Ga naar de inhoud

Nina Derwael: "Totaal niet waar dat er niets veranderd is ten opzichte van vroeger"

Nina Derwael (20) voelt zich goed in haar huidige omgeving.

De voorbije dagen getuigden enkele gymnasten over mentale mishandeling in de Belgische turnwereld. De Gymfed organiseerde daarom een persmoment met hoofdcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls, die onder vuur liggen. Ook Nina Derwael (20) nam het woord. "Ik heb nooit iets meegekregen van intimidatie", verdedigt ze haar trainers.

De Gymfed gaf toe dat er in het verleden een en ander misliep bij de opleiding van jonge gymnasten, maar was ook stellig dat er sinds 2016 veel veranderd isMaar niet iedereen is het daarmee eens. Zo kwam ex-turnster Laura Waem vandaag naar buiten met het verhaal dat de wanpraktijken ook na de Spelen in Rio gangbaar bleven. Eerder getuigden ook Aagje Vanwalleghem, Gaëlle Mys en Dorien Motten.

 

In een poging klare wijn te schenken, organiseerde de Gymfed een persconferentie met de Franse hoofdcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls. Het duo dat tijdens de Spelen in Rio al actief was bij de turnbond. "Wij hebben nooit iets te maken gehad met machtsmisbruik. We hebben een zuiver geweten", klinkt het bij beide coaches.

 

"We moeten focussen op de evolutie die gemaakt is. In januari 2009 zijn we hier in een crisissituatie terechtgekomen. Sindsdien is er veel veranderd." Zo wezen Kieffer en Heuls erop dat de omkadering voor de atleten nu top is. "Sinds Rio 2016 kunnen we beroep doen op heel wat experten, dat maakt de coaching eenvoudiger. Vandaag verloopt het detecteren van talenten ook beter. Vroeger stond dat niet op punt, waardoor er in onze beginperiode hier misschien atletes waren die misschien niet het juiste profiel - fysiek en mentaal - hadden voor het topniveau."     

 

Kieffer plaatste vraagtekens achter het verhaal van Gaelle Mys. "We zeggen niet dat alles perfect is geweest, maar beweren dat het hier gedurende drie olympiades, dat is twaalf jaar, zo verschrikkelijk is geweest en dat alles negatief was... Ik vraag me af of dat de realiteit is. We betreuren in ieder geval dat verschillende ex-turnsters met een negatief gevoel terugkijken op hun carrière. Dat was zeker niet onze intentie."

Wij hebben nooit iets te maken gehad met machtsmisbruik.

Marjorie Heuls & Yves Kieffer

Yves Kieffer, Marjorie Heuls en Nina Derwael.

Nina Derwael: "Verwonderd door de berichten de voorbije dagen"

Nina Derwael, 2-voudig wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers, was ook van de partij en nam een duidelijk standpunt in. 

 

"Ik wil me niet uitspreken over de verhalen uit het verleden. Als die meisjes dat zo aangevoeld hebben, dan is dat zo en dat is spijtig. Ik heb dat gevoel helemaal niet. Het klopt gewoon niet dat er niets veranderd is. Ik spreek, denk ik, voor heel de ploeg als ik zeg dat iedereen nu graag naar de zaal komt."

 

"Ik zit hier nu sinds 2011, zo'n 9 jaar dus. Er is veel veranderd. Ik kan er zelf niet over meespreken dat er ooit sprake is geweest van intimidatie. De communicatie is hier heel open. Dat is ook de verdienste van psycholoog Jef Brouwers. We hebben hier nu een supergoeie omkadering."

 

"Marjorie en ik kunnen soms botsen met elkaar, dat wel. We werken 32 uur per week samen, dat is normaal. Maar bij mij zijn er nooit grenzen overschreden. Ik heb een hard karakter en kan daar ook wel goed tegen."

Niet de indruk dat hier gymnasten rondlopen die er mentaal aan onderdoor gaan.

Nina Derwael

"Ik heb niet de indruk dat er hier mensen rondlopen die er mentaal aan onderdoor gaan. We hebben vanochtend nog een gesprek gehad met z'n allen. We waren dit weekend verwonderd door de berichten die binnenkwamen die specifiek op Marjorie en Yves gericht waren."


"Daarom vond ik het belangrijk dat ik er vandaag bij ben, dat was voor alle duidelijkheid geen verplichting. Ik wil hier gewoon zeggen dat het totaal niet waar is dat het er op dezelfde manier aan toe gaat als al die jaren geleden. Ik ben nooit aangesproken over negatieve ervaringen en er heeft nog nooit iemand mij gevraagd of het nog altijd zo is."


"Ik sta volledig achter de coaches. Wij zijn nu een beetje de dupe van dit alles. Ontslag? Als de coaches vertrekken dan ga ik mee. Ik kan niet zonder, zeker niet in het jaar voor de Spelen.

Derwael: "Nooit ervaren dat er grenzen zijn overschreden"

Gymfed: "We blijven achter onze coaches staan"

Hier en daar klinkt de oproep om de huidige coaches te ontslaan, maar dat is de Gymfed voorlopig zeker niet van plan. "Binnen de federatie geven we toe dat er in het verleden fouten gemaakt zijn en we betreuren dat, maar het klopt niet dat er niets veranderd is", stipt Ilse Arys van Gymfed aan.

 

"Yves Kieffer en Marjorie Heuls zeggen ook dat er een aantal zaken gebeurd zijn, maar ze werken aan zichzelf. Als federatie staan we achter ons huidige team van coaches."

 

"De meisjes zijn ook onder de indruk van wat er dit weekend allemaal gezegd en geschreven is. Wij willen luisteren naar de verhalen en als iemand ons kan zeggen wat er nog kan veranderen, dan zullen we daar objectief mee aan de slag gaan."

Lees alle getuigenissen: