VIDEO: Na zijn topprestatie loopt Kipchoge nog een ererondje

  Er zit nog wat energie in de tank van Eliud Kipchoge.

  De Keniaan Eliud Kipchoge (34) is de allereerste mens die een marathon loopt in minder dan 2 uur. Kijk hieronder naar 5 video's van zijn verbazingwekkende prestatie in Wenen.

  Start! Om 8.15u begint Kipchoge aan zijn recordpoging

  In een mistig Wenen gaat Eliud Kipchoge om 8.15u van start. Voormalig wereldkampioen Bernard Lagat (1.500 en 5.000 meter) voert het tempo van de hazen aan.

  Zelfs de broers Ingebrigtsen fungeren als haas

  In totaal kan Eliud Kipchoge op 41 hazen rekenen. 7 lopers wisselen mekaar beurtelings af. Ook de Noorse broers Ingebrigtsen knappen mee het werk op.

  Chris Froome kijkt toe in Wenen

  De recordpoging is een project van de sportafdeling van chemiereus Ineos. Chris Froome, kopman van de gelijknamige wielerploeg, is van de partij in Wenen. Hij legt de prestatie vast op zijn smartphone.

  Nog een sprintje aan de finish

  Eliud Kipchoge loopt voortdurend 10 seconden onder zijn doel. In de laatste hectometers voert hij het tempo nog op. Met een versnelling sprint de Keniaan naar 1 uur, 59 minuten en 40 seconden.

  En een ererondje na zijn knalprestatie

  Na bijna 2 uur lang met 21,2 km/u als gemiddelde zit er nog energie in de tank. De Keniaan loopt nog een ererondje om de duizenden toeschouwers te bedanken in het Praterpark in Wenen.