"Prestigeoverwinning zorgt voor gebalde vuisten bij Antwerp en tandengeknars bij Club"

  Peter Vandenbempt.

  De reguliere voetbalcompetitie loopt ten einde, dus worden de belangen groter. Peter Vandenbempt boog zich over de zeldzame nederlaag van Club Brugge thuis tegen Antwerp, de ruime overwinning van Anderlecht tegen Zulte Waregem en de blijvende kritiek op de VAR.

  "Antwerp beperkte Club Brugge met een fysieke slag te voetballen"

  Het kan dus toch nog dat Club Brugge een competitiewedstrijd verliest. Dat gebeurde gisteren in de topper tegen Antwerp met 0-2. Antwerp deed het daarbij op zijn oud-Belgisch: goed verdedigen.

   

  De bezoekers verdedigden gisteren perfect. De uitblinkers zaten zeker ook centraal achterin: De Laet, Batubinsika en Le Marchand. Vercauteren heeft gekozen voor wat op dit moment - zo lijkt het toch - voor Antwerp wellicht de enige manier is waarop het Club Brugge kan neutraliseren.

   

  Dat is dicht bij elkaar voetballen, in blok, heel agressief op de bepalende spelers van Club, zoals Lang, De Ketelaere of Vanaken. Antwerp maakte er een fysieke slag van en daardoor kan Club Brugge niet doen wat het graag doet en goed kan: voetballen.   

   

  Coach Vercauteren zei het zelf ook: schoonheidsprijzen worden niet uitgedeeld. Als alle ploegen elke week op die manier gaan voetballen, dan valt er voor ons, voetballiefhebber, niet zo veel plezier aan te beleven.

   

  Maar tegelijk is goed, gedisciplineerd en geëngageerd verdedigen, zoals Antwerp dat deed, ook een belangrijk en een respectabel onderdeel van het voetbal. Antwerp heeft dat dus uitstekend gedaan. En op bezoek bij de leider, die algemeen wordt beschouwd als ver boven de rest uitstekend, dan moet dat ook wel kunnen, zelfs al ben je dan de nummer 2 in de stand. 

   

  Oké, die leider was gisteren zelf ook niet genoeg. Antwerp was feller, meer gebeten en wat gelukkiger. En dan kan je na dik 30 jaar nog een keer winnen in het Jan Breydelstadion.

  Coach Vercauteren zei het zelf: schoonheidsprijzen worden niet uitgedeeld.

  "Het gaat voor de 3 andere ploegen in Play-off I straks gewoon over plaats 2"

  De kloof tussen Club en Antwerp is nog altijd 16 punten. Iedereen droomt waarvan hij wil uiteraard, maar er is straks niet opeens een titelstrijd. Antwerp moet straks ook weer toch anders gaan voetballen in bepaalde wedstrijden die komen. 

   

  Het moet zelf initiatief nemen en dat is de voorbije anderhalve maand moeilijker gebleken tegen - ik zeg maar wat - Sint-Truiden of in Leuven. Mij lijkt de kans groter, gelet op het programma van de twee ploegen, dat Club Brugge tegen het einde van de rit weer wat meer voorsprong neemt.

   

  Het gaat voor die drie andere in Play-off I straks toch gewoon over plaats twee. Daar kan geen discussie over bestaan.

   

  Maar Antwerp heeft wel een heel mooie prestigieuze overwinning behaald. Dat is ook waar. In het kader van de nog redelijk nieuwe, maar wel intense rivaliteit tussen die twee clubs, ook tussen de grote bazen Bart Verhaeghe en Paul Gheysens: dan zorgt een overwinning altijd voor gebalde vuisten, al dan niet in de broekzak, en een nederlaag voor tandengeknars.

   

  En gisteren uitgerekend dan nog op de verjaardag van Bart Verhaeghe. Ik kan mij voorstellen dat dat bij Antwerp voor veel binnenpret heeft gezorgd. Want van alle tegenstanders in België is Antwerp toch die die zich op dit moment het minst van allemaal wil neerleggen bij de suprematie van Club Brugge. En dat is overigens heel goed voor ons voetbal.

   

  Maar goed, ik denk dat Antwerp zich vooral gisteren toch bijna verzekerd heeft van een plaats in de top vier. En dat is waarvoor Frank Vercauteren naar de Bosuil is gehaald.

  Bekijk de goals uit Club Brugge-Antwerp:

  "Wie weet is Trebel de ultieme troefkaart van Kompany"

  Anderlecht haalde gisteren nog eens ouderwets uit tegen Zulte-Waregem, maar het ziet er niet noodzakelijk goed uit dat het uiteindelijk Play-off I zal halen. Het staat nu 5e met evenveel punten als nummer 4 Oostende.

   

  Het was overigens beter geweest als Anderlecht al het goeie dat het gisteren heeft laten zien ook al tegen 11 tegenstanders had getoond en niet enkel tegen 10 na de uitsluiting van Marcq.

   

  Al vind ik wel dat Anderlecht na die 0-1-achterstand, waar doelman Wellenreuther wat mij betreft weer veel meer als de nummer 2 stond te keepen, ook wel beter was gaan spelen.

   

  Het tempo was al verhoogd en het was Zulte Waregem al onder druk gaan zetten, het ging op zoek naar beweging, naar diepgang. Dus het goede, frisse spel van Anderlecht, dat er zeker was gisteren, enkel maar toeschrijven aan die manmeersituatie, dat vind ik ook niet correct.

   

  Maar er was natuurlijk wel meer ruimte om het uit te voeren, dat is zeker waar. Er zat schwung in. De backs doken eindelijk heel diep op voorin. Zonder echte vleugelaanvallers deze keer was het spel van Anderlecht ook vooral minder voorspelbaar.

   

  En er was natuurlijk die onmiskenbare meerwaarde van Adrien Trebel. Dat heeft iedereen opgemerkt: hij was én de eerste aanjager én cruciaal in het aanvalsspel. Wie weet is dat de ultieme troefkaart in handen van Kompany.

  Anderlecht heeft 9 op 9 nodig, maar die reeks hebben ze dit seizoen nog niet gekund. Gaat dat dan nu in de laatste rechte lijn gebeuren? 

  Maar oké: ik blijf erbij dat een top 4-plaats voor Anderlecht nog een ultieme verrassing zou zijn. Gelet op de stand, de vorm van KV Oostende en het programma van Anderlecht natuurlijk.


  Op tweede paasdag naar Antwerp, waar Frank Vercauteren wat graag,  denk ik, zijn ex-club waar hij zat tot in september, de genadeslag wil geven. En dan Club Brugge thuis, dat het mes er in Brussel ook wel wat graag wat dieper zou willen induwen, denk ik.

   

  De collega's van Het Nieuwsblad hebben ons wel voorgerekend dat Anderlecht er met 9 op 9 altijd bij zit. Dus wat ze moeten doen is gemakkelijk: een reeks neerzetten. Maar dat hebben ze dit seizoen nog geen enkele keer gekund. Dus gaat het dan nu gebeuren, in de laatste rechte lijn? Dat is maar de vraag.

  Bekijk de goals uit Anderlecht-Zulte Waregem: