Opta Speler van de Maand: "Prevljak heeft een neus voor goals"

  Eupen-aanvaller Smail Prevljak heeft een erg productieve maand achter de rug.

  Iedere maand berekent statistiekenbureau Opta voor Sporza een Speler van de Maand op basis van zijn brede database. Aanvaller Smail Prevljak voetbalde zichzelf naar de titel dankzij erg energieke matchen in januari. "Laat Prevljak sneller lopen en hij speelt hogerop", weet Eupen-kenner Christophe Ramjoie.

  Smail Prevljak (25) heeft de hoogste Opta-score behaald in de maand januari. Niet verwonderlijk: zowel tegen Anderlecht (2-0) als tegen Cercle Brugge (2-1) maakte hij de doelpunten voor Eupen. In de zege tegen Beerschot (3-1) blonk de man uit Herzegovina uit met een doelpunt en een assist.

   

  "Prevljak heeft een neus voor goals", schetst Christophe Ramjoie, die KAS Eupen op de voet volgt voor de Bel­gi­scher Rundfunk BRF. "Dat liet hij begin vorig jaar meteen zien toe hij aankwam in Eupen. Met 4 goals in 5 wedstrijden speelde de centrumspits zich vliegensvlug in de kijker."

   

  Prevljak is een lefgozer, weet onze collega uit Eupen. "In Mechelen ging hij zijn doelpunt voor het thuispubliek vieren. Daar heeft hij zich misschien niet zo populair mee gemaakt ", lacht Ramjoie.

   

  (lees voort onder de foto)

  Maart 2020: Smail Prevljak viert zijn doelpunt voor het publiek van KV Mechelen.

  Komt AA Gent ook Prevljak halen?

  Met 6 doelpunten in 4 wedstrijden zette Smail Prevljak de voorbije weken weer een reeks neer. Tegen Anderlecht (2-0) en Cercle Brugge (2-1) maakte hij alle doelpunten voor Eupen. Ook tegen Oostende (1-1) en Beerschot (3-1) vond de 25-jarige aanvaller het doel. In die laatste match deed hij er een assist bovenop.

   

  "Daarmee wekt hij veel interesse op bij andere clubs", weet Christophe Ramjoie. "Van AA Gent bijvoorbeeld. Die club komt graag shoppen in Eupen. Kijk maar naar Castro-Montes, Marreh of Sylla."

   

  Prevljak is opgeleid in de voetbalafdeling van Red Bull en stond op de loonlijst van Leipzig en Salzburg. "Daar is hij nooit doorgebroken", vertelt Ramjoie. "Ze leenden hem voortdurend uit aan Oostenrijkse clubs."

   

  "Met wat meer snelheid had Prevljak het er wel kunnen maken. Dan had hij niet in Eupen gespeeld, maar al lang hogerop. Prevljak is een spits die je moet aanspelen."

   

  (scrol omlaag voor meer)

  Prevljak is een spits die je moet aanspelen. Met meer snelheid zat hij elders.

  Christophe Ramjoie (BRF)
  Opta-speler januari
   

  speler

  team

  minuten

  Opta-score

  1.

  Smail Prevljak

  Eupen 621 82,2
  2.

  Fashion Sakala

  Oostende 557

  77,5

  3.

  Bas Dost

  Club Brugge 459

  77,3

  4.

  Paul Onuachu

  KRC Genk

  524

  75,8

  5.

  Simon Mignolet

  Club Brugge

  540

  74,9

  6. Panos Armenakas Zulte Waregem 135 74,7
  7. Noa Lang Club Brugge 485 74,5

  Prevljak maakt de doelpunten in Eupen - Anderlecht (2-0)

  productief in januari
    speler club goals assists
  1. Fashion Sakala KV Oostende 7 1
  2. Paul Onuachu KRC Genk 7 0
  3. Smail Prevljak KAS Eupen 6 1
  4. Noa Lang Club Brugge 4 3
  5. Bas Dost Club Brugge 5 1

  "Top 8 blijft een doel voor Eupen"

  Na 25 speeldagen staat Eupen op de 13e plaats in de Jupiler Pro League. "Enerzijds zijn ze daar tevreden mee", vertelt Christophe Ramjoie. "Het is dit seizoen geen strijd om het behoud geworden."

   

  "Anderzijds mikt Eupen hoger. Met 31 punten evenaren ze bijna hun beste score van 2 jaar geleden. Toen had Eupen in 30 matchen 32 punten bij mekaar gespeeld."

   

  "Nu mag het wat meer zijn", weet de BRF-reporter. "Eupen wil zijn beste seizoen neerzetten in de hoogste afdeling."

   

  "Daar hebben ze ook het team voor. Adriano is een grote naam met tonnen ervaring, Stef Peeters zorgt voor de passes en Prevljak voor de doelpunten. Met een plaats in de top 8 zou het seizoen echt geslaagd zijn. Dat blijft alleszins een doel voor KAS Eupen."

  KAS Eupen wil nog altijd zijn beste seizoen neerzetten in de hoogste afdeling.

  Christophe Ramjoie (BRF)
  topscorers KAS Eupen
    speler goals matchen seizoen
  1. Henry Onyekuru 12 28 2016-2017
  2. Mamadou Sylla 11 29 2016-2017
  3. Smail Prevljak 10 18 2020-2021
  4. Kevin Vandenbergh 9 28 2010-2011
  5. Mbaye Leye 9 23 2017-2018

  Hoe gaat Opta te werk?

  Opta is een databedrijf dat niet enkel voor de Belgische competitie, maar ook van onder meer de Premier League en de Primera Division allerlei statistieken van spelers en clubs verzamelt.

   

  Door statistieken over onder meer balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. 

   

  Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler.

  Opta Speler van de Maand
  maand speler team
  augustus Joris Kayembe Charleroi
  september Paul Onuachu Racing Genk
  oktober Roman Jaremtsjoek AA Gent
  november Theo Bongonda Racing Genk
  december Rafael Romo OH Leuven
  januari Smail Prevljak Eupen
  februari Rafael Romo OH Leuven