooft niet in quota, maar Marc Coucke vindt dat wel een goed idee. "Ik zou dat durven. Het voetbal stelt zich graag voor als een voorbeeldsector. Maar neem nu beursgenoteerde bedrijven. Daar werd ook al 20 jaar gezegd dat er meer diversiteit nodig was, maar er is pas iets veranderd toen er quota gekomen zijn. En dat loopt goed, beter zelfs."


  "Ik denk dat de Pro League die stap moet zetten en niet wij als club alleen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen: in elke Raad van Bestuur moet er een vrouw zitten en een persoon met een migratie-achtergrond."

  Kijk naar het gesprek in De Afspraak