De Amstel Gold Race gaat dit jaar niet door

Bijna anderhalf jaar geleden won Mathieu van der Poel de voorlopig laatste editie.

De wielerklassieker Amstel Gold Race zal dit jaar niet gereden worden vanwege de coronapandemie. De Nederlandse autoriteiten vinden het momenteel onverantwoord om te koersen. De wedstrijd had plaats moeten vinden op zaterdag 10 oktober.

In Nederland zijn momenteel strenge coronamaatregelen van kracht. Deze week mocht er al niet gekoerst worden in de rittenwedstrijd BinckBank Tour, over 10 dagen mag ook de Amstel Gold Race niet doorgaan.

 

De organisatie heeft het slechte nieuws gekregen na overleg met de Nederlandse autoriteiten. Zij achten het momenteel niet verantwoord om de wedstrijd te rijden.

 

Koersdirecteur Leo van Vliet had gepleit om nauwelijks of zelfs geen publiek toe te laten, maar dat baatte niet. Op zaterdag 10 oktober wordt er niet gekoerst in Nederlands-Limburg.

 

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel zal dus nog een jaar langer moeten wachten om zijn titel te verdedigen in de wielerklassieker. Vorig jaar won hij de wedstrijd na een krachtige remonte.

 

(lees voort onder de video)

VIDEO: Vorig jaar won Mathieu van der Poel na een energieke remonte

Het najaar van Mathieu van der Poel
29/09 - 03/10 BinckBank Tour
04/10 Luik-Bastenaken-Luik
07/10 Brabantse Pijl
11/10 Gent-Wevelgem
18/10 Ronde van Vlaanderen
25/10 Parijs - Roubaix

Michael Valgren won de race in 2018:

"Hadden kleinere omloop klaar"

"De afgelopen maanden waren zeer intensief", legt koersdirecteur Leo van Vliet uit op de website van de organisatie. "De coronapandemie maakt de organisatie van de Amstel Gold Race zeer complex."

 

"We hebben lang gewerkt aan een "coronaproof Amstel Gold Race", waarbij we het parcours intact konden houden. De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat een parcours door Zuid-Limburg, met doorkomsten in 10 gemeenten, onhaalbaar was."

 

"Om die reden hebben we zorgvuldig gewerkt aan een nieuw plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer. Het parcours en het gebied rondom het parcours zouden hermetisch afgesloten worden voor publiek om drukte te voorkomen en 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen."

 

"Maandag waren we helemaal voorbereid om dit wereldkundig te maken, maar de nieuwe maatregelen die later die avond door het kabinet aangekondigd werden, zorgden ervoor dat de plannen opnieuw herzien moesten worden."

 

"Met de voorwaarde "géén publiek" werd sprake van een schier onmogelijke opdracht. Vanaf dinsdagochtend hebben we overlegd met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio en de gemeenten. In hun uiteindelijke afweging hebben de burgemeesters de onmogelijkheid van de garantie van géén publiek vastgesteld."

 

"Natuurlijk kunnen we niet anders dan deze afweging respecteren, hoe erg we daar ook van balen. Het weerhoudt ons er natuurlijk niet van om volgend jaar terug te keren met een fantastische koers."

Hoe erg we ook balen, volgend jaar keren we terug met een fantastische koers.

koersdirecteur Leo van Vliet

Eerder verschenen: