Antwerp en Club Brugge dienen een klacht in na racistisch bericht op Twitter tegen Faris Haroun

  Faris Haroun en Antwerp verloren gisteren van Club Brugge.

  Antwerp en Club Brugge pikken het niet dat Faris Haroun op Twitter racistisch belaagd is. Beide clubs dienen een klacht in tegen onbekenden. "Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op sociale media", klinkt het. 

  Antwerp en Club Brugge keken elkaar gisteren in de ogen (0-2). Na de match deelde Faris Haroun een screenshot op Twitter. De Antwerp-middenvelder werd racistisch aangevallen.

   

  "In navolging van de racistische uitingen tegen Faris Haroun op Twitter op 13 december 2020 dienen zowel Royal Antwerp FC als Faris Haroun een klacht in tegen onbekenden", laat Antwerp weten. 

   

  "Deze racistische en discriminerende uitlatingen zijn ontoelaatbaar en op geen enkel moment goed te keuren. Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op sociale media."

   

  "Antwerp F.C. en kapitein Faris Haroun willen met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Laat dit ook een steun zijn voor iedereen die ooit met racisme te maken heeft gehad."

   

  "De oproep #NoToRacism kan niet luid genoeg klinken! We bedanken daarnaast ook iedereen voor de vele steunbetuigingen aan het adres van onze kapitein."

  Ook Club Brugge stapt naar de rechter. "Club wil met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Een stadionverbod is dan ook opportuun. Laat dit ook een steun zijn voor iedereen die ooit met racisme te maken heeft gehad."

   

  Op Twitter krijgt Haroun veel steunbetuigingen van andere eersteklassers, die de uitlatingen streng veroordelen. 

  Huygen: "Racisme kan je nooit relativeren"

  Dimitri Huygen, de communicatiemanager van Antwerp, wil een krachtig signaal de wereld insturen. "We hebben snel en kordaat actie ondernemen met onze klacht en gaan ervan uit dat het gerecht snel zal optreden en de persoon zal ontmaskeren", zegt hij.

   

  Dat Club Brugge ook een stadionverbod oplegt aan de Twitter-gebruiker, juicht Huygen toe. "Het helpt om racisme de wereld uit te helpen. Voetbalclubs moeten maximaal hun verantwoordelijkheid nemen. We mogen niemand een kans geven om misbruik te maken."

   

  "We nemen heel veel initiatieven, maar blijkbaar zijn er nog meer nodig. We zetten er samen onze schouders onder en geven een krachtige signaal. Racisme kan je nooit relativeren, nu niet en in de toekomst niet."

  Pro League: "We stellen komende speeldag een duidelijk gebaar"

  Ook de Pro League heeft gereageerd. "Dergelijke uitlatingen zijn onaanvaardbaar en kunnen niet meer zonder gevolg blijven", klinkt het bij de vereniging van profclubs.

   

  "De Pro League wil haar volle steun uitspreken aan de kapitein van Antwerp en staat achter de klachten die de club en de speler zetten en juicht toe dat ook Club Brugge de uitlatingen duidelijk veroordeelt en mee een klacht indient."

   

  "De Pro League werkte reeds een kader uit voor de sanctionering van discriminerende en racistische uitspraken in de stadions en werkte de voorbije maanden aan een soortgelijk kader rond racistische en discriminerende uitlatingen op social media."

   

  "Wij zullen de contacten met de overheden, de Voetbalcel en Unia hierover nog intensifiëren opdat zo snel mogelijk concrete acties kunnen gebeuren. De Pro League kan niet aanvaarden dat haar spelers beledigd worden."

   

  "De Pro League is opgetogen met de solidaire reacties vanuit het voetbal en daarbuiten om Faris Haroun te steunen en zal de komende speeldag samen met alle clubs een duidelijk gebaar stellen. Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op social media."

  De Pro League is opgetogen met de solidaire reacties vanuit het voetbal en daarbuiten om Faris Haroun te steunen en zal de komende speeldag samen met alle clubs een duidelijk gebaar stellen.

  Pro League

  Persoon van racistische tweet excuseert zich:

  Later op de dag kwamen er excuses van de persoon die de racistische tweet stuurde.