Clement: "Anderlecht speelt minder risicovol", Kompany: "Ons huiswerk is klaar"

  Wie wint zondag: Club Brugge of Anderlecht?

  Overmorgen staat de topper tussen Club Brugge en Anderlecht op het menu. Club Brugge staat op een tweede plek met 15 punten, Anderlecht kan bij winst haasje-over spelen met blauw-zwart. Anderlecht-coach Vincent Kompany gaat voor het hoogste: "Ik denk alleen aan winnen, ons huiswerk is klaar."

  "Verliezen tegen Club? Heeft niet één keer in mijn hoofd gezeten"

  "Tijdens de trainingen zat er venijn in de groep, een gezonde spanning in aanleiding naar de topmatch tegen Club Brugge", zegt Anderlecht-coach Vincent Kompany twee dagen voor de topper. "Dat koester ik en wakker ik ook aan. We zijn de juiste stappen aan het zetten."

   

  "Ik denk dat we deze mentaliteit niet enkel tegen Club moeten tonen, maar tegen elke tegenstander. Het is duidelijk dat ik dit verwacht van de groep. Wat ik vooral bedoel, is dat er in de aanloop naar grote wedstrijden altijd meer spanning in de groep zit. Als dat er niet is, heb je soms het gevoel dat de spelers niet doorhebben waarover het gaat."

   

  Een nederlaag tegen Club zou een magere 13 op 24 betekenen voor Anderlecht. "Ervan uitgaan dat we zullen verliezen? Zo zit ik niet in elkaar. Ik kan dat niet, dat heeft niet één keer in mijn hoofd gezeten. Ik ben maar met één ding bezig: de wedstrijd winnen."

   

  "Club Brugge is zeker en vast de beste ploeg in België op dit moment. Maar als Anderlecht zijnde kan je niet anders dan ernaar toe gaan om te presteren en te winnen. Het maakt me niet uit hoe goed ze zijn."

   

  "Onze ploeg kan de meeste evolutie maken. We zijn misschien wel de ploeg in België met het meeste talent, maar nog niet de kwaliteit. Daarom hoop ik ook dat het talent zich omzet in kwaliteit. En dat kan op één match gebeuren, als we op Brugge spelen."

  Als Anderlecht zijnde kan je niet anders dan ernaar toe gaan om te presteren en te winnen. Het maakt me niet uit hoe goed ze zijn.

  Vincent Kompany (Anderlecht)

  "Topmatch wordt ook voor mij een test"

  Als Anderlecht wil winnen, zal het toch wat steviger moeten verdedigen tegen het einde van de match. Want daar liep het al vaak mis de voorbije weken. "We zitten met een coronasituatie in de ploeg en we hebben niet de mogelijkheid om de ervaring te zetten die we willen", verklaart Kompany.

   

  "Ook tegen Brugge zal dat nog zo zijn. Het zal moeten gebeuren met de beschikbare spelers. Onze slechte momenten aan het einde van de wedstrijd had telkens te maken doordat we stopten met ons spel te spelen. Als dat gebeurt, wordt het altijd lastig om een resultaat te halen."

   

  Maar gelukkig voor Anderlecht speelt Brugge niet zo onoverwinnelijk als vorig seizoen. "Een jaar na een kampioenenjaar is altijd wat anders", zegt Kompany. "Maar ik focus me op onszelf en op beter te zijn dan de tegenstander."

   

  Hoe dan ook, da spotlights zullen overmorgen ongetwijfeld alweer (deels) op Kompany gericht zijn bij zijn eerste topmatch als coach. "Ik ben er meer relaxed in geworden", klinkt het. "Als speler weet je dat je fysiek en mentaal over je grenzen zal moeten gaan. Dan moet je ook alle verantwoordelijkheden dragen."

   

  "Nu ben ik zelf trainer en ik heb het gevoel dat ik het team heb kunnen voorbereiden op zowat alles dat kan gebeuren. Ons huiswerk is klaar, de week verloopt naar planning en op de matchdag is het aan de spelers. Maar het wordt zeker ook een test voor mij als coach."

  Clement: "Geen Europees voetbal is voordeel voor Anderlecht"

  Club Brugge-coach Philippe Clement zag vorig jaar nog een Anderlecht met speler-coach Vincent Kompany. Nu ziet hij met Kompany een collega-hoofdcoach. "De grootste verschillen met het Anderlecht van toen? Ze hebben veel jonge spelers die een jaar rijper zijn met extra ervaring."

   

  "Daarnaast steken ze ook minder risico in hun spel en ze pakten ook al heel wat meer punten dan vorig jaar in het begin van het seizoen. Wat de plaatsen voor play-off 1 betreft is het moeilijk om uitspraken te doen. Maar ze hebben wel het voordeel dat ze geen Europees voetbal spelen en dus minder risico's hebben op blessures."

   

  "Ploegen die geen Europees voetbal spelen, hebben zeker een voordeel in de strijd om de eerste vier plaatsen. Ze worden niet telkens uit hun eigen bubbel getrokken en hebben minder kans op coronabesmettingen."

   

  Naar de match zelf dan: met Club Brugge en Anderlecht krijgen we twee aanvallend ingestelde ploegen. "100% zekerheid op een aantrekkelijke wedstrijd heb je nooit. Maar je hebt wel twee ploegen die willen voetballen, de kans op een goeie match is heel groot. Zeker als Anderlecht doet wat het de hele week zegt dat het gaat doen: voluit zijn eigen kans gaan."

  De kans op een goeie match is heel groot. Zeker als Anderlecht doet wat het de hele week zegt dat het gaat doen: voluit zijn eigen kans gaan.

  Even na de persconferentie: Vanaken en Mignolet blijven langer bij Club brugge