UEFA Champions League - speeldag 2 - 10/03/21 - 21:00
30'
1 - 0

Barcelona is al uitgeschakeld in de Champions League. Het team van Lionel Messi acteerde deze keer beter dan PSG, maar het kon de zware thuisnederlaag niet meer ophalen in Parijs. Messi verliet het toneel met een prachtige knal, maar ook met een misser vanaf de stip.

PSG - Barcelona in een notendop:

• Sleutelmoment: Lionel Messi toont in de slotfase van de 1e helft nog eens zijn onversneden klasse, met een wereldgoal (zijn 120e treffer in de CL) brengt hij Barça langszij. Maar in de toegevoegde tijd laat de Argentijn vanaf de penaltystip dé kans liggen om PSG écht zenuwachtig te maken. Met de 1-2 vlak voor de rust, had de 2e helft er wel eens helemaal anders kunnen uitzien.

• Man van de match: Keylor Navas was de enige bij PSG die vanavond Champions League-niveau haalde. De doelman hield Dembélé en Dest van de 0-1 en pakte kort voor de rust de penalty van Messi. Ook in de 2e helft stond hij pal op een gevaarlijke kopbal van Busquets.

• Opvallend: Voor het eerst in 14 jaar moet Barcelona al in de 1/8e finales de Champions League verlaten. In 2007 ging het er bij de laatste 16 uit tegen Liverpool, dat uiteindelijk de finale verloor van Milan. Een voorteken voor PSG?

Messi maakt gelijk met wereldgoal, maar mist dan penalty

Barcelona kwam als een gewond dier naar het Parc des Princes na de 1-4-nederlaag in de heenwedstrijd. Maar een gewond dier maakt soms rare sprongen en dat ondervond PSG al snel. Barça koos voluit voor de aanval en drukte de thuisploeg achteruit.

Vooral Dembélé maakte het de PSG-defensie lastig, maar de Franse spits morste met de kansen. Slap in de handen van Navas of wild over doel, hij vergat telkens een kansrijke aanval af te ronden. Na 20 minuten haalde hij op aangeven van Messi dan toch eens stevig uit, maar met een uitstekende redding voorkwam Navas de 0-1.

Barça hield de touwtjes in handen en PSG ontsnapte een tweede keer toen Navas een poging van Dest tegen de lat duwde. De Catalaanse aanvalsgolven bleven komen, Messi kwam net te laat op een voorzet van Dembélé.

PSG kwam amper in het stuk voor, maar kreeg op het halfuur plots wel een penalty toen Lenglet Icardi aantikte. Mbappé liet de kans niet liggen en knalde de elfmeter onhoudbaar in doel.

Ook onhoudbaar: de wereldgoal van Lionel Messi enkele minuten later. Met een heerlijke pegel van buiten de zestien bracht de Argentijn Barça verdiend langszij. Zijn 120e treffer in de Champions League en ééntje om in te kaderen.

In de toegevoegde tijd kreeg ook Barcelona een penalty na een overtreding van Kurzawa op Griezmann. Dé kans voor Messi om het vlak voor de rust weer spannend te maken, maar de Argentijn mikte de bal op Navas. Een pijnlijke misser en een keerpunt in de wedstrijd.

PSG houdt stand zonder goed te spelen

Een slap PSG verspeelde ook in de tweede helft niet te veel energie en liet de bal aan Barcelona. De bezoekers beten hun tanden stuk op de organisatie van de thuisploeg. Op het uur kon Messi na een heerlijke pass van Alba dan toch eens van dichtbij uithalen, maar Marquinhos blokte zijn schot nog net af.

Tien minuten later was Barça op een hoekschop nog eens dicht bij de 1-2. Busquets kon koppen aan de eerste paal, maar met een uitstekende redding onderstreepte Navas nog maar eens dat hij vanavond de enige op niveau was bij PSG.

Evenveel dreiging creëren als in de eerste helft, daar slaagde Barça niet meer in. Bij Dembélé bleef het bovendien een verhaal van net niet. Ook op een lage voorzet van Alba kwam hij net te laat. Alweer een kans verkeken.

In de slotfase ging PSG bijna nog onverdiend met de overwinning lopen. Mbappé stormde alleen op doel af, zette Lenglet vlot in de wind, maar besloot dan te onbesuisd. Geen overwinning, wél een plaats in de kwartfinales voor PSG. Exit voor Barcelona, daags na Ronaldo ligt ook Messi uit de Champions League.

90+5'

Geen nieuwe remontada voor Barcelona tegen PSG. Het raakt niet verder dan een 1-1-gelijkspel in het Parc des Princes en dus ligt daags na Ronaldo ook Messi uit de Champions League. PSG stoot door naar de kwartfinales.

90+1'

Mbappé laat de 2-1 liggen!

Mbappé krijgt nog een uitgelezen kans om PSG ook vanavond de winst te bezorgen. Hij stormt op doel af, omspeelt Lenglet, maar besluit dan te wild.

90+1'

89'

Icardi slikt nog een gele kaart voor een trekfout op De Jong. Ze zullen er niet van wakker liggen bij de thuisploeg. Met een zuinige prestatie hebben ze de kwalificatie op zak.

89'
85'

Griezmann mikt over

Barcelona legt nog eens een mooie combinatie op de mat. Pjanic legt de bal uiteindelijk af voor Griezmann, maar die kan zijn schot niet kadreren.

84'

Verratti maakt na een bleke wedstrijd plaats voor Rafinha. Maar bleek of niet, PSG is wel zo goed als zeker van zijn plek in de kwartfinales. De tijd begint nu echt wel te dringen voor Barcelona.

84'
79'

Koeman zet alles op alles en gooit nog 3 frisse krachten tussen de lijnen. Pjanic, Braithwaite en Moriba mogen de slotfase meepikken. Voor Pedri, Dembélé en Busquets is de wedstrijd voorbij.

76'
76'

Dembélé net niet!

Aan kansen toch geen gebrek voor Barcelona vanavond, maar afwerken blijft een probleem. Alba brengt de bal scherp voor doel, maar Dembélé kan er net niet bij. Al werd de spits ook wel wat gehinderd door Danilo.

73'

De bezoekers blijven nu toch komen. Trincao, ingevallen voor Dest, haalt de achterlijn en brengt de bal voor doel, maar zijn voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij. Alba brengt de bal weer voor doel, maar ook nu staan ze bij Barça niet op de juiste plaats.

70'

Prima redding van Navas!

Barcelona pakt nog eens gevaarlijk uit op een hoekschop. Busquets kan koppen aan de eerste paal, maar Navas pakt alweer uit met een uitstekende redding. De doelman is de enige op niveau bij een matig PSG.

68'

Barcelona slaagt er na de rust niet meer in om evenveel dreiging te creëren als in de eerste helft. Een nieuwe remontada lijkt steeds minder waarschijnlijk. Of krijgen we nog een knotsgekke slotfase?

67'
66'

Mbappé is dankzij zijn penaltygoal nu de jongste speler die 25 keer raak trof in de Champions League. Hij troeft daarmee Lionel Messi af. Symbolisch voor de generatiewissel?