Scheldeprijs heeft plan B om Nederland te vermijden

  Waar ligt de start van de Scheldeprijs dit jaar?

  Van een annulatie van de Scheldeprijs is momenteel geen sprake. Als onze noorderburen een start in de Nederlandse stad Terneuzen niet toestaan, komt de organisatie met een nieuwe omloop. 

  Koersen op Nederlands grondgebied is op dit moment geen sinecure in volle coronacrisis. Daardoor is de Amstel Gold Race afgelast en heeft de BinckBank Tour het roer moeten omgooien.

   

  Als het moet, doet de Scheldeprijs net hetzelfde. De semiklassieker gaat normaal gezien op woensdag 14 oktober van start in de Nederlandse havenstad Terneuzen.

   

  "Het stadsbestuur is de situatie nu aan het bekijken", geeft Tomas Van den Spiegel van wielerorganisator Flanders Classics mee.

   

  "Als de wedstrijd niet op Nederlands grondgebied kan doorgaan, houden we een plan B achter de hand. We zullen er klaar voor zijn", belooft hij.

   

  Het ziet er dus naar uit dat Scheldeprijs weer volledig in ons land wordt gereden. In het verleden vond de start plaats in Schoten, Antwerpen of zelfs in Mol (toen Tom Boonen stopte). De finish ligt al jaar en dag op de Churchilllaan in Schoten.

   

  (lees voort onder de video)

  VIDEO: Vorig jaar won Fabio Jakobsen

  Flanders Classic organiseert de komende weken ook andere koersen zoals de Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem en natuurlijk ook de Ronde van Vlaanderen.

   

  Tomas Van den Spiegel: "Wij zijn ervan overtuigd dat we die wedstrijden perfect in een veilige omgeving kunnen organiseren. We zullen belangrijke punten afsluiten en we zullen mensen oproepen om thuis naar de koers te kijken. Op die manier kan je de wedstrijden ook niet hypothekeren."

  We zullen belangrijke punten afsluiten en we zullen mensen oproepen om thuis naar de koers te kijken. 

  Tomas Van den Spiegel

  Het koersprogramma de komende weken:

  Oktober
  03/10-25/10 Giro (Ita) Geoghegan Hart
  04/10 Luik-Bastenaken-Luik Roglic
  04/10 Tour de Vendée (Fra) afgelast
  06/10 Binche-Chimay-Binche - Mémorial VDB afgelast
  07/10 Brabantse Pijl Alaphilippe
  10/10 Amstel Gold Race (Ned) afgelast
  11/10 Gent-Wevelgem M.Pedersen
  11/10 Parijs-Tours (Fra) C.Pedersen
  12/10 Ordiziako Klasika (Spa) Carr
  14/10 Scheldeprijs Ewan
  18/10 Ronde van Vlaanderen Van der Poel
  18/10 Japan Cup (Jap) afgelast
  18/10 Chrono des Nations (Fra) afgelast
  21/10 Driedaagse Brugge-De Panne Lampaert
  25/10 Parijs-Roubaix (Fra) afgelast
  20/10-08/11 Vuelta (Spa) Roglic

  "Hopen ook mooie crosskalender aan te bieden"

  Naast wielerwedstrijden heeft Flanders Classics ook de touwtjes in handen van de Superprestige veldrijden. De Nederlandse manche in Gieten kan wel doorgaan.

   

  Tomas Van den Spiegel: "Een belangrijk statement. We zijn de organisatie dankbaar dat ze die inspanning leveren. In Nederland mag je organiseren als er geen publiek komt kijken. Gieten toont aan dat je een cross wel veilig kan organiseren."

   

  Naast de Superprestige heeft Flanders Classics ook de regie van de Wereldbeker veldrijden in handen. Heel wat wedstrijden, zoals de duinenklassieker in Koksijde, vallen in het water.


  "Het komt erop aan om nog een mooie kalender aan te bieden", vertelt Van den Spiegel. "We voeren volop gesprekken met de organisatoren en met de Internationale Wielerunie."

   

  "Er zijn organisatoren die nog bereid zijn om verlies te draaien voor de cross. Erg knap, maar voor die crossen die een jaar overslaan, kan ik ook alleen maar begrip tonen."

  Tomas Van den Spiegel (r) organiseert met Flanders Classics heel wat wieler- en veldritwedstrijden.

  <