Jean-Marie Pfaff: "Maradona was een goede vriend, ik krijg tranen in de ogen"

  Pfaff en Maradona konden heel goed opschieten met elkaar.

  Bij Jean-Marie Pfaff is het overlijden van Diego Maradona ingeslagen als een bom. "Diego was een heel gewone sympathieke volksjongen. Je kon ongelooflijk lachen met hem", zei een aangeslagen Pfaff in De Afspraak.

  Pfaff: "Ik heb fenomenale herinneringen aan Diego"

  Jean-Marie Pfaff en Diego Maradona kruisten elkaar een paar keer als voetballer, maar bouwden vooral na hun carrière een goede band op.

  "3 jaar geleden was ik nog samen met Kelly uitgenodigd naar Dubai. Ik ben daar 3 dagen bij Maradona geweest in zijn woning, waar zelden mensen mochten binnenkomen", vertelt Pfaff in De Afspraak.

   

  "We hebben toen heel gezellig gegeten en over voetbal gepraat. Onder meer over het WK van 1986 in Mexico. Ik heb fenomenale herinneringen aan Diego. Herinneringen waarvan ik de tranen in de ogen krijg."

   

  Herinnert Pfaff zich nog zijn eerste ontmoeting met Maradona? "Dat was op het WK in 1982. We speelden toen in Barcelona de openingsmatch tegen Argentinië en wonnen met 0-1."

   

  "Ik had toen al door wat voor een talent Maradona was en wat voor waarde hij had. Maradona was een heel gewone volksjongen, die tegen iedereen goeiedag zei."

   

  "Maradona was ook iemand met wie je ongelooflijk kon lachen. Hij zal een leegte achterlaten, als voetballer en als mens."

  3 jaar geleden was ik nog 3 dagen bij Diego. We hebben toen heel gezellig gegeten en over voetbal gepraat. Ook over het WK van 1986.

  Jean-Marie Pfaff

  Pfaff kreeg een truitje van Maradona met een persoonlijke boodschap.

  "Zonder Maradona was België wereldkampioen"

  Op het WK in 1986 werd Jean-Marie Pfaff uitgeroepen tot beste doelman van het WK. Maar tegen Maradona had hij in de halve finales 2 keer geen verhaal.

   

  "Hoe dat kwam? Maradona kwam voor mij staan en handelde ongelooflijk rap. Zelfs de spelers konden hem niet volgen. Hij draaide verschrikkelijke snel, zag het gat en trapte binnen."

   

  "Als Maradona niet bij Argentinië speelde, waren wij wereldkampioen geworden in 1986."

   

  Is Maradona de grootste voetballer aller tijden? "Hij was een talent die een wereldster werd, net zoals Pelé. Johan Cruijff was meer de tacticus. Maradona ging de bal halen op zijn eigen middenveld en liep dan 5 à 6 man voorbij."

   

  "Voor mij is Maradona de allergrootste door zijn individuele klasse. Hij trok iedereen mee."

  Pfaff kreeg een truitje van Maradona met een persoonlijke boodschap.

  "Diego was joviaal en werd in een bepaalde richting meegesleurd"

  Na zijn carrière kwam Maradona vaker negatief in het nieuws dan hem lief was. "Ik vind het heel jammer dat Maradona op het slechte pad geraakt is", zegt Pfaff daarover.

   

  "Te weinig karakter? Neen, dat was het niet. Maradona was heel joviaal.  Volgens mij is hij in een bepaalde richting meegesleurd en hij kon er niet meer van tussenuit."

   

  "Ik bekijk Maradona in een totaalpakket. Over de laatste jaren zou ik: zeggen."We zwijgen erover." Ik vind dat hij meer goede dingen heeft gedaan dan slechte."

   

  "Diego was een goede vriend. Ik zal nog dagen piekeren over zijn overlijden. Ik ben trots dat ik hem niet enkel als voetballer maar ook als mens heb gekend", besluit Pfaff.

  Pfaff: "Heel jammer dat hij op slechte pad is geraakt"