Ga naar de inhoud

Topklimmers tonen kunnen op speedmuur in Puurs: "Zoals 100m sprint"

Jurgen Lis en Celine Cuypers testen de nieuwe speedmuur in Puurs uit.

Vorige week is in Puurs-Sint-Amands de eerste officieel erkende olympische speedmuur van de Benelux geopend. Gisteren mochten enkele Belgische topklimmers erop oefenen. Sporza was erbij. "Deze muur kan helpen om mijn olympische droom waar te maken", zegt Celine Cuypers.

Speedklimmen is het spectaculairste onderdeel van het muurklimmen, dat in 2021 een nieuwe disicipline is op de Olympische Spelen in Tokio. Twee deelnemers moeten zij aan zij over een route met dezelfde grepen zo snel mogelijk de top bereiken van een 15 meter hoge overhangende muur. Daar tikken ze af, waarna een klok hun tijd aangeeft.

 

"De wereldtop loopt letterlijk en figuurlijk de muur op in 6 seconden", stelt drievoudig Belgisch kampioen Jurgen Lis (30). "Ik hoop ook ooit rond die tijden te draaien, maar nu zit ik rond de 11 seconden."

 

Samen met Celine Cuypers (21) test hij de nieuwe muur van klimcomplex Klimax in Breendonk, de grootste club van het land, uit. En dat geeft een geweldig gevoel. Lis: "Je gaat heel snel omhoog. Je bent buiten adem als je bovenkomt. Je kunt het een beetje vergelijken met de 100 meter spurt. Het is ook altijd een challenge, want je klimt met zijn tweeën tegen elkaar. Het geeft een motiverend gevoel om altijd maar rapper te gaan."

Jurgen LIs.

"Route is op elke speedmuur dezelfde"

Welke vaardigheden heeft een speedklimmer of -klimster nodig? Lis: "Je moet explosief en krachtig zijn en redelijk wat uithouding hebben, klimtechnisch moet je ook ervaren zijn en de route moet je blind kunnen opzeggen. Je beweging moet je timen tot op elke milliseconde."

 

De route is namelijk op elke speedmuur dezelfde, maar je hebt wel verschillende manieren om naar boven te gaan. Elke klimmer heeft zijn persoonlijke voorkeur.


Lis: "Ik kan zeker nog verbeteren. Deze sport wordt nog niet veel gedaan, er waren weinig trainingsmogelijkheden. Nu deze wand er is, kunnen we er voluit voor trainen."


Cuypers, die mooie resultaten liet optekenen bij de jeugd, is nog maar net begonnen met speed. "Mijn tijd van 9 seconden is oké, maar bij wereldkampioenschappen draait het rond 7 seconden."

 

Kan ze die kloof overbruggen? "Sneller en sneller gaan wordt elke keer exponentieel moeilijker. De hele beweging moet namelijk sneller gaan. Dat is heel moeilijk en ik weet niet of dat gaat lukken." 

Celine Cuypers.

"OS 2021 is misschien nog te vroeg, maar op OS 2024 hopen we Belg te hebben"

Muurklimmen is vanaf 2021 olympisch, waarbij de 3 disciplines (speed, lead, bouldering) gecombineerd worden. Dankzij de investering in deze muur mogen de Belgen stille ambities koesteren. Dat zegt topsportcoach Liselotte De Bruyn: "We hebben in België veel jonge opkomende talenten. Misschien is 2021 nog een klein beetje te vroeg, maar voor 2024 hopen we iemand te hebben die kan deelnemen aan de Spelen."

 

Lis (30) zal dat niet zijn: "Je moet internationaal uitblinken in speed, lead én bouldering. Op dit moment is dat voor mij qua combinatie van werk en training niet haalbaar. Er zijn een aantal Waalse en Vlaamse klimmers die nu al naar de 7 à 8 seconden gaan. Met de nodige training en coaching is er voor hen een mogelijkheid."

 

Cuypers droomt alvast: "Iedereen wil naar de Olympische Spelen gaan, denk ik. Realistisch gezien is dat heel moeilijk, want je moet echt bij de besten van de wereld zijn om daar te raken, maar we gaan er voor blijven trainen. Voorlopig kom ik nog niet in de buurt."

Bekijk het verslag in het Journaal: