Zakenman Fornieri investeert niet in Standard, opnieuw financiële zorgen?

  François Formieri met Laurent Ciman op Sclessin.

  De vraagtekens rond de financiële toekomst van Standard zijn terug. De club heeft dinsdagmorgen officieel gemeld dat het de onderhandelingen met investeerder François Fornieri heeft stopgezet. In de zomer had de club dringend vers kapitaal nodig.

  Waarom de onderhandelingen tussen Standard en Fornieri zijn afgesprongen, zegt Standard in zijn mededeling niet. Het is ook onbekend of er een andere kandidaat is.

   

  Een zekerheid is dat de vraagtekens over de financiële situatie van de club terug zijn. De boekhouding van Standard is sinds deze week beschikbaar bij de Nationale Bank. Onze collega's van RTBF plozen die uit en zagen ook bij Standard veel rode cijfers.

   

  De algemene schuld van de club is gestegen tot 51,7 miljoen euro tegen juni 2020. Dat is 11 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Ook de salarismassa is toegenomen met 12 procent in vergelijking met een jaar eerder.

   

  Zorgwekkend is ook dat de kortlopende schuld van ongeveer 24 miljoen euro op 30 juni slechts gedekt is door 16 miljoen aan liquide middelen. Dat impliceert een gat van 8 miljoen euro.  

   

  Volgens de boekhouding had Standard op 30 juni wel een bescheiden winst van 189.983 euro gemaakt in het afgelopen boekjaar. Vorig jaar was dat nog 4,9 miljoen euro verlies.

  Fornieri zou 50 procent van de aandelen kopen

  In het voorjaar van 2020 zocht Standard vers kapitaal. Toen de Licentiecommissie besliste in april om Standard geen licentie te geven voor profvoetbal, werd voor het eerst duidelijk voor de buitenwereld hoe broodnodig dat was.

  Na onzekere weken en een zoektocht kwam de club uit Luik terecht bij François Fornieri, de eigenaar van het farmaceutische bedrijf Mithra.

  Hij zou 50 procent van de aandelen van Standard-voorzitter Bruno Venanzi overnemen en investeren in een immobiliënvennootschap, die een renovatie van de site van Sclessin zou financieren.