Westerlo: "Globaal akkoord Pro League vervalt, willen 1A met 16 clubs + Westerlo"

Omdat er één beslissing van de AV van 15 mei is verworpen, is het hele akkoord verworpen, zegt Westerlo.

Het houdt niet op. Vandaag heeft Westerlo een brief geschreven naar de Pro League en de Voetbalbond, waarin het stelt dat het volledige akkoord van de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei komt te vervallen, omdat één van de genomen beslissingen strijdig is met het FIFA-reglement. Westerlo vraagt een nieuwe beslissing en ziet zichzelf daarbij in 1A.

Westerlo, dat aan de leiding staat van de reguliere stand in 1B, voelde zich na de beslissing van de AV van 15 mei "de stok om mee te slaan". De club legde zichzelf echter sportief neer bij de sportieve beslissing van de Pro League. "We gaan geen juridische stappen ondernemen tenzij er plots nog andere ontwikkelingen komen die we niet kunnen voorspellen."

 

Die ontwikkelingen zijn er nu wel, dus kroop Westerlo in zijn pen. De AV besliste op 15 mei om de competitie in 1A stop te zetten en de stand na 29 speeldagen als definitief te beschouwen. Het besliste ook over enkele sportieve gevolgen vandien: Waasland-Beveren zakt, Beerschot en OHL moeten de return van hun promotiefinale spelen vóór het nieuwe seizoen. En ze mochten dit doen met nieuwe spelers. De KBVB paste zijn reglement op 22 mei aan de beslissing van de AV aan. Maar de FIFA floot de bond terug. Alleen de huidige kernen mogen de promotiefinale spelen.

 

Westerlo, dat om zijn rechten te vrijwaren tussenkomt in enkele BAS-zaken, pikt op dat laatste in. "Naar wij begrijpen is FIFA van oordeel dat één van de genomen beslissingen strijdig is met zijn reglement. De terugwedstrijd tussen Beerschot en OHL kan niet worden gespeeld met spelers die intussen zouden zijn aangeworven."

 

"Dit brengt met name OHL in de problemen, dat amper voldoende spelers overhoudt om deze wedstrijd te spelen. Een fair verloop van de terugwedstrijd is daardoor onmogelijk geworden."

 

"Men zal moeten erkennen dat de oplossing die bekrachtigd werd door de Algemene Vergadering en de Hoge Raad van de KBVB daardoor kaduuk is geworden."

 

"Omdat de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League een globaal akkoord inhield, vervalt logischerwijs het volledige akkoord. Een nieuwe beslissing dringt zich dan ook op."

Omdat de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League een globaal akkoord inhield, vervalt logischerwijs het volledige akkoord. Een nieuwe beslissing dringt zich dan ook op.

Westerlo-topman Wim Van Hove

Westerlo wijst naar amateurvoetbal en Frankrijk: "Huidige 1A + Westerlo"

En voor die nieuwe beslissing ziet Westerlo zichzelf in 1A. De club uit de Kempen herhaalt haar eerder standpunt. "Omdat alle mogelijke eindronden, finalewedstrijden en degradatieduels niet meer kunnen plaatsvinden, is de eindrangschikking op het moment van stopzetting van de competitie doorslaggevend."

 

"Nu de terugwedstrijd tussen Beerschot en OHL niet redelijkerwijs op faire wijze kan plaatsvinden, komt de promotie toe aan de ploeg die als eerste gerangschikt stond. Indien clubs een verschillend aantal wedstrijden hebben gespeeld, hanteert de KBVB de "regel van drie" om ervoor te zorgen dat alle teams op gelijke voet worden geplaatst bij het eindklassement. Die regel van drie toegepast op 1B resulteert in 48,74 punten voor Virton en 49 voor Westerlo."

 

Westerlo verwijst naar de beslissing genomen in het amateurvoetbal "waarbij een interpretatieve beslissing werd genomen om de ranking van de laatste speeldag als finaal te beschouwen en desnoods de regel van drie toe te passen. Het BAS bevestigde deze beslissing over het amateurvoetbal intussen."

 

Westerlo kijkt ook naar een besluit over de landsgrenzen. "Deze werkwijze werd bevestigd in een gelijkaardige beslissing van de Franse Raad van State van 9 juni 2020. De Raad van State heeft, in eenzelfde context, geoordeeld dat de Franse voetbalbond en de Franse voetbalcompetitie 1) het eindklassement van de competities moet ratificeren door de "regel van drie" toe te passen, 2) geen enkele club naar de Ligue 2 mogen laten degraderen en bijgevolg 3) het competitieformat moeten wijzigen om er de promoverende clubs in op te nemen."

 

"In België zou dit resulteren in een afdeling 1A met de 16 clubs van het vorige seizoen plus Westerlo en eventueel de volgende club(s) in het eindklassement."

In België zou dit resulteren in een afdeling 1A met de 16 clubs van het vorige seizoen plus Westerlo en eventueel de volgende club(s) in het eindklassement.

Westerlo-topman Wim Van Hove