Kompany voor cruciale match: "Kan moeilijk inschatten of de ploeg stress heeft"

  Een ontspannen Kompany blikte vooruit naar de allesbepalende wedstrijd tegen STVV.

  Anderlecht staat zondag voor een allesbepalende wedstrijd. Op het veld van Sint-Truiden kan de recordkampioen zich verzekeren van de Champions' play-offs. Op zijn wekelijkse persbabbel blikt Vincent Kompany vooruit: "Ik vrees geen onderschatting bij mijn spelers."

  "We werken niet anders toe naar komende wedstrijd"

  Met een zege of een gelijkspel kan Anderlecht zich zondag plaatsen voor de Champions' play-offs, waarin de beste vier ploegen strijden om de Europese knikkers. Bij een verlies is het afhankelijk van het resultaat van concurrent Oostende, dat op hetzelfde tijdstip moet winnen van Cercle Brugge.

   

  "Er zijn geen nieuwe geblesseerden", opende een ontspannen oefenmeester van Anderlecht op zijn persbabbel. "Of dat geluk is? Als het goed gaat, dan hebben we volgens jullie geluk, en als het slecht gaat, dan zijn er vele oorzaken."


  "We werken deze week niet echt anders toe naar de wedstrijd", gaat hij verder. "Met mijn ervaring probeer ik een soort van bubbel te creëren waarin we toeleven naar ons doel. We focussen ons op de kwaliteit en de intensiteit van de trainingen en we vertrouwen op iedereen van de ploeg en de staf."

  Anderlecht won vorige week de topper tegen Club Brugge.

  "Ik vrees niet, want angst kan je overbrengen op je groep"

  Voor veel spelers van het jonge Anderlecht wordt de wedstrijd op STVV wellicht een van de belangrijkste uit hun carrière. De logische vraag luidt dan of er stress heerst. "Dat kan ik moeilijk inschatten", geeft Kompany toe. "Ik probeer ervoor te zorgen dat we zo ontspannen mogelijk naar die wedstrijd toeleven."

   

  "Ik ben heel rustig, dat is mijn manier van leven en dat probeer ik over te dragen op de groep. Me omringen met mijn dierbaren en goedgeluimd mijn bed inkruipen, zo bereidde ik me voor op grote wedstrijden. Ik heb geen vrees, want angst kan je overbrengen op je groep."

   

  Is het vertrouwen gestegen na de zeges in de toppers tegen Antwerp en Club Brugge? "Ik hou me weg van zo'n uitspraken. Wij gaan gewoon voetballen. Laat ons maar op het veld bewijzen of we vertrouwen hebben of niet."

   

  Ook aan de speelstijl zal Kompany niet meer sleutelen. "Zoals men vaak zegt, is de aanval de beste verdediging. Ondanks onze uitstekende verdediging zullen we nooit een ploeg van het lage blok zijn. Onze sterkte is om een constante druk uit te oefenen, dan gaan we dat nu niet beginnen veranderen. Dat zou als coach een jeugdzonde zijn."

  Anderlecht en Kompany staan voor het weekend van de waarheid.

  "Is Europees voetbal belangrijk? Ja, cruciaal"

  Concurrent Oostende moet zondag gelijktijdig aan de bak tegen Cercle Brugge. "Ik ga mijn ploeg alvast niet op de hoogte houden van de tussenstand in Oostende. Een laag blok zetten is ook niet goed voor ons. We zullen beginnen zoals in onze vorige matchen, waarin we succesvol geweest zijn."

   

  Over het woord succes weidt Kompany vervolgens nog even uit. "Succes is cruciaal voor Anderlecht, maar het is één ding om het uit te spreken en een ander ding om het ook te doen. In het voetbal is het een logisch pad: als je snel succes wil is het doorgaans heel duur. Als je het goedkoop wil doen moet je er vooral heel veel tijd, energie en mensen insteken", vertelt hij.

   

  "De drie sterren die boven ons logo staan zijn er niet gekomen door een toffe designer. Die komen er door veel te winnen en de lat heel hoog te leggen. De club heeft altijd al bepaalde verwachtingen gehad en ook vandaag leven we met dezelfde verwachtingen. Is Europees voetbal dus belangrijk? Ja, cruciaal."

  Bekijk het journaalstuk over Anderlecht en Kompany: