Ga naar de inhoud

Vanwalleghem: "Mentale en fysieke mishandeling mag in geen enkele sport"

Aagje Vanwalleghem schreef in 2016 het boek Veerkracht over haar ervaringen in het turnen.

Gerrit Beltman, de coach die Aagje Vanwalleghem naar de top bracht, heeft toegegeven dat hij zijn turnsters jarenlang heeft mishandeld. Vanwalleghem heeft op Instagram gereageerd, zonder op specifieke feiten in te gaan.

Over haar ervaringen met haar ex-coach Gerrit Beltman, die in een Nederlandse krant toegaf zijn turnsters slecht behandeld te hebben, laat Aagje Vanwalleghem zich in haar Instagram-post niet uit. Wel over hoe zij de toekomst ziet voor het (Belgische) turnen.

 

"Het topic van mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten over de hele wereld is momenteel erg actueel", schrijft Vanwalleghem. "Dit is sinds de start van mijn topsportcarrière in 2000 tot helaas nu ook in België aanwezig in de gymnastiek."

 

"Ik heb veel contacten in de turnwereld die me vragen aan de alarmbel te trekken. Als pionier van de Belgische gymnastiek voel ik me dan ook verantwoordelijk hierop in te gaan."

"Aan tafel gaan met het BOIC om wantoestanden aan te pakken"

"Ik heb reeds uitvoerig getuigd in mijn boek uit 2016, dat niet toevallig "Veerkracht" heette. Ik heb me samen met het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) geëngageerd om dit topic op een constructieve manier te bespreken en met verschillende partijen aan tafel te gaan zitten."


"Er moet verbetering komen zodat de huidige en volgende generatie gymnasten geen schrik meer moeten hebben om te spreken en hun gevoelens te uiten. Ze moeten niet meer het gevoel hebben dat hun ouders in onwetendheid worden gehouden. En vooral: hun zelfvertrouwen moet niet geschaad worden, want dat heeft vaak ernstige gevolgen in het leven na topsport."

"Ik pleit voor een turnwereld waarin een gymnast zijn of haar talenten op een verantwoorde manier kan ontplooien en met plezier zijn of haar sport kan beoefenen."


"Het moet mogelijk zijn om met de volledige entourage open te bekijken wat de beste opties zijn om het leven van een gymnast acceptabel te maken, zodat ze kunnen blijven doen waarvan ze zo houden... turnen. Mentale en fysieke mishandeling in eender welke sport kan niet."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.