VIDEO: Russin Kaplina spurt speedmuur op met wereldrecord: 6,964 seconden

  De Russin Joelija Kaplina is voortaan de snelste vrouw ter wereld op een speedmuur: ze overbrugde de 15 meter in 6,964 seconden in de kwalificatieronde van het EK in Moskou. Kaplina is nog maar de 2e vrouw die onder de 7 seconden kan duiken.

  Bekijk de wereldrecordklim:

  Mannen nog 1,5 seconde sneller

  Alle speedmuren overal ter wereld zijn dezelfde. In haar thuisland was Kaplina een fractie van een seconde sneller dan de Indonesische Aries Susanti Rahayu, die vorig jaar 6"995 liet noteren.

   

  Goud leverde dat Kaplina niet op. In de eindfase van het toernooi moest ze vrede nemen met brons. Het goud was voor landgenote Jekaterina Barasjtsjoek in 7"37.

   

  De Belgische deelneemster Chloé Caulier eindigde op de 14e plaats. Ze haalde 10"33 in de kwalificaties, waarmee ze net met de top 16 naar de finaleronde doorstootte. In de 1/8e finales haalde ze 10"17, goed voor de 14e plek.

   

  Nog dit: bij de mannen is het wereldrecord 5"48. Dat staat sinds april 2017 op naam van de Iraniër Reza Alipourshenazandifar. De Europese titel was voor de Oekraïner Danjil Boldirev 5"69. Van Belgische zijde eindigde Nicolas Collin 13e, Simon Lorenzi 18e.

   

  Collin begon goed met 6"67, de 9e kwalificatietijd. In de 1/8e finales ging hij eruit in 7"47. Lorenzi haalde met 7"75 de finaleronde niet.