Jupiler Pro League - speeldag 5 - 23/04/24 - 20:32
85'
Stefan Mitrovic
0 - 2
85'

KAA Gent zit wat steviger in het zadel als leider in de Europe Play-offs na een 0-2-overwinning op het veld van STVV. Doelpunten op het einde van beide helften bezegelden het lot van de thuisploeg, dat ook stilaan met een penaltyprobleem zit. Voor STVV was het overigens de eerste nederlaag voor eigen volk sinds oktober.

STVV - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: 5 minuten voor het einde kan alles nog voor STVV, tot Mitrovic de beslissende 0-2 in doel kopt. De spanning is zo meteen weg, de thuisploeg krijgt na die opdoffer geen kans meer.
  • Man van de match: Ondanks het 0-2-verlies heeft Mathias Delorge-Knieper vandaag grote indruk gemaakt. De middenvelder was alomtegenwoordig en strooide met geweldige passes. Langs Gent-kant waren er geen speciale uitblinkers, Roef was wel een hele wedstrijd alert en stopte alweer een strafschop.
  • Opvallend: We kunnen stilaan spreken van een penaltyspook bij STVV. De Limburgers faalden deze wedstrijd al voor de vierde keer op rij vanop elfmeter. Steuckers en Kaya misten eerder dit seizoen, nu is het al tweemaal op rij Koita die niet kan scoren vanop de stip.

Door de blessure van Kandouss en de schorsing van Torunarigha gaf Hein Vanhaezebrouck de 16-jarige Jorthy Mokio een eerste basisplaats. De centrale verdediger was de 5e jongste basisdebutant ooit in de hoogste klasse.

Hij kon echter niet voorkomen dat STVV het best uit de startblokken schoot. Zahiroleslam ging makkelijk over het been van Julien De Sart, Koita kreeg vanop elf meter een uitgelezen mogelijkheid om de thuisploeg op voorsprong te zetten.

De clubtopschutter liet die kans evenwel liggen, de vierde opeenvolgende strafschop die STVV onbenut laat. Steuckers deed eveneens te weinig met de rebound.

STVV bleef de beste ploeg, Steuckers mikte oog in oog met een sterke Roef naast doel. Gent zette daar weinig tegenover, Tissoudali en Surdez - die ook voor het eerst mocht starten - kregen de bal niet voorbij Suzuki.

Vlak voor rust was het wel prijs voor de bezoekers. Brown bediende Surdez op de linkerflank. Die duwde de bal tot bij Tissoudali, die knap voorbij een twijfelende Godeau ging. De afwerking van de Marokkaanse spits was piekfijn, Gent ging zo met een gevleide voorsprong de rust in.

Na de pauze besloot STVV de bezoekers meteen bij de keel te grijpen. Roef moest een schot van Koita in hoekschop duwen, daarop trapte Godeau moederziel alleen onbegrijpelijk over vanop enkele meters.

Delorge en Steuckers bleven de Gentse verdediging pijn doen, Watanabe redde een poging van die laatste voor een leeg doel.

Na die poging liet Sint-Truiden zich in slaap wiegen door de vele spelonderbrekingen, Gent had alles onder controle. In het slot kopte Mitrovic dan nog de beslissende 0-2 in doel op een hoekschop: over en uit voor de thuisploeg.

STVV verliest voor het eerst sinds 8 oktober een thuiswedstrijd in de competitie en mag de Europese droom stilaan opbergen, Gent kan door het gelijkspel van KV Mechelen de winst in de Europe Play-offs al ruiken.