Ethiopiër Kitata dient Kipchoge eerste marathonnederlaag in 7 jaar toe

  Eliud Kipchoge eindigde pas op de achtste plaats in Londen.

  Eliud Kipchoge (35) is dan toch niet onoverwinnelijk. De wereldrecordhouder en eerste man onder de 2 uur op de marathon liep tegen een zeldzame nederlaag aan in de marathon van Londen. Bij de vrouwen won Brigid Kosgei.

  De heerschappij van Eliud Kipchoge op de marathon is zondag in een drijfnat Londen geëindigd. De Keniaanse wereldrecordhouder moest zijn meerdere erkennen in de Ethiopiër Shura Kitata (24).

   

  Op het beslissende moment in de race kon Kipchoge de tempoversnelling van Kitata niet volgen. De Ethiopiër had ook nog de beste eindsprint in zijn benen en won in 2u05'41".

   

  Kipchoge kwam pas als achtste over de finish (in 2u06'49"). De 35-jarige Keniaan leed zijn eerste "nederlaag" op de marathon in 7 jaar. In Londen was hij de beste in 2015, 2016, 2018 en 2019.

   

  Kitata werd op het podium vergezeld door de Keniaan Vincent Kipchumba en zijn landgenoot Sisay Lemma.

  Wereldrecordhoudster bij de vrouwen wint wel in Londen

  Wereldrecordhoudster Brigid Kosgei heeft voor het tweede jaar op rij de marathon van Londen bij de vrouwen gewonnen. De 26-jarige Keniaanse haalde het in de regen in 2u18'58".

   

  Het podium werd vervolledigd door de Amerikaanse Sarah Hall en de Keniaanse wereldkampioene Ruth Chepngetich. Kosgei bleef ver boven haar wereldrecord van 2u14'04".

  Lokaal parcours, zonder toeschouwers

  Er mochten dit jaar door de coronamaatregelen in Groot-Brittannië enkel professionele lopers aan de start verschijnen. Er werd gelopen op een parcours van 2,15 kilometer rond St. James's Park, nabij Buckingham Palace.


  De marathon van Londen werd omwille van de coronacrisis van april naar oktober uitgesteld. Er waren geen toeschouwers toegelaten langs het parcours.