Heisa over bekerfeest: "Het voetbal wordt te veel geviseerd"

  Peter Vandenbempt: "Weinigen zien voetbal als een belangrijke bedrijfstak."

  De beelden van juichende Antwerp-spelers na de bekerfinale zijn bij sommige virologen en politici in het verkeerde keelgat geschoten. "Misplaatste kritiek", vindt Peter Vandenbempt in Extra Time.

  Onder meer Marc Van Ranst en later ook Antwerps gouverneur Cathy Berx uitten hun ongenoegen over de wilde feesttaferelen op de Heizel na de bekerfinale.

   

  "Ik begrijp daar helemaal niets van", zegt Peter Vandenbempt in Extra Time. "Iedereen wordt getest, ook de staf. Ze mogen samen trainen en ze voetballen 90 minuten tegen elkaar, waarbij het speeksel en zweet ook in het rond vliegen. Maar na de match moeten ze dan ineens afstand houden."

   

  "Aan ons hebben ze gevraagd om de knuffels kort te houden en waar mogelijk afstand te houden", zegt Hernan Losada, die met zijn team Beerschot een dag na de bekerfinale in actie kwam. "We hebben dat geprobeerd, maar dat is moeilijk als het om emoties en ontlading gaat."

   

  "Het voetbal wordt wat dit betreft gewoon te veel geviseerd", vindt Vandenbempt. "Het heeft natuurlijk een slecht imago en sommige mensen kijken ernaar en begrijpen niet waarom het voetbal meer mag dan anderen. Maar weinigen zien het voetbal als een belangrijke bedrijfstak. De Pro League doet er alles aan om voetbal te kunnen organiseren, net zoals de horeca of de reissector dit doet."

   

  "Ik was afgelopen weekend op beide matchen en ik moet een pluim geven aan de Pro League en voetbalbond voor de superprofessionele manier waarop ze georganiseerd waren. En toch worden ze zwaar onder druk gezet. "Als je niet oppast, wordt er komend weekend niet gevoetbald." Dat vind ik bijzonder jammer."

  "Kan niet dat één ploeg wel kan trainen en een andere niet"

  Er is niet alleen de situatie tijdens en na de matchen, maar voor Antwerp en Beerschot is er ook een probleem met de trainingen. Die zijn in de provincie Antwerpen verboden voor contactsporten.

   

  "Het kan niet dat 1 ploeg wel kan trainen en een andere niet", zegt Antwerp-coach Ivan Leko. "Dan mag je niet voetballen."

   

  "Wij kunnen al sinds donderdag niet normaal trainen, enkel wat tactiek en zo. Maar zonder contact trainen is moeilijk. Als we zaterdag willen spelen, moeten we normaal kunnen trainen. Elk punt zal ook belangrijk zijn in deze competitie, want je weet nooit hoelang dit seizoen zal duren met het coronavirus."

   

  "Wij hebben 1 keer in Tubeke getraind en 2 keer in eigen stadion in 2 bubbels en zonder contact", zegt Hernan Losada. "Alleen kun je zo niet trainen. Er moet dus dringend een oplossing komen."