Geen loot boxes meer kopen in FIFA. Belgen kunnen hun plaats in top 100 wel vergeten

  Vanaf donderdag kunnen Belgische gamers geen punten meer kopen in het voetbalspel FIFA. De Kansspelcommissie eiste van uitgever EA Sports om dit systeem uit het spel te halen. Goed voor gewone gamers, maar niet voor zij die azen op een plaats in de top 100.

  "Als je geld hebt, word je beter"

  Waarover gaat het? Gamers die online tegen elkaar voetballen, doen dat in 90% van de gevallen in Ultimate Team. Het is niet alleen de populairste modus van het spel, het wordt daarnaast ook gebruikt in professionele esports-competities.

   

  Binnen Ultimate Team speel je niet met Juventus of Manchester City, maar wel met je eigen samengestelde ploeg. Die ploeg verrijk je door pakjes met spelers open te doen. Een beetje zoals bij Panini. Door veel te spelen verdien je munten, waardoor je ook veel pakjes kan openen. 

   

  Maar kan je op die (gratis) manier een sterk team vormen met Ronaldo en Messi? Dan moet je al heel veel geluk hebben, want sterke spelers komen maar zelden voor. Net daarom werd de verkoop van loot boxes in het leven geroepen: met echt geld koop je FIFA Points en daarmee kan je dan pakjes met spelers kopen.

   

  Hoe meer pakjes je kan openen, hoe meer kans op sterkere spelers. Je wordt in het spel als het ware aangemoedigd om loot boxes te kopen. Anders kan je niet mee.

  Koen Geens: "Gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid"

  Het is die praktijk die de Kansspelcommissie nu aan banden legt. Net zoals het dat eerder al vroeg aan uitgevers als Activision-Blizzard, Valve en 2K.

   

  Minister Koen Geens zegt er het volgende over: "Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid. We namen reeds tal van maatregelen om zowel minderjarigen als meerderjarigen te beschermen tegen de invloed van onder andere gokreclame."

   

  "Daarom moeten we er ook voor zorgen dat kinderen en volwassenen niet met kansspelen worden geconfronteerd wanneer ze plezier zoeken in een videospel."

  Meer inkomsten door loot boxes dan door verkoop van het spel

  EA Sports voelde zich genoodzaakt om toe te geven aan de kansspelcommissie, anders riskeerde het bedrijf torenhoge boetes. Maar het was niet echt van harte. EA: "Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten en blijven we zoeken naar meer duidelijkheid hierover."

   

  Het is ook logisch dat EA Sports er niet mee opgezet is, als je weet dat het bedrijf meer verdient aan loot boxes dan aan het spel zelf. Ongeveer 67% of 3 miljard euro komt uit loot boxes voor Ultimate Team. Voor EA Sports is dit wel degelijk een strijdpunt.

  Ongeveer 67% van de FIFA19-inkomsten komt uit loot boxes voor Ultimate Team

  Belgische esporters staan internationaal nergens meer

  Wat zijn de gevolgen voor de Belgische gamers? De algemene teneur is dat deze beslissing een goede zaak is. Veel spelers zagen de Ultimate Team-modus als de melkkoe van FIFA. Ze voelden zich gedwongen om aankopen te doen om op niveau te geraken.

   

  Alleen de Belgische esporters voelen zich benadeeld. Zij kunnen geen punten (en dus ook geen pakjes) meer aankopen en hebben minder kans op sterke spelers. Internationaal staan ze plots nergens meer in FIFA. Op hoog niveau (top 100) speelt namelijk niemand met een slechte ploeg.

   

  Maar of het standpunt van de Kansspelcommissie snel opvolging krijgt, is maar de vraag. Concrete beslissingen worden er nog niet genomen door Europa.