KBVB: "Geen oorzakelijk verband tussen coronabesmettingen en interlands"

  In zijn wekelijkse analyse hekelde voetbalcommentator Peter Vandenbempt het interlandvoetbal dat in de huidige omstandigheden gewoon doorgaat. Manu Leroy, directeur Communicatie & Business Development van de KBVB, nuanceert. "Dat is een beetje kort door de bocht", zegt hij in Vandaag op Radio 1.

  "Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord dat je in deze coronatijden voetballers doorheen Europa en zelfs de rest van de wereld laat reizen", stelt Peter Vandenbempt in zijn wekelijkse analyse. "Clubs en mensen van de Pro League wijzen mij erop dat er al elke keer na de interlandonderbrekingen een opstoot is gekomen van coronagevallen bij de clubs."

   

  Dat laatste wordt door Manu Leroy in twijfel getrokken. "Het klopt natuurlijk dat reizen een risico is. Het virus is overal. Maar het is kort door de bocht om te zeggen dat er een piek is in de coronabesmettingen na een internationale week", nuanceert hij.

   

  "De incubatietijd voor het virus schommelt tussen 2 en 14 dagen. Het is perfect mogelijk dat iemand negatief test bij zijn aankomst bij de nationale ploeg en een paar dagen later positief is. En dan kan het zijn dat die besmetting van bij de club komt. Ook een besmetting na de interlands kan dateren van voor de break."

  Het is kort door de bocht om te zeggen dat er een piek is in de coronabesmettingen na een internationale week.

  Manu Leroy

  "Ik begrijp natuurlijk wel dat de clubs nerveus worden wanneer het over hun spelers gaat, maar het is niet zo dat er een oorzakelijk verband is. De protocollen van de UEFA zijn overigens zeer streng, net om ervoor te zorgen dat de spelers zo weinig mogelijk risico lopen op een besmetting."

   

  Ook om financiële redenen is het niet evident om het interlandvoetbal zomaar overboord te gooien. "Het ecosysteem van het voetbal werkt met het verkopen van uitzendrechten van wedstrijden. Dat geld wordt door de UEFA herverdeeld aan de bonden, die het op hun beurt weer investeren in het voetbal", legt Leroy uit.

   

  "De KBVB heeft dit jaar bijvoorbeeld al de bondsbijdrages kwijtgescholden. Dat kunnen we alleen maar doen als er ook inkomsten zijn. We hebben ook al geen inkomsten van supporters. Als er geen matchen zijn, zullen ook sponsors geld terugvragen, want dan hebben ze geen visibiliteit. Het is dus echt niet zo makkelijk om die interlands zomaar te schrappen."