"Anderlecht gooide het zelf weg én interlandvoetbal had geschrapt moeten worden"

  Peter Vandenbempt.

  Ook na de 12e speeldag heeft Peter Vandenbempt natuurlijk een mening over het voetbal in onze competitie en daarbuiten. Onze voetbalcommentator nam AA Gent-Anderlecht en Antwerp-Standard onder de loep en stelde kristische vragen bij de komende interlands.

  "Anderlecht heeft het gewoon zelf weggegooid"

  Anderlecht reikte gisteren de hand naar de leidersplaats op het veld van AA Gent, maar gooide die te grabbel met eens te meer een late tegengoal. Een diepe zucht bij Paars-Wit, want dat overkwam Anderlecht nu al voor de vijfde keer dit seizoen.

   

  Ondanks alles zijn er toch nog best veel zekerheden in het voetbal, zowel in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld om wedstrijden van Beerschot te kunnen volgen, moet je heel goed kunnen tellen. Dortmund is altijd heel sterk tegen Bayern München, maar Bayern is nog sterker en wint altijd. Dat was een geweldige topper zaterdag, het hoogtepunt van het weekend.

   

  Ook: Gentse doelmannen flateren dit seizoen. We hebben Kaminski gehad, Roef, Coosemans zag er niet geweldig uit Europees en zelfs de immer betrouwbare Sinan Bolat gaat nu al voor de tweede of derde keer in de fout. Zo lijkt zijn parcours voorlopig toch opeens weer veel op die korte passage bij Club Brugge, wat we niet zo goed begrepen. Anders dan bij Antwerp, waar hij toch de beste was van het land.

   

  En inderdaad: Anderlecht gooit nu al voor de vijfde keer in het slot punten weg. Een simpele rekening zou dan kunnen zijn: zonder dat telt het 10 punten extra en staat het los op kop. Maar oké, dat is natuurlijk niet helemaal correct, want in Mechelen of tegen OHL waren die tegendoelpunten de logische gang van zaken.

  Een simpele rekening zou kunnen zijn: 10 punten extra en los op kop. Maar oké, dat is natuurlijk niet helemaal correct.

  Peter Vandenbempt

  Maar misschien hadden 4 of 6 punten wel gemoeten en zeker ook gisteren, tegen een door Covid, blessures en Europese vermoeidheid zwaar verminkt en slecht voetballend AA Gent. Want Gent heeft al echt goed gevoetbald en verloren, gisteren was het een beetje omgekeerd.


  Anderlecht gooide het gewoon weg. En dit is toch eigenlijk een periode waarin Anderlecht voorsprong zou moeten kunnen nemen op zijn Europees spelende concurrenten. Ze hebben dat niet gedaan. Ze hebben het weggegooid door zelf heel matig te zijn aan de bal na de rust, nauwelijks nog op zoek te gaan naar een tweede doelpunt.

   

  En net als vorige week tegen Antwerp sprong het onzorgvuldig om met een paar kansen, met de ruimte. En ik moet zeggen; zo was deze Gent-Anderlecht een ware beproeving. Er zat niets in van de intensiteit van een topwedstrijd, geen bezieling, het was een match die krom stond van de technische fouten. Ik zou zeggen: zonde van de tijd die we er hebben ingestoken.

  Jaremtsjoek kopt 1 minuut voor tijd de 1-1 binnen.

  "Standard-coach heeft toch vrij hoog spel gespeeld"

  In de namiddag was er nog een andere topper tussen Antwerp en Standard en de Luikenaars pakten daar ook een puntje: een punt van de moed en de jeugd, zo zei trainer Philippe Montanier.

   

  En ook van een vrij grote dosis meeval, moet ik zeggen, voor Standard en ook voor Montanier zelf. Die had toch vrij hoog spel gespeeld, door na die Europese teleurstelling in Poznan Oulare, Carcela en Cop gewoon uit de wedstrijdkern te laten. Daar was overigens best wat voor te zeggen, maar dan is het voor een trainer toch een meevaller dat je een puntje meepikt.

   

  En dat kan je in het geval van Standard gisteren op de Bosuil redelijk letterlijk nemen, want de Rouches werden een half uur lang gewoon van de mat gespeeld door een dat moment echt heel sterk Antwerp. Met een Mbokani in normale doen was het ook een afstraffing geweest.

   

  Maar ze zijn in elk geval moedig geweest. En Montanier finaal dus zelf ook. Hij heeft met zijn keuzes persoonlijkheid getoond en de jonge spelers hebben hem zeker niet ontgoocheld. Doelman Bodart was een absolute uitblinker, Siquet ontdekten we van de week en hij mocht blijven staan en er was ook Balikwisha. De gevestigde waarden kunnen misschien daardoor weer een beetje wakker geschud worden.

   

  Het is toch opvallend hoe Standard ineens een diepe duik heeft genomen. Want een dikke maand geleden leek het nog helemaal op de goede weg te zijn met een paar goede resultaten: Charleroi geklopt, gelijk tegen Club Brugge. Maar nu gaat het zwalpend door de competitie en Europees. Corona is natuurlijk een deel van de verklaring en de blessure van Vanheusden komt zeer ongelegen.

   

  Maar in het aanvallende compartiment, en dat was ook in Poznan zo, is iedereen eigenlijk al lang fit. En ook daar geeft Standard niet thuis. En dat geeft toch te denken.

  Montanier liet Oulare, Carcela en Cop gewoon uit de wedstrijdkern. De jonge spelers hebben hem zeker niet ontgoocheld. 

  Peter Vandenbempt

  "Interlandvoetbal op dit moment is gewoon waanzin"

  De komende twee weken is het weer de beurt aan de Rode Duivels met maar liefst drie interlands. In deze coronatijden vinden veel clubs dat een onzinnig idee, ze doen er alles aan om hun spelers bij zich te houden. En ik vind het niet meer dan logisch dat clubs dat proberen.

   

  Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord dat je in deze coronatijden voetballers doorheen Europa en zelfs de rest van de wereld laat reizen. Vooral dat je hen uit hun bubbels haalt. Dat principe van de bubbels in de clubs is toch dé basis en ook hét argument om te kunnen blijven voetballen en dat op een min of meer veilige manier te kunnen doen.

   

  Clubs en mensen van de Pro League wijzen mij erop dat er al elke keer na de interlandonderbrekingen een opstoot is gekomen van coronagevallen bij de clubs. Ook al doen die nationale ploegen er voor de duidelijkheid álles aan om dat volgens de strengste protocollen te laten verlopen.

   

  Maar ineens breng je dus voetballers uit - ik zeg maar wat - 20 verschillende bubbels samen en ga je reizen en voetballen tegen ploegen die dat ook doen. Dat vind ik gewoon waanzin op dit moment.

  Ik vind het onverstandig dat onze bondscoach spelers als Lukaku en Hazard toch naar België wil halen voor in mijn ogen onbeduidende wedstrijden.

  Peter Vandenbempt

  Ook als het gaat over de belasting van de profspelers. De Bruyne heeft er al eens over geklaagd, Meunier ook. Zeer terecht. Ik vind dat interlandvoetbal in dit najaar gewoon geschrapt had moeten worden. Maar neen: wat doet UEFA? Ze pompen er nog elke keer een oefeninterland bij om te voldoen aan televisiecontracten die ze hebben afgesloten.

   

  Die onzinnige Nations League, die moet gespeeld worden, want ik laat me vertellen dat dat anders de UEFA 200 miljoen kost. Dat zal wel een goeie reden zijn om te voetballen, veronderstel ik dan.


  Natuurlijk willen clubs niet dat hun spelers afreizen en al helemaal niet wanneer ze geblesseerd zijn of net zijn geweest, als Romelu Lukaku of Eden Hazard.

   

  En ik lees nu zelfs dat er vragen worden gesteld bij de positieve coronatest van Hazard. Ik schrik natuurlijk nergens nog van in het voetbal, maar ik kan me toch niet voorstellen dat Real zoiets in scène zet en dat Hazard daaraan meedoet. Dat zou zelfs in een cynische omgeving als het profvoetbal heel straf zijn.


  Maar ik herhaal het: ik vind het onverstandig dat onze bondscoach die spelers dan per se - dat was de vorige keer ook al zo - toch naar België wil halen voor die in mijn ogen onbeduidende wedstrijden om ze dan hier een keer te bekijken, ze te behandelen, omdat ze belangrijk zijn voor het groepsgevoel, omdat het al lang geleden is...


  Als het gaat om cruciale interlands of straks in het voorjaar in de aanloop naar het EK, dan natuurlijk wel. Je moet niet altijd toegeven aan de clubs, maar nu vind ik dat gewoon onverantwoordelijk.