Ook Duitsland gaat de strijd aan met kansspelsysteem van FIFA

  Loot boxes uit FIFA liggen steeds meer onder vuur. Enkele jaren geleden werd het systeem verboden in België, nu schiet ook Duitsland in actie. Het Duitse parlement keurde deze week een nieuwe wet goed die jongeren verbiedt om games met loot boxes te kopen. 

  Loot boxes zijn virtuele schatkisten in games als FIFA of NBA2K, met daarin items die in het spel gebruikt kunnen worden. Die kistjes kunnen verdiend worden tijdens het spelen, maar ze kunnen ook aangekocht worden. In dat laatste geval kan er gesproken worden van een kansspel.

   

  “Loot boxes zijn eigenlijk vergelijkbaar met de pakjes Panini-stickers die je vroeger kocht, alleen kunnen de prijzen van de virtuele items in games enorm hoog oplopen", zegt Eva Mundorff van Studio Brussels Gamelab.

   

  “Doordat de inhoud willekeurig is, weten spelers niet op voorhand wat ze precies zullen winnen. Dat zorgt ervoor dat het openen van loot boxes spannend blijft, maar voor sommige spelers kan dit enorm verslavend werken.”

  Doordat de inhoud willekeurig is, weten spelers niet op voorhand wat ze precies zullen winnen. Dat zorgt ervoor dat het openen van loot boxes spannend blijft, maar voor sommige spelers kan dit enorm verslavend werken.

  In 2018 kwamen loot boxes in ons land in opspraak, nadat de Kansspelcommissie besliste dat deze virtuele verrassingen in strijd zijn met de gokwetgeving. EA en 2K verkopen sindsdien geen loot boxes meer in ons land. 


  In Duitsland schiet men nu ook in actie, maar zullen de regels er net iets anders uitzien. De Duitse regering wilt games met loot boxes namelijk enkel verbieden voor jongeren onder de achttien jaar


  Op het moment dat gamemakers hun spel willen verkopen aan jongeren, zullen ze dus maatregelen moeten nemen waardoor het aankopen van deze kisten onmogelijk wordt. 


  Ook andere in-game aankopen (zogeheten microtransactions) zouden onder deze wetgeving vallen.Hoe deze wet er in de praktijk zal uitzien, is voorlopig nog onbekend. Wat wel vaststaat is dat de leeftijdscategorie duidelijk aangeduid zal worden op de toekomstige FIFA-gamedoosjes.