"Als je streng bent, moet je zeggen dat Barça zich had móéten plaatsen"

  Barcelona keerde met een Europese exit terug naar Spanje.

  Voor het eerst in 14 jaar moet Barcelona het Champions League-toneel al in de 1/8e finales verlaten. Een fiasco zonder meer, maar toch gloort er licht aan het einde van de horizon. Proximus Sports-commentator Franky Van der Elst kwam woensdagavond alvast aan zijn trekken in het duel met PSG.  

  "Barcelona had zich in Parijs na de 1-4-nederlaag uit de heenmatch zeker nog kunnen plaatsen voor de kwartfinales. Als je heel streng bent, zou ik zelfs zeggen: ze hadden zich móéten plaatsen, want ze hebben heel wat kansen gecreëerd in de return op PSG", zegt Franky Van der Elst.

   

  "Vooral Ousmane Dembélé had in de eerste helft  2 of 3 keer kunnen scoren. Ook de penaltymisser van Messi speelde Barcelona zwaar parten, want een omgezette strafschop had PSG enorm onder druk kunnen zetten."

   

  "PSG speelde zeer afwachtend tegen een verrassend goed Barcelona. Alleen lieten de Spanjaarden het na om uit de kansen meer te halen dan 1 doelpunt. Daar knelde het schoentje."

   

  Elke voetbalromanticus droomde vooraf van een nieuwe Barcelonese remontada, en wie de eerste helft zag, kon alleen maar tot de constatatie komen dat een terugkeer van Barça warempel nog tot de mogelijkheden behoorde. 

   

  Van der Elst: "Het is niet de eerste keer dat PSG de zaken uit een soort nonchalance laat ontglippen. Als het de Champions League dit seizoen wil winnen, is dat een stap die PSG moet zetten."

   

  "Eén kanttekening wel: als je naar vorig seizoen kijkt, vond ik PSG in de Final 8 zeer goed, en waren de scherpte en concentratie onder de toenmalige coach Tuchel er toen wel."

   

  "Ze hadden de Champions League vorig seizoen kunnen winnen, met ook een uitstekende Neymar in die eindfase. Dus misschien zullen de Parijzenaars die scherpte onderweg naar een eventuele finale nog wel vinden."

  "Nog veel punten te verdienen in Spanje"

  De doodsklokken luiden al enkele maanden over Barcelona: financiële besognes, een huiszoeking, het mogelijke afscheid van Lionel Messi en meteen ook het einde van een tijdperk. 

   

  Maar moeten de socio's het allemaal wel zo somber inzien? Van der Elst: "Als ik naar het klassement in de Primera Division kijk, zie ik dat Barcelona 6 punten achter Atletico staat. Dat is op zich veel, maar er zijn er nog 36 punten te winnen."

   

  "Barcelona-coach Koeman heeft zijn systeem wat aangepast: niet meer met 4 achterin, maar nu met 3 centrale verdedigers. Dat lijkt hen zeer goed te passen."

   

  "Dembélé die van de zijkanten naar het centrum komt: dat is ook een goeie zet. Alleen is Dembélé niet de grote doelpuntenmaker. Dus ook Barcelona moet nog een stap zetten als het nog kampioen wil worden."

   

  (lees voort onder de tweets)

  "Dit team wacht een grote toekomst"

  Ronald Koeman moest in Parijs een bittere pil slikken, maar zag ook lichtpunten. Zo had de coach van Barcelona oprecht genoten van het vertoonde spel.

   

  "We verdienen na onze goeie match meer dan deze uitschakeling. We hadden met minstens een 1-2-voorsprong de rust moeten ingaan. Onze eerste helft was groots", zei Koeman.

   

  "Als we een tweede keer gescoord hadden, was het na de rust helemaal anders gelopen. We hebben er alles aan gedaan om de scheve situatie nog recht te zetten, maar in deze situaties heb je ook wat geluk nodig."

   

  "De uitschakeling is een tegenvaller, maar ik blijf erbij: dit team wacht een grote toekomst. As je speelt zoals wij tegen een team als PSG, dan zie je veel mogelijkheden. Niemand moet aan onze toekomst twijfelen."

  Lees ook: