Sporza Retro: Kijk zondag naar Luik-Bastenaken-Luik van 1999

  Frank Vandenbroucke komt in 1999 solo over de finish in Luik.

  Zondag kunt u weer kijken naar een uitzending van Sporza Retro. Voor Luik-Bastenaken-Luik koos u voor de editie van 1999. Die editie kreeg net meer stemmen dan de zege van Gilbert in 2011: 17.952 tegenover 17.827. Kijk zondag vanaf 14.05u naar Eén of met livestream op onze website en app.

  Uitslag van de poll:

  1. 1999: Vandenbroucke voorspelt zijn demarrage en zege - 44%
  2. 2011: Gilbert bekroont voor eigen volk prachtig voorjaar - 44%
  3. 1992: De Wolf triomfeert in winterse omstandigheden - 4%
  4. 2009: Andy Schleck brengt indrukwekkende raid tot goed einde - 3%
  5. 2008: De broers Schleck vallen aan, maar Valverde is de slimste - 2%
  6. 1997: Bartoli is te sterk voor ONCE-duo Jalabert en Zülle - 1%
  7. 1990: Van Lancker is eerste Belg in 12 jaar die kan winnen in Luik - 1%
  8. 1987: Argentin verrast Criquelion en Roche in de slotkilometer - 1%

   

  totaal aantal stemmen: 40.643

  1987: Criquielion en Roche laten kaas van hun brood eten

  Claude Criquielion en Stephen Roche zijn de sterksten en kunnen in de straten van Luik onder elkaar uitmaken wie La Doyenne mag winnen. Maar hun spelletje poker duurt te lang en plots duikt wereldkampioen Moreno Argentin op van achter de auto's. Roche zou later dat jaar Giro, Tour en WK winnen, Criquielion zou nooit Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares kunnen zetten.

  1990: Van Lancker maakt einde aan Belgische droogte

  De Belgen waren al een tijdje geen sant meer in eigen land in Luik-Bastenaken-Luik. Maar in 1990 is Eric Van Lancker sterk én slim en maakt een einde aan die Belgische droogte door de eerste Belgische winnaar te worden sinds 1978.

  1992: De Wolf roept om zijn vrouw na heroïsche winst

  In winterse weersomstandigheden is Dirk De Wolf de sterkste beer van de dag. Samen met Steven Rooks valt hij van ver aan en in de straten van Ans maakt hij het verschil. Niet alleen zijn zege is legendarisch, ook de taferelen na de finish. "Waar is mijn vrouw!", schreeuwt De Wolf.

  1997: Indrukwekkende Bartoli is te sterk voor Once-duo

  Met de regenboogtrui jaagt Johan Museeuw tevergeefs op een grote zege in "zijn" wedstrijden. Na pech in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix blijft enkel Luik over. Op La Redoute kan hij net niet aanpikken wanneer Bartoli, Zülle en Jalabert wegrijden. De Italiaan is daarna te sterk voor de Once-ploegmaats.

  1999: Vandenbroucke maakt boude voorspelling waar

  Frank Vandenbroucke trekt zijn stoute schoenen vooraf al aan en voorspelt waar hij op Saint-Nicolas zal wegrijden. Na een demonstratie op La Redoute tegen Michele Bartoli maakt VDB zijn voorspelling ook waar op Saint-Nicolas.

  2008: Valverde speelt het slim en troeft Schlecks af

  Andy en Fränk Schleck halen op weg naar Luik alles uit de kast om te ontsnappen, maar hun pogingen lopen op niets uit. Alejandro Valverde ziet het allemaal graag gebeuren en slaat toe op de hellende aankomst in Ans.

  2009: "Valkenrots" is springplank voor Andy Schlecks raid

  Een jaartje later en een jaartje sterker voert Andy Schleck een indrukwekkend nummer op. Hij laat de eerder ontsnapte Philippe Gilbert achter op La Roche aux Faucons en rondt zijn solo af.

  2011: Gilbert zet kroon op het werk in Luik

  In zijn wonderjaar is Philippe Gilbert oppermachtig, hij wint achtereenvolgens de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en maakt zijn favorietenrol ook waar in Luik-Bastenaken-Luik.