"Prestigeoverwinning zorgt voor gebalde vuisten bij Antwerp en tandengeknars bij Club"

  Peter Vandenbempt.

  De reguliere voetbalcompetitie loopt ten einde, dus worden de belangen groter. Peter Vandenbempt boog zich over de zeldzame nederlaag van Club Brugge thuis tegen Antwerp, de ruime overwinning van Anderlecht tegen Zulte Waregem en de blijvende kritiek op de VAR.

  "Antwerp beperkte Club Brugge met een fysieke slag te voetballen"

  Het kan dus toch nog dat Club Brugge een competitiewedstrijd verliest. Dat gebeurde gisteren in de topper tegen Antwerp met 0-2. Antwerp deed het daarbij op zijn oud-Belgisch: goed verdedigen.

   

  De bezoekers verdedigden gisteren perfect. De uitblinkers zaten zeker ook centraal achterin: De Laet, Batubinsika en Le Marchand. Vercauteren heeft gekozen voor wat op dit moment - zo lijkt het toch - voor Antwerp wellicht de enige manier is waarop het Club Brugge kan neutraliseren.

   

  Dat is dicht bij elkaar voetballen, in blok, heel agressief op de bepalende spelers van Club, zoals Lang, De Ketelaere of Vanaken. Antwerp maakte er een fysieke slag van en daardoor kan Club Brugge niet doen wat het graag doet en goed kan: voetballen.   

   

  Coach Vercauteren zei het zelf ook: schoonheidsprijzen worden niet uitgedeeld. Als alle ploegen elke week op die manier gaan voetballen, dan valt er voor ons, voetballiefhebber, niet zo veel plezier aan te beleven.

   

  Maar tegelijk is goed, gedisciplineerd en geëngageerd verdedigen, zoals Antwerp dat deed, ook een belangrijk en een respectabel onderdeel van het voetbal. Antwerp heeft dat dus uitstekend gedaan. En op bezoek bij de leider, die algemeen wordt beschouwd als ver boven de rest uitstekend, dan moet dat ook wel kunnen, zelfs al ben je dan de nummer 2 in de stand. 

   

  Oké, die leider was gisteren zelf ook niet genoeg. Antwerp was feller, meer gebeten en wat gelukkiger. En dan kan je na dik 30 jaar nog een keer winnen in het Jan Breydelstadion.

  Coach Vercauteren zei het zelf: schoonheidsprijzen worden niet uitgedeeld.

  "Het gaat voor de 3 andere ploegen in Play-off I straks gewoon over plaats 2"

  De kloof tussen Club en Antwerp is nog altijd 16 punten. Iedereen droomt waarvan hij wil uiteraard, maar er is straks niet opeens een titelstrijd. Antwerp moet straks ook weer toch anders gaan voetballen in bepaalde wedstrijden die komen. 

   

  Het moet zelf initiatief nemen en dat is de voorbije anderhalve maand moeilijker gebleken tegen - ik zeg maar wat - Sint-Truiden of in Leuven. Mij lijkt de kans groter, gelet op het programma van de twee ploegen, dat Club Brugge tegen het einde van de rit weer wat meer voorsprong neemt.

   

  Het gaat voor die drie andere in Play-off I straks toch gewoon over plaats twee. Daar kan geen discussie over bestaan.

   

  Maar Antwerp heeft wel een heel mooie prestigieuze overwinning behaald. Dat is ook waar. In het kader van de nog redelijk nieuwe, maar wel intense rivaliteit tussen die twee clubs, ook tussen de grote bazen Bart Verhaeghe en Paul Gheysens: dan zorgt een overwinning altijd voor gebalde vuisten, al dan niet in de broekzak, en een nederlaag voor tandengeknars.

   

  En gisteren uitgerekend dan nog op de verjaardag van Bart Verhaeghe. Ik kan mij voorstellen dat dat bij Antwerp voor veel binnenpret heeft gezorgd. Want van alle tegenstanders in België is Antwerp toch die die zich op dit moment het minst van allemaal wil neerleggen bij de suprematie van Club Brugge. En dat is overigens heel goed voor ons voetbal.

   

  Maar goed, ik denk dat Antwerp zich vooral gisteren toch bijna verzekerd heeft van een plaats in de top vier. En dat is waarvoor Frank Vercauteren naar de Bosuil is gehaald.

  Bekijk de goals uit Club Brugge-Antwerp: