Peter Vandenbempt: "Steven Defour was van het allerbeste op onze voetbalvelden"

  Steven Defour speelde één groot toernooi met de Rode Duivels, het WK in Brazilië in 2014.

  Steven Defour (32) kondigde tijdens het paasweekend aan dat hij op het einde van dit seizoen zijn voetbalschoenen opbergt. Die beslissing was geen verrassing, ook niet voor Sporza voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

  "Het is een fysieke lijdensweg geweest"

  Defour is nog altijd maar 32 jaar, maar toch houdt de Mechelaar in hart en nieren het na dit seizoen voor bekeken als profvoetballer. "Dat is geen verrassing", zegt Peter Vandenbempt. "Hij heeft het al een paar keer aangegeven."

   

  "De voorbije jaren, bij Antwerp, bij KV Mechelen en ook al bij Burnley, is het toch een fysieke lijdensweg geweest. Een soort calvarietocht van telkens weer beginnen en telkens weer afgeremd worden."

   

  "Ik herinner mij nog een wedstrijd op het veld van Club Brugge dit seizoen waar hij echt goed was, maar toch ook weer vroegtijdig naar de kant moest. Op een bepaald moment kan je het mentaal niet meer opbrengen en haak je af. Dat Defour op het einde van zijn carrière was, was al even duidelijk."

   

  Zijn passages bij Antwerp en KV Mechelen kunnen we geen succes noemen. "Neen, dat klopt. Dat heeft alleen maar te maken met blessures. Toen Defour echt nog fit was, dan zag je dat hij echt nog kwaliteiten had."

   

  "Defour was van het allerbeste dat op onze velden heeft rondgelopen, maar goed, als je niet fit bent - zeker voor iemand met zo'n energieke speelstijl als hij - dan lukt het niet meer. De allerbeste Defour was die van Standard en dat is toch ook al meer dan tien jaar geleden."

   

  "In zijn periodes bij Porto, Anderlecht en Burnley had hij nog wel goede periodes, maar te weinig en te kort in de tijd om echt zijn stempel te drukken op die ploegen. Voor mij blijft Defour altijd verbonden met Standard en de titels die hij daar heeft behaald."

  De allerbeste Defour was die van Standard en dat is toch ook al meer dan tien jaar geleden.

  "Defour heeft zich niet altijd even goed verzorgd"

  Er werd Defour meer voorspeld dan er is uitgekomen. "Inderdaad. Daar zie ik twee redenen voor. Zoals ik al zei: hij werd te veel afgeremd door blessures, maar hij leefde er ook niet altijd voor zoals een topsporter dat moet doen. Dat gaf hij ook zelf al aan nu hij wat rijper en volwassener is geworden."

   

  "Dat heeft ongetwijfeld ook consequenties op je fysieke paraatheid. Defour heeft zich de voorbije jaren echt goed verzorgd, maar dat is niet altijd het geval geweest."

   

  "Zo had hij er in Rusland altijd bij moeten zijn op het WK met die andere twee van dat gouden middenveld van Standard destijds: Witsel en Fellaini. De carrière van Defour als Rode Duivel had veel rijker kunnen en moeten zijn. Maar goed, het is er uiteindelijk niet van gekomen."

   

  "Hij zal alles bij mekaar wel tevreden zijn met wat hij heeft bereikt. Hij is toch een icoon (geweest) van Standard. Defour was toch de aanvoerder die Standard kampioen heeft gemaakt na 25 jaar zonder titel. Daar blijft hij onlosmakelijk mee verbonden."

   

  "Ik mag hopen dat als de tijd de wonde van zijn passage bij Anderlecht heeft geheeld, dat de supporters van Standard hem opnieuw in hun armen sluiten. Hij was toch de verpersoonlijking van de grinta en het jonge, aanstormende geweld waarmee Standard een paar jaar de beste ploeg van het land was en ook een woordje kon meespreken Europees."

  Ik mag hopen dat als de tijd de wonde van zijn passage bij Anderlecht heeft geheeld, dat de supporters van Standard hem opnieuw in hun armen sluiten. 

  "Denk dat Defour een goede trainer kan zijn"

  De Mechelse fans hadden wellicht meer verwacht van de terugkeer van Defour. "Hij heeft met volle goesting en met zijn hart gekozen voor KV Mechelen, maar als je lichaam niet meer mee wil, dan houdt het op."

   

  "Hij probeerde jonge spelers zoals Aster Vranckx nog bij te staan met raad en daad. Wat hij heeft toegevoegd was op het veld te weinig, maar in de kleedkamer zal het alles bij mekaar zeker geapprecieerd zijn."

   

  Wat moet Defour nu gaan doen? "Ik denk wel dat hij in het voetbal zal blijven. Hij is bezig met de trainerscursus, waar Rode Duivels een soort verkorte weg kunnen kiezen. Ik lees in de kranten dat hij zou kunnen worden ingeschakeld in de trainersstaff van KV Mechelen om jeugdploegen te begeleiden."

   

  "Ik denk dat hij wel zin heeft om in het voetbal actief te blijven. Defour kan volgens mij een goede trainer zijn, een beetje zoals dat andere latere boegbeeld van Standard: Sergio Conceicao staat toch maar mooi in de kwartfinales van de Champions League met Porto."

  Wat Defour KV Mechelen heeft toegevoegd was op het veld te weinig, maar in de kleedkamer zal het alles bij mekaar zeker geapprecieerd zijn.