"City Group haalt Lommel niet binnen voor het geld, maar wel om 3 andere redenen"

  Lommel-spelers juichen.

  Dries Bervoet: "Lommel SK kan een stabiele eersteklasser worden."

  Lommel SK komt in handen van de City Football Group, de holding achter Manchester City. Maar waarom was net Lommel interessant voor de City Group? Dries Bervoet, journalist bij De Tijd, geeft meer duiding.

  Bervoet: "De best mogelijke eigenaar voor Lommel"

  Lommel SK is de 9e club die in handen komt van de City Football Group. Is dat een goede eigenaar voor Lommel?

   

  "Welke opties had Lommel nog? De vorige eigenaar is er een jaar geweest en heeft de club nog dieper in de financiële schulden gestopt. Vanuit het standpunt van Lommel bekeken is de City Football Group de best mogelijke eigenaar", meent Dries Bervoet, journalist bij De Tijd.

   

  "De City Football Group is een heel rijke groep. Vorig jaar maakte het een omzet van ongeveer 700 miljoen euro."

   

  "Er zit een heel sterk en groot kapitaal rond die groep. De eigenaar is de koninklijke familie van Abu Dhabi. Er zit ook 10 procent bij Silver Lake, een grote investeerder in entertainment, filmindustrie en makelaars van Hollywoodsterren. En er is ook een deel van de aandelen in Chinese handen."

  "City wil merk zijn dat wereldwijd weerklank heeft"

  Maar waarom haalt de City Football Group een club als Lommel binnen? "Het is niet dat ze met met Lommel nu concreet geld willen verdienen. Er zijn wel 3 andere grote redenen waarom de City Group Lommel heeft binnengehaald", zegt Bervoet.

   

  "Ten eerste wil Manchester City een merk zijn dat wereldwijd weerklank heeft. Maar met 1 ploeg (Manchester City) kan je niet fysiek op elk moment aanwezig zijn op alle grote continenten. Vandaar dat het een netwerk van clubs opbouwt over de hele wereld."

   

  "De City Group wil dat merk lokaal verankerd krijgen en nu dus ook in België. De invloed op het merk Lommel van City zal je enorm zien. Dat betekent nu niet meteen dat de clubkleuren van Lommel zullen moeten veranderen."

   

  "Een andere reden is de brexit. Er zal een en al veranderen voor voetballers en werkvergunningen. Het zal allemaal wat moeilijker worden en misschien dat Lommel daar een oplossing kan bieden voor City. Met een Belgische werkvergunning kan je bijvoorbeeld uitgeleend worden aan het Verenigd Koninkrijk."

  Met 1 ploeg (Manchester City) kan je niet fysiek op elk moment aanwezig zijn op alle grote continenten. Vandaar dat de City Group een netwerk van clubs opbouwt over de hele wereld.

  Dries Bervoet (journalist De Tijd)

  "Lommel kan Belgische topclubs beconcurreren in wedijver naar talenten"

  "Een derde belangrijke reden is dat de City Group echt wel aan talentopleiding wil doen", weet Bervoet.

   

  "Nu hebben ze al rond de 250 jonge spelers in opleiding. Als die nog niet rijp zijn voor de 1e ploeg, kunnen ze die dan ergens anders stallen."

   

  "En daar komt Lommel dan concreet om het hoekje kijken. Want voetbal in België is eigenlijk een soort belastingsparadijs. Er is dat sociaal en fiscaal gunstregime waar heel veel over te doen is. Daardoor zijn de bruto-lonen van spelers voor clubs heel laag."

   

  "En er is ook het minimumsalaris voor niet-EU-spelers. Een heel jonge talentrijke Afrikaanse voetballer, bijvoorbeeld, kan in België veel goedkoper aan de slag dan in het Verenigd Koninkrijk, waar de regels veel strenger zijn."

   

  "In het Verenigd Koninkrijk moet die speler onder andere veel meer verdienen en moet hij een bepaald aantal interlands gespeeld hebben. Voor een buitenlandse eigenaar is het dus veel interessanter om spelers in België te plaatsen."

   

  "Bovendien is het opleidingsniveau in België goed. Als die jonge spelers goed genoeg zijn, kunnen ze doorschuiven naar de eerste ploeg. Als de spelers niet goed genoeg zijn voor City, kunnen ze die proberen door te verkopen met winst."

   

  "Dat betekent niet dat de Lommelse jeugd geen kansen meer zal krijgen. De City Group komt ook naar België omdat ze vermoeden dat hier veel talent zit. Misschien wordt Lommel wel een concurrent van de Belgische topclubs in het wedijveren naar voetbaltalenten."

  Dries Bervoet kadert de overname van Lommel

  "Lommel kan stabiele eersteklasser worden"

  Wat is het sportieve doel van de City Football Group? "Met Lommel zo snel mogelijk in 1e klasse geraken. Als dat goed lukt en City het een beetje goed aanpakt, dan kan Lommel een vrij stabiele eersteklasser worden zonder dat de City Group daar veel extra geld moet bij steken."