CEO Tomas Van Den Spiegel over coronacijfers: "Vol vertrouwen voor Ronde"

  Tomas Van Den Spiegel is de CEO van Flanders Classics, de organisator van de Ronde van Vlaanderen op 4 april.

  De lokale Noord-Franse overheid zet grote vraagtekens achter Parijs-Roubaix na een nieuwe lockdown in de regio. Ook in ons land gaan de coronacijfers de verkeerde kant uit en klinkt de roep om een lockdown almaar luider. Wat vindt Tomas Van Den Spiegel, organisator van de Ronde van Vlaanderen op 4 april, daarvan?

  "Wij zijn nog altijd vol vertrouwen dat dit geen gevolgen zal hebben voor de Ronde", benadrukt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. "Ik denk dat we in oktober in een zeer slechte periode getoond hebben dat je heel veilig koers kan organiseren. Ik denk dat we dat de voorbije weken ook gezien hebben."

   

  "Het kan zelfs een aansporing zijn voor mensen om thuis te blijven als er koers op televisie is. Wij zijn dus vol vertrouwen dat we er wel zullen uitgeraken."

   

  Is de organisatie voorbereid op een worstcasescenario: geen Ronde? Van Den Spiegel: "Dat is een scenario waar wij op vandaag geen rekening mee houden. Dat is ook niet aan ons om te beslissen. Ik denk dat wij al aangetoond hebben hoe veilig koers kan georganiseerd worden."

   

  Flanders Classics organiseert ook de Omloop, Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen, De Scheldeprijs en de Brabantse Pijl. "Ik denk dat er wereldwijd naar ons gekeken is in oktober in de 2e golf van hoe dat allemaal kon. En we zijn klaar om dat nog eens te doen."

  Ik denk dat we in oktober in een zeer slechte periode getoond hebben dat je heel veilig koers kan organiseren. En we zijn klaar om dat nog eens te doen.

  Tomas Van Den Spiegel

  "Naar de koersen kijken vanuit ons kot op televisie"

  De organisatoren houden ook geen rekening met een uitstel naar een latere datum. "Dat zou een vreemde beslissing zijn." Van Den Spiegel herhaalt nog eens hoe succesvol te organiseren in coronatijd: "Er zijn al heel veel protocols op sportief niveau én op organisatorisch niveau die ervoor zorgen dat koers in veilige omstandigheden kan."

   

  In Vlaanderen gebeurt dat ook zonder publiek. "Ik denk dat we toch met z'n allen uitkijken naar die koersen vanuit ons kot op televisie. De wielerfan en bij uitbreiding de hele wielercommunity is bereid om dat te doen. Dat hebben we in oktober gezien. Ik denk dat iedereen er baat bij heeft om die koersen de komende weken te kunnen zien."

  "Hier heerst vertrouwen tussen overheid en organisator"

  Van Den Spiegel volgt natuurlijk ook het nieuws over Parijs-Roubaix, op 11 april een week na de Ronde. "Ik ben daarover ook gebeld door enkele Franse media. Ik denk dat daar een grote kloof gaapt - die wij niet kennen - tussen autoriteiten en organisatoren. Hier wordt al maanden in vertrouwen gewerkt. Er is vertrouwen van beide kanten. Dat heeft tot nu goed gewerkt en dat zal ook de komende weken goed werken."

  Voor Flanders Classics kan de Ronde gewoon gereden worden: "Ook bij lockdown kunnen we organiseren"