Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
35
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
32
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
26
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
26
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
24
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
24
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
0
0
0
0
0
0
2
Anderlecht
0
0
0
0
0
0
0
3
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0
4
Club Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
Cercle Brugge
0
0
0
0
0
0
0
5
KRC Genk
0
0
0
0
0
0
0

Opta Speler vd Maand: "Bongonda toont nu het talent dat hij al had op zijn 13 jaar"

 di 1 december 2020 16:05
Theo Bongonda
Theo Bongonda

Iedere maand berekent statistiekenbureau Opta voor Sporza een Speler van de Maand op basis van zijn brede database. Theo Bongonda voetbalde zichzelf naar deze eretitel in november met o.a. 5 goals en 1 assist. Thomas Caers, die het talent van Bongonda hielp slijpen in de JMG Academie en bij Zulte Waregem, verklaart de huidige vorm.

"Theo moet zich goed voelen"

Een grote verrassing is het niet dat Theo Bongonda met voorsprong de hoogste Opta-score behaalde vorige maand. Hij zorgde in november voor 5 goals en 1 assist in drie matchen. In de topschuttersstand moet hij momenteel enkel Paul Onuachu (12) en Raphael Holzhauser (10) voor zich dulden.

 

Met zijn negen goals heeft Bongonda zijn meest productieve campagne in de Jupiler Pro League al overtroffen, toen hij in het reguliere seizoen 2018/19 acht goals in 28 duels maakte voor Zulte Waregem.

 

"Wat hij deze maand laat zien, verrast me niet. We weten allemaal dat als het goed zit in het hoofd van Theo, het talent dat hij al toont sinds hij 13-14 jaar is, helemaal tot zijn recht komt. Eigenlijk is hij nog altijd een beetje dezelfde speler: een dribbelaar, actiemaker, onvoorspelbaar", zegt Caers.

 

"Theo moet zich goed voelen. Dat is met alle spelers zo, maar hij specifiek moet genegenheid, bepaalde vrijheid en zich belangrijk voelen. Je mag hem niet te hard vastpinnen in een bepaalde structuur, want dan verliest hij een deel van zijn mogelijkheden."

 

De vrijheid die hij momenteel krijgt bij Racing Genk om nu en dan van positie te wisselen en te zwerven is dus belangrijk voor Bongonda. En ook de factor Onuachu (speler van de maand september) speelt een belangrijke rol.

 

"Als scout zou ik voor Theo op zoek gaan naar een goede targetspits, en dan vooral het type dat ook de diepte zoekt, ruimtes creëert en voor doel opduikt. Onuachu is zo een targetspits. Daarom klikt het zo goed. Je hebt ook targetspitsen die veel afhaken om aan de bal te komen, dat ligt Theo minder."

 

"Bovendien kiest Theo niet makkelijk zijn vrienden. Het moet ook op het veld een match zijn. Ik denk wel dat het klikt met de Nigeriaanse spits."

Speler

Team

Opta-score

Theo Bongonda

KRC Genk

91.79

Lior Refaelov

Royal Antwerp

83.82

Paul Onuachu

KRC Genk

78.90

Junya Ito

KRC Genk

77.62

Omar Govea

SV Zulte Waregem

77.17

Geleerd in de JMG Academie op blote voeten

Thomas Caers werkt momenteel als coördinator van de scouting bij Zulte Waregem, maar was eerder ook opleider bij Essevee en bij de JMG Academie, waar ook Theo Bongonda op blote voeten mee trainde.

 

Hard trainen is volgens Caers een niet te onderschatten factor in het succes van Bongonda. "Hij is natuurlijk met voetbaltalent geboren, maar door zo hard te trainen heeft hij zich zo goed ontwikkeld." 

 

"Ik zag hem tegen Cercle Brugge een controle doen met de buitenkant van de voet. De bal lag meteen stil alsof hij in een korf viel. Dat herken ik van de academie. Daar werd 20 uur per week op getraind en de spelertjes hielden de bal duizenden keren hoog met de buitenkant van de voet."

 

"Ik herinner me verder nog een spurt van 100 meter op blote voeten tussen Bongonda, Jason Denayer (Lyon) en Francis Amuzu (Anderlecht), die liepen toen al 100 meter in 11 seconden. Zonder een goede starthouding aan te nemen ofzo. Ze waren van nature super snel."

Vigo in het noorden van Spanje is niet de Costa Blanca. Toen ik hem eens ging bezoeken was het er koud en regende het. Dat was een goede leerschool.

Voor Thomas Caers is het leuk dat hij ziet hoe Bongonda nu die oefeningen combineert. "Zijn sterkste punt is dat hij met de bal aan de voet heel sterk is, ook met hoge snelheid zonder controle te verliezen. Veel van zijn goals zijn daar getuige van. Hoe hij een snelle actie maakt, dan even kan pauzeren om voldoende te richten en zo te scoren."

 

Ook mentaal heeft Bongonda een evolutie doorgemaakt. In 2015 verliet hij Zulte Waregem als 20-jarige voor een avontuur bij de Spaanse eersteklasser Celta de Vigo. Drie jaar later stond hij opnieuw voor de deur bij Essevee. Daar herlanceerde hij zijn carrière.


"Mentaal had hij dat denk ik wel nodig. Hij leerde er meer onafhankelijk zijn, ook al was zijn moeder vaak op bezoek. Maar Vigo in het noorden is niet de Costa Blanca. Toen ik hem eens ging bezoeken was het er koud en regende het. Dat was een goede leerschool."


"Terugkeren is misschien moeilijk omdat het een deuk kan zijn in je reputatie, maar op dat moment wilde hij gewoon voetballen. Dat doet hij heel graag en zo kon hij zijn carrière herlanceren."

Rode Duivels?

Theo Bongonda liet zich onlangs ontvallen dat hij soms verbaasd is over wie wordt opgeroepen voor de Rode Duivels. Impliciet zei hij daarmee dat hij zichzelf even goed of beter vindt dan bepaalde spelers in de selectie.

 

"Als ik hem nog eens hoor, ga ik hem zeggen dat hij niet moet focussen op wie er wel bij is, maar op wat hij zelf doet of nog meer kan doen om er bij te geraken", zegt Thomas Caers.

 

"Hij is nu 25 jaar. Over twee of drie jaar zit hij normaal op zijn top. Hij is nu een maand goed bezig. Als hij dit enkele maanden blijft volhouden, dan zal ik de eerste zijn om te zeggen dat hij thuis hoort bij de Rode Duivels."

Bongonda blinkt uit in derby tegen STVV en deelt prikjes uit

Hoe gaat Opta te werk?

Opta is een databedrijf dat niet enkel voor de Belgische competitie, maar ook van onder meer de Premier League en de Primera Division allerlei statistieken van spelers en clubs verzamelt.

 

Door statistieken over onder meer balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. 

 

Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler.