Ariël Jacobs overschouwt carrière Defour: "Veel bereikt, maar er zat meer in"

  Ariël Jacobs zag Steven Defour zijn eerste stapjes zetten op het hoogste niveau bij Genk.

  Steven Defour (32) hangt zijn voetbalschoenen aan de haak. Ariël Jacobs, die Defour als technisch directeur bij Genk zijn eerste stapjes zag zetten op het hoogste niveau, overloopt zijn carrière. "Het potentieel was groter dan wat hij eruit heeft gehaald."

  De eerste stapjes bij Genk

  "Steven maakte meteen een beloftevolle indruk bij het tweede elftal van Genk", zegt Ariël Jacobs, die toen technisch directeur was in Limburg. "René Vandereycken heeft niet lang getwijfeld om hem in de A-kern te nemen."

   

  "Mensen dachten dat Defour door zijn kleine gestalte kracht zou tekortkomen, maar hij stond zeker zijn mannetje. Bovendien had hij ook technisch vermogen, vista en straalde hij passie uit. Zijn ontwikkeling was koren op de molen van de jeugdopleiding van Genk."

   

  "Als 17-jarige kwam hij toen in een heel ervaren groep, maar hij heeft zijn plaats weten op te dringen door te tonen wat hij kon. Dat zou hem kenmerken in zijn carrière: hij bleef zichzelf, zonder zich al te veel vragen te stellen."

  De verbijsterende overstap naar Standard en Anderlecht

  In 2006 koos Defour voor een overstap naar Standard, zowaar de grote rivaal van Genk. "Dat was dramatisch, een rollercoaster, verbijsterend", vat Ariël Jacobs het nog levendig samen. 

   

  "Een overstap naar een Belgische concurrent ligt altijd gevoelig, maar Standard was als een donderslag bij heldere hemel. Hij werd aanbeden als een godenkind in Genk, maar dat was snel over and out."

   

  "Defour heeft wel vaker beslissingen genomen op korte termijn, zoals zijn transfer naar Anderlecht. Misschien had zijn carrière er anders kunnen uitzien. Hij heeft veel bereikt in zijn carrière, maar er zat misschien meer in. Zeker met zijn kwaliteiten."

   

  Zijn periode bij Porto was geen onverdeeld succes. "Defour maakte met Witsel en Fellaini deel uit van het beste middenveld van Standard. Dat moest de ideale springplank zijn om hogerop te komen, maar misschien heeft de periode in Porto zijn ontwikkeling wat geremd."

  52 interlands met de Rode Duivels

  Terwijl enkele generatiegenoten de kaap van 100 interlands zullen halen, blijft Steven Defour steken op 52 matchen met de Rode Duivels. Hij kon alleen mee naar het WK 2014 in Brazilië.

   

  "Tien of twintig jaar geleden waren 50 interlands veel, maar dat ligt anders met de huidige generatie", zegt Jacobs. "Als Witsel en Fellaini zoveel matchen kunnen spelen met de nationale ploeg, zat er voor Steven veel meer in."

   

  "Hij had een uitstekende voorloper kunnen zijn voor jongere spelers als Kevin De Bruyne. Al vergelijk ik hen niet graag met elkaar. Ik vind Defour eerder een type zoals Xavi of Iniesta."

   

  Zo blijft Ariël Jacobs met het gevoel zitten dat Defour zijn lat hoger had kunnen leggen. "Hij had een loopbaan om je hoed voor af te doen. Zijn Gouden Schoen is daar al een voorbeeld van. Maar je blijft met het gevoel zitten dat het te weinig was. Zijn potentieel was groter dan wat hij eruit heeft gehaald."

  Wat brengt de toekomst voor Defour?

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt ziet Steven Defour in de voetsporen treden van Sergio Conceiçao als coach, maar Ariël Jacobs twijfelt. "Ik denk niet dat hij de drive heeft om coach te worden."

   

  "Zijn carrière werd gekenmerkt door spelvreugde, en dat heb je als trainer niet. De hele rompslomp is niet aan hem besteed. Maar in voetbal kan natuurlijk alles."

   

  "Defour heeft ook altijd woord gehouden dat hij ooit voor KV Mechelen zou spelen. Misschien kunnen ze daar een plekje voor hem vinden: misschien als jeugdtrainer, misschien op een andere dienst. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg."