Denier en Buffel over verongelukte Anele: "Genk was zijn tweede thuis"

  "Als er een feestje was, was Anele er altijd bij."

  Bij Racing Genk werden ze vanochtend wakker met het vreselijke nieuws van het overlijden van ex-speler Anele. "Het wordt vandaag moeilijk om mijn werk zoals normaal te doen", zegt Pierre Denier.

  Anele Ngcongca heeft zowel als voetballer als als mens een diepe indruk nagelaten in Genk. "Dit hakt erin", zegt Pierre Denier, die Anele als assistent en hoofdcoach meemaakte. "Het wordt vandaag moeilijk om mijn werk zoals normaal te doen."

   

  "Na zijn periode hier in Genk heb ik nog regelmatig berichtjes naar hem gestuurd. Een week of 4-5 geleden kreeg ik er nog eentje van hem, waarin hij mij bedankte voor zijn tijd hier. Hij had hier niet alleen veel geleerd op voetbalgebied maar ook in zijn privéleven."

   

  "Afgelopen zomer wou hij trouwens terug naar België. Hij had aanbiedingen van Geel en Roeselare, maar het verhaal in Roeselare is niet doorgegaan. Anders was hij teruggekeerd."

   

  Denier roemt de voetbalkwaliteiten van Anele. "Hij was een heel complete verdediger. Hij moest het niet hebben van overtredingen, was ook nauwelijks geschorst. Hij verdedigde op zijn talent. We dachten dat hij nog een stap naar een topclub zou zetten, maar we werden er toen zelf een en dus is hij gebleven."

   

  Ook naast het veld lag Anele goed in de groep. "Hij was geen grote prater, maar iedereen had hem graag. Het plezier dat hij had op het veld, straalde ook van hem af in de omgang. Ik herinner me nog het feestje in de bus na de bekerwinst tegen Mechelen. Daar was hij haantje-de-voorste."

  Hij stuurde me onlangs nog een berichtje om me te bedanken voor zijn periode bij Genk.

  Pierre Denier

  Buffel: "Had moeiteloos kunnen meedraaien in topcompetitie"

  Thomas Buffel en Anele vormde jarenlang een ijzersterke tandem op de rechterflank. "We hebben samen meer dan 650 matchen voor Genk gespeeld, hebben samen veel successen behaald", mijmert Buffel.

   

  "Anele was lid van de Genkse familie, het was hier zijn tweede thuis. Voor mijn afscheidswedstrijd is hij nog speciaal overgekomen vanuit Zuid-Afrika, dat is toch 11 uur vliegen. Dat zegt iets over de band die we hadden opgebouwd."

   

  "Ik bewaar veel mooie herinneringen aan hem. Hij was een echte warrior, een fantastische voetballer met een goeie techniek. Hij kon ook staalhaard zijn, soms zelfs erover. Toch leed hij bijna nooit balverlies. Je kon de bal niet van hem afpakken, toch opmerkelijk voor een verdediger."

   

  "Ik plaats hem zeker bij de beste verdedigers die in België hebben gespeeld. Hij had moeiteloos mee kunnen doen in een grote Europese competitie, maar hij is trouw gebleven aan Genk omdat hij zich daar thuisvoelde."

   

  "Ik had gehoopt hem na zijn carrière snel terug te zien. Je leeft een periode intens met elkaar samen, maar iedereen waaiert uit en je ziet elkaar niet meer. Ik heb al aan Genk gevraagd of we niet wat spelers kunnen mobiliseren voor een mooi eerbetoon voor Ngconkie."

  Anele Ngcongca en Thomas Buffel