Pro League beslist niet over formats: "Wel geen corona-uitstel meer in play-offs"

  Komen de belofteteams nog aan bod in 1B of niet? Het is een van de agendapunten.

  De profclubs in ons voetbal zijn het nog niet eens over de competitieformules voor volgend seizoen. Op 4 maart proberen ze het opnieuw. De Algemene Vergadering van de Pro League besliste vandaag wel om voor de play-offs in 1A corona-uitstel niet meer toe te staan.

  De Pro League, de vereniging van profclubs, kwam vandaag bij mekaar om over de competitieformules te praten, zowel in 1A als 1B.

   

  Om uit de impasse van de competitiestop te geraken werd vorig jaar van 16 naar 18 teams gegaan. Aanvankelijk was de bedoeling om dat 2 seizoenen te laten duren. Het voorstel ligt nu op tafel om 1 seizoen later dan voorzien, pas in 2023-2024, terug te keren van 18 naar 16 teams, om onder meer tegemoet te komen aan de financiële impact van de coronacrisis.


  Het dossier van het format van 1A is gelinkt aan dat van de eventuele integratie van belofteteams in 1B en in de hoogste reeksen van het amateurvoetbal. Dit seizoen spelen de beloften van Club in 1B, maar andere clubs willen ook die kans krijgen.

   

  Voor de 2 voorstellen is er nog te weinig draagvlak, daarom is er niet over gestemd, maar zijn ze verdaagd naar de volgende algemene vergadering begin maart. "Het management zal tegen dan oplossingen proberen te vinden", stelt CEO Pierre François. "We zullen daarbij ook in overleg gaan met de bond en de amateurvleugels."

   

  "Technisch zijn de 2 voorstellen misschien niet onverenigbaar", stelt François, "maar ze zijn het alvast politiek. We hebben voor beide voorstellen een 2/3e meerderheid nodig. En de vrees is dat we dat nu niet hebben." Sommige clubs zouden hun steun voor het ene laten afhangen voor de beslissing in het andere. (lees voort)

  Club NXT speelt in 1B. Dat zijn de beloften van Club.

  "In play-offs kan corona-uitstel niet meer"

  De Pro League besliste vandaag wel om voor de play-offs de regel af te schaffen dat een 1A-ploeg zijn match mocht laten uitstellen als 7 spelers van de A-kern positief testten op corona.

   

  François legt uit: "Vanaf 1 april is het heel moeilijk om nog data te vinden om uitgestelde matchen in te halen. Vanaf 31 mei moeten de spelers ter beschikking zijn van de nationale ploegen (voor het EK en dergelijke, red)."

  "We begrijpen dat het sportief niet ideaal is, maar we hebben beslist dat de 8 teams die Play-off I en Play-off II spelen, dat zullen doen met de kern die ze hebben. We willen zo garanderen dat de competitie kan eindigen én we willen zo ook de mediarechten beschermen, want dat is toch een van de laatste inkomstenbronnen voor onze clubs."

   

  Eerst was 1 april genoemd als startdatum, maar de regel zal niet gelden voor de laatste duels in de reguliere competitie, alsook niet voor de barrage voor degradatie/promotie. "Ten einde niet de spelregels te veranderen gedurende een competitie, wat voer zou kunnen zijn voor geschillen."

   

  In theorie zou het dus kunnen dat er, bij een corona-uitbraak rond de laatste speeldagen, de matchen toch niet allemaal tegelijk zouden zijn. "We hebben gekozen voor het minste kwaad", zei François daarover.  (lees voort onder foto)

  Nils Van Brantegem.

  Pro League knipt banden met Van Brantegem door

  De Pro League hakte ook nog een andere knoop door. Zo neemt het afscheid van Nils Van Brantegem. De Licentiemanager en Kalendermanager van de Belgische voetbalbond (KBVB) is met een eigen vennootschap ook CFO (chief financial officer, red) van de NV Pro League, het vehikel dat binnen de vzw Pro League werd opgericht om o.a. de televisierechten van de profclubs te exploiteren.

   

  Vorig seizoen kreeg Van Brantegem heel veel kritiek voor zijn verschillende petjes, omdat hij als Licentiemanager onafhankelijk moet zijn. Van Brantegem stelde toen categoriek in eer en geweten onafhankelijk te werken. Pierre François benadrukte ook dat hij al jaren uitstekend samenwerkt met Van Brantegem.

   

  Toch erkende de CEO dat het de voorkeur geniet om de banden met Van Brantegem door te knippen. "Hij zal volledig onder de KBVB-vlag vallen. We zullen binnenkort een nieuwe CFO aantrekken."

   

  In ruil verkreeg de Pro League wel dat de kalenderopmaak van 1A, 1B en de beker vanaf de intrede van de profclubs in handen van de Pro League komt.

  Moet Pro League nog betalen voor vorig seizoen?

  Op donderdag 4 maart vergadert de Pro League opnieuw. Dan kunnen de vertegenwoordigers van de profclubs ook een oud dossier bekijken.

   

  De stopzetting van het vorige voetbalseizoen kan toch nog gevolgen hebben. Telecomoperatoren Telenet en Proximus, tot vorig jaar rechtenhouder van het Belgische voetbal, eisen nog altijd een financiële compensatie.  Het Belgisch Centrum voor Arbitrage Cepani bemiddelt in de zaak.