Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge loopt in april de marathon van Hamburg

  Kipchoge schrijft geschiedenis tijdens de INEOS 1:59 Challenge: hij loopt als eerste een marathon onder de twee uur.

  Eliud Kipchoge keert terug naar Hamburg. De Keniaan liep én won hier zijn eerste marathon. "Voor mij is Hamburg waar het allemaal begon", zegt Kipchoge. 

  Eliud Kipchoge staat op zondag 11 april aan de start van de marathon van Hamburg. De 36-jarige Keniaan heeft met 2u01'39" het wereldrecord op zijn naam staan. Voor Kipchoge is de marathon in Hamburg een laatste test voor de Olympische Spelen in Japan.

   

  De snelste man ter wereld op de hardloopklassieker keert in april terug naar de stad waar hij in 2013 zijn eerste marathon liep. Hij triomfeerde meteen in 2u05'30". "Voor mij is Hamburg waar het allemaal begon", zegt Kipchoge.

  Op 12 oktober 2019 schreef Kipchoge nog geschiedenis door als eerste een marathon onder de twee uur te lopen. In Wenen finishte hij tijdens de INEOS 1:59 Challenge, op een aangepast parcours en met een heleboel ingehuurde hazen, in 1u59:40.

   

  De Keniaan was jarenlang onverslaanbaar op de marathon, maar vorig jaar werd Kipchoge geklopt. De wereldrecordhouder kwam in het regenachtige en koude Londen in 2u06'49" pas als achtste over de finish. Ruim een minuut na de Ethiopische winnaar Shura Kitata.

  Lees ook: